Twee Rio-tickets en brons voor Nederlandse roeiploeg

Nederland heeft zaterdag twee olympische tickets verdiend op de WK roeien op het meer van Aiguebelette. Ellen Hogerwerf en Olivia van Rooijen werden derde in hun B-finale, waarmee ze aan de kwalificatie-eis voldeden door bij de eerste elf boten te eindigen. Een aantal uren later pakten de vrouwen dubbelvier brons op het Zuid-Franse water. Zij hadden als taak bij de eerste vijf te eindigen.

Het podium van de vrouwen dubbelvier, met rechtsboven de Nederlandse ploeg.Beeld afp

Vijf Nederlandse boten hebben zich nu geplaatst voor de Spelen via de WK. Daar kunnen er morgen, op de laatste WK-dag, nog twee bijkomen - de vrouwen acht en Holland Acht.

Het brons van de dubbelvier was ook meteen het hoogtepunt van de dag voor de Nederlandse equipe in Aiguebelette. Het zal tegelijkertijd Josy Verdonkschot, bondscoach van de vrouwen, hebben opgelucht. Voorafgaand aan het toernooi had hij de boot van Inge Janssen, Nicole Beukers, Carline Bouw en Chantal Achterberg als belangrijkste vrouwenboot bestempeld.

Cadeau kregen de vrouwen het niet. Ze gingen traag van start, waarna ze zelfs even op een zesde plaats lagen en naast een olympisch ticket leken te grijpen. Het zou een doemscenario, en misschien wel de doodsteek, voor de boot zijn geweest: olympische kwalificatie was dan alleen nog mogelijk via een olympisch kwalificatietoernooi in Luzern, minder dan twee maanden voor de Spelen.

Maar terwijl de race vorderde, schoven de vrouwen op. Goud en zilver werd zelfs nog genaderd, respectievelijk de Verenigde Staten en Duitsland.

Achteraf waren de vrouwen vooral blij met het olympisch startbewijs. 'Maar ik had toch wel graag die Duitsers als eerste verslagen', zei Inge Janssen over de boot die jaren ongeslagen was tot de nederlaag op zaterdag. Volgens haar was de opbouw van de race 'zoals we dat altijd doen', alleen erkende ze dat de start nu wel erg matig was.

De opluchting in de boot was groot toen de roeisters tijdens de race zagen dat de zesde plek werd overgedaan aan Nieuw-Zeeland. 'Dat gaf een boost', aldus Jansen. Bondscoach Verdonkschot ziet nog wel genoeg verbeterpunten tot en met de Spelen van Rio. 'Fysiek zijn ze denk ik een van de besten van het veld. Aan het roeien moet nog wel wat geschaafd worden. Maar daar hebben we nog even de tijd voor.'

Ellen Hogerwerf (rechts) en Olivia van Rooijen in de twee-zonder. De twee maken ook deel uit van de vrouwen acht, die zondag de finale vaart.Beeld epa

Twee-zonder

Wat betreft de mannenboten lukte het Mitchel Steenman en Roel Braas niet een medaille te verdienen in het nummer twee-zonder. Achter het onverslaanbare Nieuw-Zeelandse 'Kiwi-pair' bestaande uit Hamish Bond en Eric Murray, de Britse boot en de Serven werd het duo dat pas drie maanden samen roeit vierde. Ze gaan wel naar Rio.

Lichtelijk teleurgesteld waren de mannen wel. Steenman: 'Je gaat toch voor een medaille. Aan de andere kant roeien we pas kort samen. Na 1000 meter liep de rest weg. Dan voel je dat zoiets gebeurt, maar ik kan het niet terugpakken. Dat moeten we trainen met veel lange stukken op het water, onder vermoeidheid.'

Over een hereniging met zijn voormalige roeipartner Rogier Blink hield Steenman zich op de vlakte. Blink kampt met een rughernia en zijn directe roeitoekomst is onduidelijk. 'Ik heb wel veel contact met hem, maar dan gaat het niet over roeien. Je start toch samen zo'n project na de vorige Spelen. Dan heb je een band. Of hij nog in de boot kan komen? Hoe zuur het ook is, maar hij is er lang uit. Als hij snel fit kan worden en beter is dan Roel of mij, kan het altijd.'

De kans is aanwezig dat het twee-zonder-veld nog gaat veranderen in aanloop naar de Spelen. Bond en Murray wonnen met een gat van zes seconden op de nummer twee goud en hadden zaterdag net zo goed alvast het olympisch goud omgehangen kunnen krijgen. Die medaille lijkt het duo dat sinds 2009 (!) ongeslagen is niet te kunnen ontgaan. Daarmee is goud ook meteen een illusie voor andere boten, waardoor roeiduo's zouden kunnen kiezen voor geluk in een andere boot.

Roel Braas kijkt optimistisch naar de Spelen van Rio. De nuchtere Noord-Hollander was helder: 'Het laatste zetje ontbreekt nog. Meer is het niet. Ik denk dat we elke 500 meter van de race nog wel een seconde kunnen winnen.'

Mitchel Steenman (links) en Roel Braas.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden