TVM-renners na dagje verhoor weer op vrije voeten

De TVM-affaire duurt voort, maar zonder de zes renners die gisteren onder massale belangstelling van de pers een getuigenis aflegden in Reims....

Mark van Driel

Marcel van Lieshout

REIMS

De TVM-masseur, die vorige week woensdag in Albertville werd opgepakt voor verhoor, wordt drie overtredingen ten laste gelegd. Volgens de procureur in Reims heeft hij in strijd met de douanewet, de wet op de doping en de geneesmiddelenwet gehandeld. De maximale gevangenisstraf voor die overtredingen is drie jaar.

TVM-ploegleider Cees Priem en ploegarts Adrej Michailov, wier voorlopige hechtenis vandaag de dertiende dag ingaat, zijn formeel nog niet in staat van beschuldiging gesteld. Hun positie is er evenwel niet beter op geworden: volgens justitie zijn de middelen die op 23 juli in het bezit van Moors zijn aangetroffen niet zo onschuldig als TVM altijd heeft beweerd.

De zes TVM-renners (Blijlevens, Knaven, De Jongh, Voskamp, Oetsjakov en Ivanov) die maandag voor verhoor in Reims waren, wilden niet ingaan op de inhoud van het besprokene. Namens het zestal zei advocaat C. de Jongh dat de renners geen commentaar geven zolang hun drie begeleiders vast zitten.

Ploegleider Priem kreeg maandag bezoek van zijn vrouw Marianne. Zij verliet na bijna een uur hevig geëmotioneerd het huis van bewaring.

De enige andere persoon die de gearresteerde TVM'ers in het bouwvallige Maison de Arrêt et de Correction aan de Boulevard Robespierre heeft mogen bezoeken is advocaat J. van Mierlo. Hij is twee maal een half uur op bezoek geweest.

Priem heeft sinds enkele dagen de beschikking over een televisie. Volgens berichten uit het TVM-kamp heeft hij de 'stakingsrit' van vorige week woensdag in de Tour - een protest van het peloton tegen de behandeling van de TVM-coureurs door justitie - via de tv gevolgd.

Ook gisteren kon hij het wel en wee van een aantal van zijn renners desgewenst volgen. Al vroeg in de ochtend wemelde het van de cameraploegen bij het Hotel de Police in Reims. Rond de klok van tienen bestormde een horde jounalisten de auto van Jeroen Blijlevens.

De sprinter meldde zich, stipt op tijd en in het gezelschap van Bart Voskamp, Servais Knaven en Steven de Jongh, voor het verhoor door de politie. Blijlevens zei vorige week nog, nadat hij in Zwitserland uit de Tour was gestapt, dat hij rekende op een gedwongen verblijf in Reims van tenminste twee dagen.

Bij aankomst bij het politiebureau weigerden de renners elk commentaar. Ze werden meegevoerd door politiemensen in een poging opdringerige journalisten te snel af te zijn. In alle consternatie knalde Servais Knaven in volle vaart op een paal met een verwijsbord Mission Locale. Diezelfde paal zou uren later nog eens op zijn hardheid worden getest door een cameraman, in achtervolging op de inmiddels vrijgelaten Knaven.

Na de vier Nederlandse renners meldde de Oekraïner Oetsjakov zich met een brede grijns en zonnebril met spiegelende glazen bij het politiebureau. Hij werd even later gevolgd door de nors kijkende Rus Ivanov. Vervolges stapten nog eens negen leden van de TVM-begeleiding het politiebureau binnen.

Een van hen, de Belgische assistent-ploegleider Hendrik Redant, werd door politiemannen bijna uit de auto gesleurd om het gedrang van journalisten voor te zijn. Redants echtgenote keek huilend toe. 'Ik kan hem niet eens zijn trui meegeven'

De politieverhoren duurden korter dan verwacht. Er waren zes tolken ingezet om de renners te horen over hun kennis van doping in de TVM-ploeg. Volgens advocaat De Jongh verschenen de getuigen vrijwillig; hoewel ze in Albertville schriftelijk hadden toegezegd te zullen verschijnen, zou het niet nakomen van die afspraak hooguit tot een boete hebben geleid. TVM-woordvoerder O. van de Veen: 'We zijn gekomen omdat we niks te verbergen hebben'.

Even enerverend als de aankomst van de renners bij het politiebureau verliep ook het vertrek. Rond half zes was Jeroen Blijlevens de eerste die, onder politiebegeleiding, naar buiten kwam en naar een zwarte BMW werd gevoerd. Nadien volgden, met tussenpozen van een kwartier, na een fluitje van een politieman een of meerdere getuigen.

Verscheidene agenten legden het verkeer stil, cameraploegen stroomden toe en rennend werden de getuigen onder begeleiding afgevoerd. Servais Knaven reageerde lakoniek op deze politionele aanpak. Terwijl cameraploegen meeholden trok hij zijn sweater op en toonde trots zijn witte T-shirt met het opschrift TVM. Tegen de hem voortduwende politiemensen schreeuwde hij: 'Voor mij hoeft het niet zo snel hoor, jongens'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden