Turngoeroe van den Berg viert afscheid, maar denkt niet aan stoppen

De turngoeroe en de coachlegende uit het voetbal waren het eens. Nederlandse voetballers zijn 'houten klazen', sprak Foppe de Haan. Hij had de WK-kwalificatiewedstrijd Frankrijk-Nederland geanalyseerd. Zijn vriend Tjalling van den Berg, de turncoach die donderdag een soort van afscheid vierde, kon het niet méér met hem eens zijn.

Tjalling van den Berg

De Nederlandse jongen is door een gebrek aan deugdelijk bewegingsonderwijs en ondermaatse training 'gemiddeld' een stijve hark geworden. De twee Friezen, 69 en 74, hadden er vaak over gesproken. Het leidde in 2007 tot een training van Jong Oranje in de hal van het Epke Zonderland Turncentrum in Heerenveen. De voetballers moesten op de balk staan en een bal hoog houden.

Royston Drenthe, de lenigste van het stel dat later die zomer Europees kampioen zou worden, kon op die manier zelfs een andere speler op de balk passeren. 'Maar die had geleerd te balanceren door op de dissel van een rijdende tram te springen', aldus De Haan. De voetbalcoach zag later tot zijn genoegen dat Van den Berg met zijn dochter Berber, een sportpsycholoog, de jonge voetballers van Heerenveen onder handen nam. Ze noemden het eco-coaching.

Een van die voetballers, selectiespeler Richard Vlap, sprak donderdag zijn bewondering voor Van den Berg uit. Hij was in juni, nog voor de start van de clubtraining, naar het turncentrum gekomen om te werken aan zijn lenigheid, balans en mentaliteit.

Een grootheid is Van den Berg, oud-bondscoach kaatsen, vooral door zijn werk in de turnwereld. Hij bouwde vanaf 1974 aan een gymnastiekbolwerk in 't Haagje. Hij was als turnleraar gestationeerd op het Cios.

Toen daar een turnhal werd gebouwd, kon zijn club WIK-FTC ('honderd Nederlandse titels') er terecht. De familie Zonderland, die in Joure trainde, sloot aan. Het was 1992. Epke Zonderland was 6. Hij werd twintig jaar later in Londen olympisch kampioen aan de rekstok.

Van den Berg was creatief. Hij bedacht met Martin van Wijk de airtumblingbaan, een lange mat die werd gevuld met lucht en die 'circuswerk' teweeg bracht. Hij ontwierp met Wim Zeegers de inrichting van turnzalen. Er ontstond in Nederland turnklimaat. Het mooiste was de zaal in het Epke Zonderland Centrum, waarbij Van den Berg de muur 2 meter liet verplaatsen om meer ruimte te creëren. Hij praatte in één avond de architect van dienst om.

De ritselaar die ook de deuren open hield voor de gouden familie Wevers (Sanne, Lieke en Vincent) zei donderdag dat hij ondanks alle aankondigingen nog lang niet gaat stoppen. 'In het woord pensioen staan het woord oen. Dat ben ik niet.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden