Twintig Ajax-supporters van harde kern opgepakt

De Amsterdamse politie heeft bij invallen in tien plaatsen twintig leden van de 'harde kern' van Ajax-supporters gearresteerd. De groep zou het afgelopen jaar betrokken zijn geweest bij een aantal gewelddadige incidenten, onder meer in en rondom stadions....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De supporters werden maandag gearresteerd in onder andere Naarden, Almere, Diemen, Hoorn en Amsterdam. Ze variëren in leeftijd van 18 tot 23 jaar. De Amsterdamse politie werd bijgestaan door de marechaussee en de spoorwegpolitie.

Tijdens de invallen werden onder meer messen en kogels in beslag genomen. Ook vonden de zestig agenten een kleine hoeveelheid drugs en een kleine hennepplantage. Verder werden videobeelden van rellen in beslag genomen.

Een Ajax-supporter die al eerder was gearresteerd, had 1500 XTC-pillen in zijn bezit. De groep supporters is gearresteerd op grond van artikel 140 van het Wetboek van Strafrecht, dat deelname aan een criminele organisatie strafbaar stelt. Volgens de politie is uit het onderzoek duidelijk gebleken dat de supporters in georganiseerd verband optraden en zich schuldig maakten aan openlijke geweldpleging en mishandeling.

De politie kwam de supporters op het spoor bij een groot onderzoek naar de handel en wandel van de harde kern van Ajax-supporters. Tien rechercheurs werden hiermee belast na incidenten eerder dit jaar tussen Ajax- en Feyenoord-aanhangers op de A 10 en de massale vechtpartij later bij Beverwijk, waarbij de Ajax-supporter Carlo Picornie om het leven kwam.

De rechercheurs werden ingeschakeld na overleg tussen de Amsterdamse hoofdofficier J. Vrakking en de Amsterdamse korpsleiding. Het onderzoek richtte zich echter niet op de gebeurtenissen bij Beverwijk. Het rechercheteam moest vooral nagaan of de reeks vechtpartijen waarbij de laatste tijd Ajax-supporters waren betrokken, geen incidenten waren maar waren georganiseerd.

De rechercheurs stuitten op zeven gewelddadige incidenten in één jaar, waarbij gewonden vielen en materiële schade werd aangericht. In het begin speelden de massale vechtpartijen zich af in en rondom stadions. Later kozen de supporters, die vaak de vechtpartijen uitlokten, voor verder gelegen plekken zoals op de A 10 en bij Beverwijk.

De aangehouden supporters zouden zich ook schuldig hebben gemaakt aan handel in drugs, vooral in de Arena. Camera's van het stadion zouden dit hebben geregistreerd. Volgens een woordvoerder van de Arena komt het inderdaad voor dat er tijdens wedstrijden wordt gedeald, zij het beperkt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden