'Twee jaar alles opzij voor hockey zou te veel zijn'

Maartje Paumen doet alles voor 200 procent. Nog eens twee jaar monomaan leven voor de nationale hockeyploeg zou een te grote opgave zijn. Dinsdag maakte ze bekend te stoppen als international.

Robert Misset
Maartje Paumen stopt haar internationale carrière en komt niet meer uit voor Nederland. Beeld anp
Maartje Paumen stopt haar internationale carrière en komt niet meer uit voor Nederland.Beeld anp

Het fundament onder de Nederlandse vrouwenhockeyploeg is weggeslagen, nu aanvoerder Maartje Paumen in navolging van vice-captain Naomi van As en routinier Ellen Hoog heeft besloten om te stoppen. Nog twee jaar monomaan leven als topsporter kon ze niet meer opbrengen. 'Ik heb mijn gevoel laten spreken', aldus de 31-jarige Paumen.

Na de pijnlijke en onnodige nederlaag na shoot-outs tegen Groot-Brittannië in de finale op de Spelen van Rio lonkte in 2017 een EK in het gerenoveerde Wagenerstadion voor Paumen. Nu weet het strafcornerfenomeen dat het na een carrière van 12 jaar, met 195doelpunten in 235 interlands genoeg is geweest.

Paumen: 'Ik heb na de Spelen van Rio met diverse mensen gesproken, ook met mijn mental coach. Steeds vaker was de uitkomst dat ik er klaar mee ben. Dit was een mooi moment om te stoppen. Al zal het zwaar vallen om een ploeg los te laten, waarvoor ik met zoveel passie heb gespeeld.'

Paumen verbaasde zich over collega-internationals, die al toezegden voor de komende toernooien beschikbaar te zijn. Alsof je bij het Nederlandse team een abonnement kunt verlengen. Paumen heeft nooit overwogen om pas volgend jaar op het EK in eigen land afscheid te nemen. 'Ik vind dat zoiets niet kan. 2017 had niet mijn afscheidstournee richting het EK moeten worden.

'Je moet in het Nederlandse team spelen, omdat je op langere termijn in die ploeg wil investeren. Dan kijk je dus naar het WK in 2018 in Engeland. Het zou betekenen dat ik nog eens twee jaar alles aan de kant moet zetten voor de nationale ploeg. Het zou een te grote opgave zijn geweest om het opnieuw op te brengen. Dat argument is doorslaggevend geweest.

'Ik heb er nog één keer alles aan gedaan om topfit op de Spelen van Rio te verschijnen. Ik weet ook wat het gekost heeft. Ik kan nu vol trots en met een grote glimlach terugkijken op een mooie carrière van twaalf jaar in de Nederlandse ploeg.'

Begin dit jaar mocht Paumen de Hockey World League overslaan om zich optimaal voor te bereiden op de Spelen van Rio. De libero van Den Bosch sprak over een 'totale reset' van haar lichaam, die ze niet wenste te herhalen. 'Ik weet wat het vraagt om fysiek honderd procent te zijn.

'Het is niet alleen toernooien spelen. Het is een levensstijl. Ik ben gewend om alles voor 200 procent te doen, met iets minder zou ik geen genoegen nemen. Langzaam afzakken, zo wilde ik mijn carrière niet beëindigen.'

Twee keer olympisch goud, een maal zilver, twee wereldtitels en drie Europese. Paumen heeft alles gewonnen wat er te winnen viel. 'Het gaat vooral om het topsportleven dat er voor nodig is om goed te presteren', aldus Paumen.

'Een EK in eigen land is geweldig om te spelen. Ik zal het volgend jaar moeilijk vinden om naar het Nederlandse team te kijken. Maar ik kan het niet meer opbrengen om er nog eens een of twee jaar alles voor te laten. Dat heeft mijn keuze grotendeels bepaald.'

Met Van As, Hoog en Paumen zijn drie bepalende spelers uit de zogeheten 'Big Five' in de Nederlandse ploeg gestopt. Eva de Goede neemt een sabbatical bij haar vriend in Zuid-Afrika, alleen Lidewij Welten gaat zeker door.

Met Van As had Paumen een speciale band, ze waren sinds de Spelen van 2012 in Londen de aanjagers van het team. Paumen: 'Nee, het afscheid van Naomi en Ellen heeft mijn besluit niet beïnvloed.

'De Nederlandse ploeg is geen vriendenteam. Neemt niet weg dat ik met sommige speelsters in al die jaren een innige band heb opgebouwd. Maar voor Oranje speel je met je hart, niet omdat al je vriendinnen daar ook zitten.'

Paumen met de Olympische medaillisten op audiëntie bij het koninklijk echtpaar. Beeld anp
Paumen met de Olympische medaillisten op audiëntie bij het koninklijk echtpaar.Beeld anp

Toch gaat het Nederlandse team een onzekere toekomst tegemoet. Bondscoach Alyson Annan bezweek op de Spelen van Rio als eerste onder de spanning, maar krijgt toch een herkansing. Ze zal een nieuwe ploeg moeten opbouwen, al staan opvolgsters van het kaliber Paumen en Van As nog niet klaar. Goud was niet vanzelfsprekend meer, Nederland verloor sinds het WK van 2014 alle grote wedstrijden.

'Het zal een ander team worden met een andere dynamiek', zegt Paumen. 'Annan krijgt nu de kans om een nieuw team op te bouwen voor het WK in 2018 en de Spelen van Tokio in 2020. Het is een mooie uitdaging, er zal veel veranderen. Niemand is onvervangbaar, er zullen altijd weer jonge meiden opstaan.'

Den Bosch-middenvelder Marloes Keetels is de beoogde leider van de jonge generatie, maar met Paumen valt het gezicht en tevens de ziel van de Nederlandse ploeg weg. Ze maakt dit seizoen af bij haar club Den Bosch. Begint ze daarna een nieuw leven als eigenaar van een koffietent in Den Bosch?

Paumen, lachend: 'Het is altijd mijn droom geweest om een eigen koffietent te beginnen. Maar ik vind het hockey nog superleuk. Ik geniet van de sport. Aan het einde van het seizoen laat ik opnieuw mijn gevoel spreken. Meestal maak ik dan de juiste keuzen.'

Na de verloren finale tegen Groot-Brittannië. Beeld ANP
Na de verloren finale tegen Groot-Brittannië.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden