Twente maakt sprong voorwaarts in nieuw huis

Tot de elite van de Champions League zal FC Twente dit seizoen vermoedelijk niet doordringen, nu de ploeg van de nieuwe coach Steve McLaren in de voorronde aan Arsenal is gekoppeld....

In de tot ‘Grolsch Veste’ gedoopte voetbaltempel in aanbouw schetste FC Twente-voorzitter Joop Munsterman woensdag de contouren van de grote sprong voorwaarts. Trots maakte hij bekend dat de begroting van FC Twente binnen twee jaar nagenoeg is verdubbeld: van 14,9 miljoen euro in 2006, via 16,3 in het vorige seizoen tot 28,4 in 2008, met dank aan het nieuwe stadion.

Vier jaar geleden leed FC Twente nog een verlies van ruim zes ton, over vorig seizoen werd een winst van 2 miljoen euro geboekt. Grijnzend verklaarde Munsterman de weddenschap met een lokale journalist te hebben gewonnen. Diens voorspelling dat Twente nooit meer dan 22,5 miljoen euro aan inkomsten zou genereren, wordt komend seizoen met 7 miljoen overtroffen.

Schuldbewust tikte de verslaggever een bedrag van 1000 euro af, dat hij vervolgens van Munsterman weer in zijn zak mocht steken. Geld krijgt de club nu genoeg binnen. Dankzij een tweede ring speelt FC Twente vanaf 13 september voor 24.200 toeschouwers in een stadion, dat nu al te klein is.

FC Twente is al bezig met een volgende uitbreiding, waardoor het stadion met een toeschouwerscapaciteit van eerst 30.000 in 2011 en later 40.000 zelfs ‘UEFA-waardig’ is en in 2018 mogelijk tot WK-stadion zou kunnen promoveren.

Speelklaar is de ‘Veste’ pas half september, waardoor Twente voor de ontmoeting met Arsenal moet uitwijken naar de Gelredome. Een extra kostenpost, al heeft de club wijselijk geen inkomsten uit de Champions League begroot en slechts een ronde in de UEFA Cup.

Het stadion wordt de melkkoe van FC Twente, dat de catering zelf ter hand neemt in wat Munsterman ‘een van de grootste party- en congrescentra in Oost-Nederland’ noemde.

Alle clubcards voor komend seizoen zijn al uitverkocht, waardoor Twente zijn begroting dus met 12,5 miljoen euro kon opschroeven. ‘Daarmee zijn we de zesde club van het land en rond die plek willen we ook eindigen’, aldus Munsterman. ‘We staan nu al vijf jaar in het linkerrijtje van de eredivisie en dat tekent de stabiliteit van de club.’

Ondanks het wegvallen van de controleur (Engelaar) en de artiest (El Ahmadi) in de magische middenlinie zegt Munsterman geen volgende aderlating te vrezen. Nog enkele dagen resten Ajax om Robbie Wielaert los te weken van Twente, voor de verdediger met zijn huidige werkgever tegen Arsenal speelt en dan in Europees verband niet meer voor een andere club mag uitkomen.

Het is een gesloten boek, zei Munsterman, hoewel de transfermarkt pas op 31 augustus sluit. ‘Er is twee keer contact geweest met Ajax en dat bestond uit telefoongesprekken van niet meer dan drie minuten. Het heeft tot niets geleid, Wielaert blijft bij ons.’

Vandaag kan het alweer anders zijn, weet coach McLaren uit ervaring. Voor de 47-jarige McLaren heeft het bezoek met FC Twente aan Londen de vervelende bijkomstigheid dat hij opnieuw wordt geconfronteerd met de Britse media. Gretig zal zijn echec met de nationale ploeg worden opgerakeld, al zeilde McLaren woensdag behendig om die tere kwestie heen.

Als bondscoach werd McLaren vorig jaar ontslagen, toen hij zich met Engeland na het drama op Wembley tegen Kroatië niet wist te kwalificeren voor het EK in Oostenrijk en Zwitserland. Sinds zijn aanstelling in 2006 vocht McLaren tegen de scepsis bij de Engelse pers.

Liever benoemde McLaren dan ook de parallellen tussen Twente en een werkgever, waar hij wel succes mee had: Middlesbrough, dat onder zijn leiding in 2006 de UEFA Cupfinale bereikte.

Dat sprookje zou in Enschede kunnen worden herhaald, betoogde McLaren. ‘Ook Twente kan Cups winnen’, sprak hij, terwijl Middlesbrough twee jaar geleden in Eindhoven toch echt met 4-0 werd afgedroogd door Sevilla. Haastig voegde McLaren er aan toe dat hij de Nederlandse beker bedoelde.

En je hoeft hem ook niet te vertellen dat Arsenal normaal gesproken vele maten te groot is voor Twente. Maar had Glasgow Rangers zich ook niet verslikt in het nietige FC Kaunas? ‘Alles is mogelijk in voetbal’, aldus McLaren. Zijn Engelse manager, op fluistertoon: ‘Neem Steve die clichés niet kwalijk. Hij is veel losser dan je denkt. Maar hij was in Engeland gewend op elk woord te letten.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden