Tweede loopgolf overspoelt Halve van Egmond

De Halve van Egmond, een loopwedstrijd van 21,1 kilometer, beleefde zondag zijn 34ste editie. Kamiel Maase won. Achter hem vormde zich een lang lint van loopsporters....

De Egmondse boulevard spuwt kort na het middaguur telkens weer een nieuwe golf lopers uit. Het zijn er zeker duizend per keer, wanneer een dampend startvak wordt vrijgegeven. De vermetele mannen en vrouwen rennen, hollen, sjokken of sjouwen hun 21 kilometer in de kou tegemoet.

Als er een ‘tweede loopgolf’ bestaat – en sportprofessor Maarten van Bottenburg beweert dat na onderzoek in opdracht van de atletiekunie – dan is die zeker in Egmond aan Zee voorhanden. De badplaats met de 33 jaar oude klassieker, de Halve van Egmond, barst bijkans uit de voegen onder de grote belangstelling van Nederlandse en buitenlandse lopers.

‘Twee dagen na de Zevenheuvelenloop in Nijmegen zaten we al vol. Dat is ons in al die 34 edities nog nooit overkomen’, zegt organisator Cees Lansbergen van Le Champion.

Tot een jaar of tien geleden bleef de belangstelling voor de Halve meestal steken op zevenduizend vooral stoere mannen en enkele vrouwen. De laatste jaren explodeerde het aantal deelnemers. Die ontwikkeling beantwoordt aan een conclusie van Van Bottenburg uit het najaar van 2005: ‘In tien jaar tijd is de deelname aan loopevenementen verdubbeld.’

Bij Le Champion ging deze keer op 11 december het bord ‘uitverkocht’ echt op de deur. De ‘na-inschrijving’, van 1973 (1100 inschrijvingen) tot 2005 een normaal verschijnsel, kon voor de editie van 2006 worden afgelast.

Le Champion werd rond de kerstdagen en nieuwjaar nog veel gebeld. ‘Maar meer deelnemers dan de huidige twaalfduizend kunnen we hier niet aan’, zegt Lansbergen, die in Amsterdam de Dam-tot-Damloop heeft uitgebouwd tot een mega-evenement met dertigduizend lopers.

Dat ‘groot, groter, grootst’ zit er niet in voor een matig bereikbare badplaats als Egmond. Tienduizend mensen op de halve en 2477 op de kwart, dat waren de aantallen waarmee Le Champion het moest doen. De omkering van het parcours (eerst het strand, dan pas het duin) heeft de capaciteit de laatste jaren opgevoerd. Voorheen vertrapten de deelnemers elkaar bijkans in de duinen met zijn krappe doorgangen.

Het is vooral de bereikbaarheid van Egmond die een natuurlijke limiet opwerpt. De wegen naar Alkmaar en Heiloo worden op de dag van de wedstrijd deels afgezet. De inzet van 55 touringcars is vereist om de lopers van de vergelegen parkeerplaatsen naar de start te brengen. De gemoedelijkheid druipt ervan af. Niemand dringt, iedereen is na afloop blij met een plaatsje in de bus.

De ‘tweede loopgolf’ (3,9 miljoen lopers, vier keer zoveel als het aantal voetballers dat Nederland telt) wordt, zo schrijft Van Bottenburg in zijn op 30 november gepresenteerde rapport, vooral gedragen door drie ontwikkelingen: meer vrouwen in het peloton, de uitbreiding van het aanbod aan wedstrijden en de steeds professionelere aanpak van wedstrijden.

De halve van Le Champion beantwoordt aan die eisen. De organisator heeft veertien krachten op kantoor die elke wedstrijd evalueren. De drie kilometer van Egmond werd daarom geschrapt. De kwart-marathon bleek een aanwinst die vooral vrouwen trok, maar die vorig jaar verknald werd door de vermenging met de halve marathon.

Nu is de kwart voor dat doel anderhalf uur vervroegd. ‘Een stukkie dorp, een stukkie duin en een stukkie strand. We hebben er een serieuze loop van gemaakt. Voorheen lieten we ze heen en terug over het strand rennen’, zegt Lansbergen.

Vrouwen maken op die kwart zowaar meer dan de helft van het veld uit: 51 procent. Op de halve is dat nog maar 20 procent. Het is het veeleisende parcours dat de vrouwentak van de loopsport in Egmond mogelijk nog wat afschrikt.

Ria Swinkels uit Hoorn heeft daar geen last van. Zij loopt voor de 25ste keer de Halve. Zij wint de categorie 50-plus. Ze prijst de toegenomen professionaliteit in de organisatie. ‘Maar mijn man fietst als vrijwilliger achter de laatste deelnemer aan. Doet hij elk jaar.’

Voor Van Bottenburg is er meer interessants. De gemiddelde leeftijd van de lopers is 41 jaar. De categorie 35-39 jaar is de grootste (19 procent). Er lopen geen zeventigjarigen mee. De meeste lopers komen uit Amsterdam (1453). Egmond heeft 62 dorpelingen onder de deelnemers. De grootste buitenlandse afvaardigingen komen uit België (105) en Duitsland (251): hoe kan het anders in een badplaats aan de Noordzeekust?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden