Turntweeling is de uitputting nabij

Sinds de goede prestaties op de WK turnen in Glasgow worden de zussen Sanne en Lieke Wevers geleefd. Zaterdag knallen ze nog één keer, voor de show, in Den Bosch. Dat hoort bij hun status.

Sanne Wevers tijdens haar balkoefening in Den Bosch. Met de oefening won ze zilver op de WK in Glasgow. Beeld Klaas Jan van der Weij
Sanne Wevers tijdens haar balkoefening in Den Bosch. Met de oefening won ze zilver op de WK in Glasgow.Beeld Klaas Jan van der Weij

De sterren van het eerstejaars Turngala van Den Bosch zijn deze avond als laatsten geprogrammeerd. Het zijn de tweelingzussen Sanne en Lieke Wevers, sinds de WK van Glasgow de grote vrouwen van het Nederlandse turnen. Voor hen wordt het echt stil in de grote zaal van De Maaspoort. Voor hen rennen alle jeugdige fans naar het restaurant, waar na afloop in een zeker tumult handtekeningen worden uitgedeeld.

De twee doen dat met de brede glimlach die bij hun sport hoort. Lachen naar de jury geeft altijd een plus in de beoordeling. Vrouwen van 24 jaar weten dat als geen ander. Sanne en Lieke Wevers, de Wevertjes zoals ze soms ietwat oneerbiedig genoemd worden, herinneren zich ook nog de kommervolle dagen dat niemand hen zag staan.

In de pauze van het succesvolle gala, met een middag- en een avondvoorstelling, geven Sanne en Lieke - achternaam intussen overbodig - toe dat zij op het randje van uitputting beginnen te geraken. Sinds hun terugkeer in Nederland, op maandag 2 november, is het niet meer stil geworden.

Lieke: 'Ik neem mijn 06 niet meer op. Het is geen doen. Je kunt me mailen. Mijn moeder Gemma doet nu even mijn agenda. Het is een gekkenhuis.'

Sanne: 'We zijn al twee weken van het een naar het ander aan het rennen. We gaan nu een week echt vrij nemen. Dat hebben we nodig.'

Medailles op een WK maken blijkbaar veel los. Sanne: 'We zouden eigenlijk op die maandag na de WK de uitzending van RTL Late Night missen. We konden door mist niet opstijgen uit Glasgow. Maar op het laatste moment ging alles toch door. Wij konden landen, door de zijdeur weg van Schiphol. Paspoortcontrole niet gezien. Scheuren door de stad. En zo haalden we toch op tijd de tafel van Humberto Tan.'

In die veeleisende sfeer zijn de twee zo professioneel en fysiek capabel om hun fraaiste oefeningen nogmaals te tonen. Topsportvereniging Flik-Flak en sportblad Turnsupporter hebben de voorstellingen in Den Bosch van de grond getild. Een strak draaiboek en de presentatie van Froukje Jansen en Boudewijn de Vries geven de show een doortimmerde indruk.

Het is een voorstelling zonder Epke Zonderland, de kasmagneet van het Nederlandse turnen. Hij herstelt nog steeds van de hersenschudding die hem op de 31ste plaats van de WK aan rekstok deed belanden. Zijn plaats wordt moeiteloos overgenomen door Bart Deurloo. Die draait in de spotlights twee vluchtelementen boven de stok, een Kovacs en een Kolman, uit het Epke-repertoire.

Deurloo, net als zijn kompaan Casimir Schmidt een showmannetje, doet dat halfnaakt. Zijn tattoos komen goed uit, vooral de grote op zijn rug die anders nooit te zien is. De boodschap: dit zijn hippe mannen die het belegen karakter van de sport de zaal uit jagen.

Deurloo en Schmidt worden op de vloer geïnterviewd over hun videoclip Rock to Rio op muziek van Kensington. Op YouTube leidde dat tot vijf miljoen hits. 'Had ik wel verwacht', zegt Deurloo stoer. Om zich snel daarna te herstellen. 'Top, super.' Dat soort woorden rolt snel over de tong van jonge topsporters.

Lieke Wevers op de vloer. Beeld Klaas Jan van der Weij
Lieke Wevers op de vloer.Beeld Klaas Jan van der Weij

Vuurwerk

Sanne Wevers sluit de show af met haar iets afgeslankte balkoefening van de WK, in Glasgow goed voor zilver. Op muziek is het van grote schoonheid. Daarna komt de overtreffende trap van muziek en gymnastiek, de vloeroefening van zus Lieke op Nuvole Bianche van Ludovico Einaudi. Ze haalde er bij de WK de achtste plaats in de vloerfinale mee. In Schotland zaten vrouwen er met tranen in de ogen naar te kijken, wee van alle schoonheid die Wevers op de mat legde.

Sanne en Lieke zijn een merk, dat is ze intussen na een maand van schijnwerpers wel duidelijk. Ze hadden voor de gala's van Leek en Den Bosch graag een gezamenlijk nummer gemaakt, maar het ontbrak hun aan tijd. 'En we gaan niks in elkaar flansen', aldus Sanne. Ze willen in december wel iets moois tonen aan het publiek, maar echt showwerk is voor na de Olympische Spelen van Rio. Sanne: 'Twee jaar geleden toerde ik een maand lang met een Duitse show. 35 shows voor steeds minimaal 9 duizend toeschouwers. Het heette Feuerwerk.' Lieke: 'Lijkt mij wel wat voor later.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden