Twente mag alsnog in de eredivisie blijven

De bodem van de schatkist is in zicht. Geld van seizoenkaarten of sponsorpakketten heeft FC Twente nog niet kunnen incasseren. Er moet een enorme achterstand worden goedgemaakt voordat de club op 6 augustus kan beginnen aan het thuisduel met Excelsior. Maar dat het aan dat duel mag beginnen, zorgde vrijdagmiddag voor een enorme opluchting en grote vreugde in Enschede.

Tom Kreling
Onno Jacobs van FC Twente geeft een korte toespraak na de uitspraak van de beroepscommissie. Beeld anp
Onno Jacobs van FC Twente geeft een korte toespraak na de uitspraak van de beroepscommissie.Beeld anp

FC Twente speelt namelijk volgend seizoen alsnog in de eredivisie na een opmerkelijk besluit van de beroepscommissie van de KNVB. De beroepscommissie maakte vrijdag de straf van de licentiecommissie - degradatie - ongedaan, omdat de club de afgelopen maanden schoon schip heeft gemaakt en er daarmee op mocht vertrouwen in de eredivisie te blijven.

FC Twente werd in mei door de licentiecommissie gestraft vanwege 'stelselmatige misleiding' van de KNVB en 'financiële malversaties'. FC Twente ging tegen het besluit in beroep bij de beroepscommissie. Ook die oordeelt dat het intrekken een 'passende' en 'proportionele straf' is voor Twente vanwege al het gerommel.

Maar de beroepscommissie houdt de club desondanks in leven door te stellen dat de licentiecommissie eerder het vertrouwen zou hebben gewekt dat Twente na bekendmaken van alle misstanden voor uit het verleden de licentie zou behouden. Dat heeft de club volgens de beroepscommissie gedaan. In plaats van degradatie krijgt de club vanwege de 'ernst en het repeterende karakter van de overtredingen' wel een boete van 181.000 euro.

De kwestie draait onder meer om de afspraken die FC Twente maakte met het omstreden investeringsfonds Doyen. In de zomer van 2013 leende de voetbalclub 5 miljoen euro bij het fonds. In ruil daarvoor kreeg Doyen een deel van de transferrechten van zeven spelers en invloed op het beleid van de club. De KNVB was niet op de hoogte van deze afspraken.

Gerommel

Ook werd er gerommeld met transfers. Zo werd slechts de helft van de commissie voor de zaakwaarnemer van speler Dušan Tadic (3,6 miljoen) opgenomen in de boeken, om een gunstiger beeld te schetsen van de oplopende schuldenlast bij de club. Om het resterende bedrag te verwerken in de begroting deinsden functionarissen van FC Twente er volgens de licentiecommissie niet voor terug 'overeenkomsten te vervalsen, te werken met onjuiste facturen en misleidende informatie te verstrekken aan de licentiecommissie'.

Dat werd pas bekend nadat de licentiecommissie in december vorig jaar de licentie van de voetbalclub introk, tenzij FC Twente volledig mee zou werken aan een onafhankelijk onderzoek en alle aanbevelingen zou doorvoeren. Vanwege die nieuwe informatie besloot de licentiecommissie op 18 mei alsnog de licentie in te trekken.

Twente was verbolgen over die straf. 'We maken schoon schip en vervolgens wordt ons verweten dat daarbij meer zaken uit het verleden opduiken', zei bestuurder Jan Schutrups. De beroepscommissie geeft de club daarin nu gelijk. Eerder probeerde de voetbalclub al via een kort geding bij de rechter de straf te voorkomen. Maar de voorzieningenrechter gaf de voetbalclub juist ongelijk.

Toch haalt ook de beroepscommissie in haar vonnis hard uit naar de voetbalclub. De commissie bevestigt in het vonnis de 'ernstige misleiding' en 'financiële malversaties met als doel de eigen prestaties en inkomsten te bevorderen ten kosten van anderen'.

Twente zei in reactie nogmaals dat de club zich schaamt voor wat er in het verleden is gebeurd. Toch ging er in het stadion van FC Twente vrijdag gejuich op. Interim-directeur Onno Jacobs en adviseur Marcel Wendrich kregen simultaan een bericht binnen van advocaat Dolf Segaar. Hij ontving in Rome het goede nieuws van de beroepscommissie. Gewonnen, stond er in. Oud-Twente spelers Eddy Achterberg en Kick van der Vall hoorden vervolgens een uitbundige geroep. 'Alsof het stadion ontplofte', aldus Achterberg, met vochtige ogen. Daarna vlogen iedereen elkaar om de nek.

Achterberg: 'Ik heb ontzettend gehuild. Van plezier hè. Alle spanning van afgelopen tijd kwam eruit.'

Op de persconferentie zei interim-directeur Onno Jacobs vrijdag dat de opluchting groot is, maar dat er tegelijkertijd een ongelofelijke achterstand is ontstaan. 'We staan nog steeds onder curatele van de KNVB.' Twente moet in zeven weken alles in orde hebben voor het duel met Excelsior. 'Het is zaak dat we organisatorisch, financieel en sportief alles op de rit krijgen.'

De club moet de komende maanden de financiën op orde krijgen. Op 30 november is het eerstvolgende meetmoment. Voor Twente het negende. Als dan de begroting niet op orde is, volgt alsnog definitief de inname van licentie. Jacobs heeft er vertrouwen in dat Twente de stap naar categorie 2 kan maken, uit de financiële zorgengroep.

Conservatieve begroting

De club heeft voor komend seizoen een begroting van 28 miljoen euro. Jacobs: 'En dat is conservatief begroot.' Afgelopen woensdag heeft de club de begroting ingeleverd. 'Ondanks het feit dat we uitstel hadden gekregen. Het is niet reëel om te veronderstellen dat Twente zich gaat mengen in de strijd om de bovenste plaatsen. Het zal afwachten zijn. We hebben een budget waarmee we middenmoot kunnen spelen.'

Jacobs reageerde ook nog op de situatie van de Graafschap. Die club degradeert nu alsnog en overweegt naar de rechter te stappen. De club staat in haar recht, volgens Jacobs. 'Maar we hebben de felicitaties van de heer Van Oostveen van de KNVB ontvangen en gaan er vanuit dat we in de eredivisie mogen blijven.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden