Twentse hoogmis soms 'n beetje eng

Eredivisie..

Van onze verslaggever Willem Vissers

Van toeval kon eigenlijk geen sprake zijn: in de wedstrijd tussen detwee ploegen met minder dan tien tegendoelpunten vóór de aftrap, vielslechts één treffer; een ziedende vrije trap van Ibrahim Afellay beslisteFC Twente - PSV.

Het interessantst waren in Enschede de fascinerende duels tussen dereuzen van de defensie, Majstorovic (FC Twente) en Alex (PSV), en deeveneens oersterke aanvalsleiders uit Afrika, Koné en N'Kufo.

De verdedigers wonnen meestal, ook omdat ze veel mochten vanscheidsrechter Bossen. Het was derhalve een wedstrijd van oplevingen, vanflarden aantrekkelijk voetbal met een soms dominerend FC Twente, dat eenaardige ploeg heeft.

Spannend was het zeker, hoewel op een gegeven moment het gevoel ontstonddat kampioen PSV wel weer met 1-0 zou winnen. De koploper rolde onlangs metsucces door de zware week met AZ (3-0), AC Milan-uit (0-0) en Ajax (1-0)heen, en trainer Hiddink was enigszins bevreesd geweest voor de wedstrijddaarna, die weer vlak voor een volgend groot duel zat: AC Milan-thuis,dinsdag. 'Meestal ga je dan de boot in, maar we hebben uitstekendgereageerd.'

Een en ander speelde zich zaterdag af tijdens een bij tijd en wijlezonderlinge Twentse hoogmis van chauvinisme en clubliefde. Zo was daar naafloop de huldiging van door de supporters gekozen helden uit de 40-jarigeclubgeschiedenis, iconen als Van der Vall, Pahlplatz, Achterberg, Mulderen ook iemand als de Schot McKinnon, die zich onder ovationeel applaus inde middencirkel meldden. De grootste van allen was Epi Drost zaliger,geëerd met een op het veld uitgerold spandoek.

Ook PSV-spits Vennegoor of Hesselink uit Oldenzaal mag zich tot deTwentse helden rekenen, hoewel hij bij PSV door de komst van Koné isgedegradeerd tot bankzitter. Met een bekertje koffie in de hand sprak hijtijdens de rust met mensen op de tribune, wetende dat Hiddink hem deze keermeer dan een paar minuten speeltijd zou gunnen.

Dinsdag tegen AC Milan in de Champions League heeft de trainer hem weernodig, vandaar. Koné is dan immers niet speelgerechtigd.

Vennegoor viel na 57 minuten in voor Beasley, onder hartstochtelijkgejuich. Hoe zou het publiek hebben gereageerd als híj de enige trefferhad gemaakt? Als een gezelschap lachende boeren met kiespijnwaarschijnlijk. Maar het was Afellay die scoorde, voor het eerst ditseizoen, toen hij een vrije trap kort en slim nam op de naast de muurstaande Ooijer en diens kaats met een verwoestend schot afrondde.

Vennegoor is een aardige Twent op wie je nauwelijks kwaad kunt worden.Jason Culina daarentegen, negentig minuten bankzitter, was de gebeten hond.Hij verhuisde onlangs van Enschede naar Eindhoven en waagde hetTwente-spullen weg te gooien. Blijkbaar vond iemand die in een prullenbaken Culina werd met boze spandoeken en gezangen onthaald.

De opborrelende emoties leidden tot een sfeer waarbij af en toe eenopgetrokken wenkbrauw past. Ludiek was het spandoek met deze tekst: 'Godschiep uit gouden korenaren de Twentenaren. Uit het kaf en de resten, demensen uit het westen.' Een beetje eng werd het al bij: 'Dit is Twente:aanpassen of oprotten.'

En dat terwijl de ploeg uit het oosten tot de meest exotische van deeredivisie behoort, met de Joegoslavische Zweed Majstorovic, de LibaneseZweed Touma, de Zwitserse Congolees N'Kufo, de Turkse Zweed Bakircioglu,de Rus Sjoekov, de Duitser Niemeyer, de Burkinees Ouedraogo en de Angoleseinvaller Afonso.

Samen kunnen ze aardig voetballen, dát wel. FC Twente begon slecht aande competitie, maar is sinds de zege bij streekgenoot Heracles van eenmaand geleden redelijk geklommen, hoewel de ploeg al vier thuiswedstrijdenheeft verloren. In uitduels zijn acht punten behaald, mede omdat Twente dandefensief speelt.

Zaterdag had de ploeg een punt verdiend. De beste kans was voor invallerAfonso, die met zijn eerste balcontact de paal raakte. Trainer Rini Coolen,hofleverancier voor het Groot Clichéboek der Nederlandse trainerstaal, hadhet willen zien als scheidsrechter Bossen na rust Ooijer de tweede gelekaart had gegeven.

Dat had gekund, maar dat Ouedraogo met geel een lichte straf kreeg toenhij de doorbrekende Koné aan het shirt trok, daarover hoorde je Coolenvanzelfsprekend niet.

PSV ontvangt dinsdag Milan en moet hopen dat Alex en Ooijer hun topvormweten vast te houden. Met de vleugelverdedigers Lamey en Addo blijft hetbehelpen, hoewel met name de eerste progressie toont en Hiddink hetaandurft hem de voorkeur te geven boven Reiziger, die mede door blessuresnog weinig indruk heeft kunnen maken. Zaterdag zat de oud-international opde bank, wachtend op volledige fitheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden