Turnster Sanne Wevers laat op balk haar topvorm zien

Vicewereldkampioene Sanne Wevers (24) dacht zondag het wereldrecord punten op balk te hebben geëvenaard. Dat was immers in handen van de Amerikaanse turnster Simone Biles, met 15,650 punten. Wevers nam na het veroveren van de nationale titel trots plaats naast het scorebord in Sportpaleis Ahoy. Haar verrichting, met dezelfde glanzende cijfers als die van Biles, moest worden vastgelegd.

Sanne Wevers op het onderdeel balk tijdens Fantastic Gymnastics, het NK turnen in Ahoy. Beeld anp
Sanne Wevers op het onderdeel balk tijdens Fantastic Gymnastics, het NK turnen in Ahoy.Beeld anp

Een uur later, speurend in de statistieken, bleek dat Biles, de wereldkampioene op balk, bij de Amerikaanse kwalificatiewedstrijden in St. Louis vrijdagnacht 15,700 punten had gescoord op de 10 centimeter brede plaaggeest van het vrouwelijke deel van de gymnastieksport. Het was Wevers ontglipt in al haar concentratie op de Nderlandse kampioenschappen en de daarin gevlochten olympische kwalificatie in Rotterdam.

Ze zal even blij zijn geweest met haar Europese record. Want dat was het. Hoe een herschikking van dat resultaat bij haar zou zijn gevallen, viel niet te checken. Wevers was verdwenen in de catacomben voor een dopingtest. Ze goot daartoe flessen water en koppen thee in haar lijf. Ze had last van een klotsbuik.

Het was het enige ongerief van een glanzend weekeinde voor de jonge vrouw uit Twente die na een verbanning uit Almelo samen met tweelingzus Lieke en coachende vader Vincent haar heil heeft gevonden in Heerenveen. Sinds die gedwongen verhuizing wordt ze alleen maar beter. Vorig jaar greep Sanne Wevers, als uitvloeisel daarvan, op de WK in Glasgow het zilver op de balk achter de ongenaakbare Amerikaanse Biles.

Het verschil was destijds nog enorm. Biles, 45 kilo explosiviteit, scoorde 15,358 punten. Wevers lag in die finale meer dan een punt achter (14,333). 'Alles was bij dat toernooi gericht op het team. We wilden als team de Olympische Spelen halen', riep ze nog eens in herinnering. Dat lukte in Schotland met verve.

Spectaculaire afsprong

Daarna mocht Wevers zich gaan richten op haar medaillekansen, op balk. Ze heeft daartoe twee oefeningen in de aanbieding. Zaterdag deed ze haar kwalificatieoefening voor de Spelen van Rio, die van zondag 7 augustus. Daarmee kwam ze tot een puntenaantal van 14,933 (bij een uitgangswaarde van 6,2).

De zondag had Wevers gereserveerd voor de doop van de finaleoefening van Rio. Dan begint ze met een flikflak met hele schroef als opsprong. Als die heel goed voelt, kan ze er, op de balk, zelfs nog twee flikflakken op laten volgen. Dat zou nog eens viertiende toevoegen aan de uitgangswaarde (de D-score), vertelde Wevers zondag in de nabeschouwing. Haar afsprong is overigens ook spectaculairder geworden: een Auerbach, een contrasalto met schroef.

Simone Biles verbeterde tijdens kwalificatiewedstrijden in St. Louis het wereldrecord op balk tot 15,700 punten. Beeld afp
Simone Biles verbeterde tijdens kwalificatiewedstrijden in St. Louis het wereldrecord op balk tot 15,700 punten.Beeld afp

De topuitvoering van zondagmiddag, uiteraard een garantie voor de Nederlandse titel, was goed voor 9,050. Dat heet de E-score. Wevers wees daarop toen haar werd gevraagd zichzelf een cijfer te geven. Een 9 is in het huidige turnen onvoorstelbaar hoog.

De inflatie van het cijfers geven bij het turnen is al meer dan tien jaar verjaagd uit de sportpaleizen. De basiswaarde, de D-score, wordt zorgvuldig bepaald. Die was zondag 6,6. Wevers had het als altijd nagerekend in haar schriftje. En? 'Het klopte', zei ze met een prachtige lach.

Olympische kwalificatie

Wevers was meer dan tevreden met haar optreden in Rotterdam. Ze stelde zaterdag haar olympische kwalificatie voor Rio de Janeiro veilig, door ruim boven de limiet van 14,5 te turnen. Ze had de voorbije weken nog gepleit voor een beschermde rol, maar die bleek ze allerminst nodig te hebben. Ze verkeert in topvorm, haar lichaam is heel en ze geldt als een kanshebber voor een olympische topprestatie.

'Dit was precies zoals ik het in het hoofd had', zei ze zondag. 'Op brug heb ik laten zien te kunnen bijdragen aan het team. Op balk word ik steeds beter.'

Op de vraag of ze bij de Spelen Simone Biles kan aanvallen, het verschil is immers nog maar vijfhonderdste van een punt, bleef Wevers voorzichtig. Ze begon een betoog dat het best lastig is de olympische finale te halen. 'Er zijn er twintig die de 15 punten kunnen aantikken, die in aanmerking komen voor de top-8, de finale. Dat is de eerste strijd die geleverd moet worden.'

Vorig jaar bij de WK in Glasgow, ging Wevers als tweede naar de finale, met de score van 14,766. Niemand kwam toen aan de 15 punten. Er waren negentien turnsters met een 14 achter de naam. Een tweede Nederlandse, Eythora Thorsdottir, kwam in die WK-finale met een puntenaantal van 14,233.

Hoe dan ook, als Wevers maandag 15 augustus in de olympische finale van Rio geraakt, zal zij 'er vol ingaan, met mijn moeilijkste oefening', beloofde zij zondagmiddag, stralend van oor tot oor. Wereldrecordhoudster Biles kan die Nederlandse ranglijsten maar beter goed in de gaten houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden