Twee bussen Friezen naar tuchtzaak Zeist

Nog niet eerder vertoond in de bossen van Zeist: het bestuur van een betaald voetbal organisatie zal tijdens een beroepszaak bij de tuchtcommissie van de KNVB worden gesteund door een honderdtal trouwe supporters....

Op 23 oktober jongstleden floot Dick Jol een dramatisch slechte wedstrijd in het Abe Lenstrastadion. Dat vonden tenminste de supporters van Heerenveen. Ze zagen eerst de arbiter in een Schwalbe van PSV trappen. Uit de toegekende strafschop kwam de latere eindstand van 0-1 op het scorebord.

Lucky PSV, want vervolgens zag Jol een handsbal van Eindhovenaar Van der Weerden in zijn eigen strafschopgebied over het hoofd. En daarna liet hij nog eens doorspelen nadat Roelofsen van Heerenveen oog-in-oog met keeper Waterreus onder de zoden werd geschoffeld.

In het programma Barend en Van Dorp gaf Jol later toe dat hij wat betreft de keeperskwaliteiten van Van der Weerden wel erg opzichtig in de fout was gegaan. Maar toen was het kwaad aan Heerenveen-zijde al geschied.

De fans van Heerenveen waren getergd door het niet toekennen van twee 'zuivere' penalties. De onvermijdelijke 'hondelul' werd van stal gehaald. Maar ook de woorden 'toto-select' en 'groenteboer' werden vanaf de tribunes gescandeerd. Dat sloeg op Jol's vermeende goklust op 'eigen' wedstrijden in een Haagse groentezaak.

Het gevolg was een boete voor SC Heerenveen van tienduizend gulden. De club vindt dat te gek voor woorden en gaat in beroep. Dat dient dinsdag voor de tuchtcommissie van de KNVB, onder het toeziend oog van bijna honderd Friese fans.

Initiatiefnemer van de trip naar Zeist is Jos de Vries, redacteur van het supportersblad Feanfan. 'De KNVB meet met twee maten. Supporters van de tegenpartij roepen hier al jaren misselijke dingen over Abe Lenstra, zoals 'Abe is dood'. Kennelijk mag dat wel.'

Mocht de boete gehandhaafd worden, dan wil De Vries met de pet rond bij de volgende thuiswedstrijd. Een gulden de man en het leed is weer geleden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden