Tussensprint brengt Carlsen dicht bij eindzege

Magnus Carlsen is na een tussensprint van 3 uit 3 dicht bij het doel dat hij zich in het Tata Steel-toernooi heeft gesteld. Als hij de hoofdprijs wint in Wijk aan Zee, evenaart hij het record van Vishy Anand, die de klassieker vijfmaal op zijn naam schreef.

Gert Ligterink
Magnus Carlsen Beeld epa
Magnus CarlsenBeeld epa

De zaken liepen dit weekend naar wens voor de wereldkampioen. Zelf voegde hij 1,5 punt aan zijn score toe en tot zijn genoegen zag hij zondag zijn belangrijkste concurrent Fabiano Caruana verliezen van de Tsjech David Navara. Met een half punt voorsprong begint Carlsen aan de vijf partijen in de slotweek. De grootste hindernis komt hij woensdag tegen als hij in het Spoorwegmuseum in Utrecht met zwart aantreedt tegen Anish Giri.

Carlsen completeerde een serie van drie overwinningen tegen Pavel Eljanov, een opponent die doorgaans de degelijkheid zelve is. De Oekraïner laat zich moeilijk uit de tent lokken en verliest zelden een partij met wit. Toen Carlsen zich zaterdag een paar provocerende manoeuvres permitteerde, kon Eljanov zich niet bedwingen. In de hoop met drie centrale vrijpionnen over zijn tegenstander heen te lopen, offerde hij een stuk.

De hoop op een spectaculair succes bleek ijdel. De pionnenwals kwam sputterend tot stilstand, waarna een teleurgestelde Eljanov een paar slordigheden beging die Carlsen genadeloos afstrafte. De Noor mobiliseerde al zijn stukken en ging succesvol over tot de tegenaanval.

Een vierde winstpartij zat er niet in. Sergey Karjakin, een van de acht deelnemers aan het aanstaande kandidatentoernooi, weet hoe gevaarlijk een ontketende Carlsen is. De op de Krim geboren Rus hield zondagmiddag een manoeuvreergevecht strak onder controle en gaf zijn tegenstander geen enkele winstkans.

Giri werd zaterdagavond door internetcommentator Yasser Seirawan begroet met de juist getroffen woorden 'Welkom terug in het toernooi.' Na een moeizame eerste week met een nederlaag tegen So en twee op wilskracht behaalde halve punten uit zeer bedenkelijke stellingen heeft de Nederlandse kampioen zich weten terug te vechten naar de subtop van de ranglijst.

Zaterdag boekte hij zijn tweede winstpunt op rij, ten koste van Loek van Wely. Op de internationale ranglijst mag Giri zijn landgenoot ver voorbij zijn gestreefd, nog altijd hangt rond hun ontmoetingen een speciale spanning. Ditmaal had Van Wely aan de vooravond van het gevecht aangekondigd dat hij zijn goeddeels mislukte toernooi zou goedmaken door Giri te vernietigen.

Daar kwam niets van terecht. Met zwart loste Giri de openingsproblemen zo efficiënt op dat Van Wely zijn hoge verwachtingen snel moest bijstellen. Een matige stand veranderde in een hopeloze, toen hij later met een onhandige manoeuvre groot tijdverlies leed.

Loek van Wely Beeld anp
Loek van WelyBeeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden