Twee coaches, een devies: geen kansen weggeven

Eredivisie..

Eén ding telde voor zowel ADO Den Haag als Vitesse: niet verliezen. De wedstrijd was als gevolg daarvan een rommeltje, spelers struikelden over elkaar of over zichzelf en hun gemeenschappelijke vijand was de bal. Crisisvoetbal kortom, met uiteindelijk bij een 1-1-eindstand twee tevreden trainers, zij hadden immers niet verloren.

Diep weggezakt in de gevarenzone van de eredivisie hadden ADO Den Haag en Vitesse een stormachtige week achter de rug. Het oproer kraaide in Arnhem vorige week zaterdag na de 3-0-thuisnederlaag tegen AZ. Ontevreden supporters moesten voor de hoofdingang tot kalmte worden gemaand door trainer Theo Bos, die twee dagen later centraal stond in het bestuurlijke crisisberaad van de in zorgen ondergedompelde club.

‘We hadden na vier nederlagen op rij een mentale opkikker nodig en mochten daarom vanavond per se niet van één van onze directe concurrenten verliezen’, zei Bos in Den Haag, waar zijn collega Raymond Atteveld met hetzelfde probleem worstelde.

‘De hele week heb ik erop gewezen dat we ons in de wedstrijd veel te gemakkelijk verschuilen, we moeten ons laten gelden door strijd te leveren. Wij mogen niet gaan zitten wachten op de kansen, die we zelf niet afdwingen’, zei Atteveld, die zelf gedurende de wedstrijd de rust zelve was. ‘Moet ik dan ook nog als een gek langs de kant gaan lopen? Nee, dat doe ik niet. Wat ik te zeggen heb, doe ik wel in de rust.’

Met de Est Andres Oper voor het eerst in de basisopstelling ontketende ADO Den Haag meteen offensief richting het doel van Piet Velthuizen. Het dichtst bij een treffer was Timothy Derijck wiens kopbal in de achtste minuut van de lijn werd gehaald door Nicky Hofs. Het was een stormachtig begin van de thuisploeg,

Maar de aanvalsgolven ebden overigens net zo vlot weg als ze waren opgezet. Al snel benaderden beide teams elkaar met het grootst mogelijke respect vanuit de overtuiging dat elke tegentreffer fataal kon zijn.

Degradatievoetbal in optima forma of zoals Atteveld later zei: ‘Natuurlijk zelf kansen creëren, maar vooral geen kansen weggeven. En de echt grote druk om rechtstreeks te degraderen is wel weg, dus laten we ook niet in de stress schieten.’

Geërgerd had hij de eigen aanhang aangehoord, die al na een kwartier begon met: ‘Jagen, jagen’. ‘Hoezo jagen? We waren net voluit gegaan en hadden vier goede kansen gehad. Ons publiek denkt dat we na een zege op Willem II (3-0) en een gelijkspel bij Feyenoord (2-2) klaar zijn voor Europees voetbal en dat we er helemaal niets meer van kunnen als we met 2-1 verliezen van Roda JC.’

Zo’n houding kan toch niet nieuw zijn voor een gedreven winnaar als Atteveld. Bovendien had zijn publiek op dat moment weinig reden tot zelfbeklag. Later wel toen de ploeg onrustiger ging spelen. Dieptepunt was halverwege de tweede helft toen invaller Milic en Soltani een goede kans verprutsten door zich getweeën op de bal te storten. ‘En toch heb ik dat liever dan dat ze elkaar op zo’n moment blijven aankijken’, vergoelijkte de trainer de actie, die wel model stond voor de kwaliteit van het duel.

Vitesse slaagde er voor rust twee keer in gevaarlijk te worden uit standaardsituaties. Eerst schoot Hofs net naast en daarna mikte Kolk op de lat. In dat opzicht ging er van het voetbal van ADO Den Haag, met al zijn tekortkomingen, meer dreiging uit.

Maar de doortastendheid ontbrak, net als overigens verdedigende waakzaamheid. Bijvoorbeeld toen ex-Hagenaar Kolk zijn kompaan Lasse Nilsson met een simpele actie, twaalf minuten na rust, vrij voor doel zette. De Zweed schoot hard raak (0-1) en bezorgde zijn trainer het scenario dat hij steeds voor ogen had gehad.

‘Op voorsprong komen en dan de wedstrijd controleren’, aldus Bos. Die macht miste Vitesse. Wesley Verhoek met Kees Luijckx, nog de beste spelers bij ADO Den Haag, doofden met hun acties het vlammetje onder de Arnhemse defensie, die zwichtte voor een kopbal van Kum (1-1) op het moment dat verdediger Paul Verhaegh aan de zijlijn een blessurebehandeling onderging. ‘Jammer, maar ik zie deze 1-1 na de negatieve reeks als een opsteker voor de drie punten die we volgende week thuis tegen Heerenveen moeten halen’, aldus Bos.

‘Mijn team heeft gedaan wat het moest doen: weinig kansen weggeven’, meende Atteveld. ‘En ze begaat de slordigheid om bij een blessure van een tegenstander de bal over de zijlijn te trappen. Ik vind dat onzin. Er is geen regel die dat voorschrijft. Zolang de scheidsrechter daartoe geen opdracht geeft, moet je blijven voetballen. Dat vind ik tenminste.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden