Turnen bloedt dood in Friesland

De nationale turntop maakt zich op voor de eerste wedstrijden in het na-olympische jaar. In Reuver start het seizoen met de EK-kwalificatie....

Van onze verslaggever John Volkers

In Friesland bouwen ze naast het Abe Lenstra-stadion in Heerenveen in hoog tempo de mooiste turnhal van Nederland. Nergens lijken de voorwaarden professioneler dan in de plaats die zich afficheert als De Sportstad.

Maar bij de eerste kwalificatiewedstrijd voor de EK, in juni in Hongarije, ontbreekt een afvaardiging van het Heerenveense steunpunt, een van de drie KNGU-topsportcentra in Nederland. Het Friesland College, ook wel bekend onder de clubnaam WIK-FTC, heeft voor even geen senioren (15-plussers) in de gelederen.

Assistent-trainer René Poutsma, vorig jaar bij de EK de begeleider van Loes Linders, schetst zonder het woord in de mond te nemen, de leegloop bij zijn club. 'Je hebt als turntrainer goede tijden. En je hebt slechte tijden. Het enige dat je kunt doen als coach is nieuwe kinderen opleiden.'

In Friesland hadden ze vorig jaar nog twee turnsters in de Nederlandse ploeg die bij de EK in Amsterdam tot de achtste plaats reikte. Een jaar eerder was Friesland met twee turnsters vertegenwoordigd bij de WK in Anaheim, de zo dramatisch slecht verlopen olympische landenkwalificatie.

In Amsterdam was het Poutsma die Loes Linders begeleidde. Zij was de turnster die bijna de hele zomer in een juridisch gevecht verwikkeld was met de sportkoepel NOC*NSF over een van de twee Nederlandse tickets voor de Zomerspelen van Athene.

Het andere Heerenveense meisje bij die EK was Nathalie Bletterman. Zij werd gecoacht door de ervaren Rietje Bijlholt, sinds twaalf jaar de hoofdcoach in Friesland. Bletterman was in de RAI met vijftien jaar de jongste van de nationale ploeg. Zij leek een belofte die nog lang zou meekunnen in de strijd der lichtgewichten.

Poutsma: 'Nathalie deed het bij de EK echt top. Ze heeft zich daar in de landenwedstrijd goed gemanifesteerd .'

Bletterman was de verrassing van het vorige turnjaar. Zij verdrong op het laatste moment, bij de kwalificatie in Keulen, de ervaren clubgenoot Berber van den Berg. Die was een jaar eerder nog lid van de Anaheim-equipe, uit de EK-ploeg. Op die rolwisseling had niemand in Friesland gerekend.

Een jaar later kan door de naam van Bletterman alweer een streep. Ze is nog maar 16, maar haar loopbaan zit erop. 'Ze was na een heupblessure op zoek naar zichzelf', zegt Poutsma.

De strijd met het gewicht, het vrouw worden, de gedachte 'waar doe ik dit allemaal voor', ze zijn bekend uit de vorige olympische cyclus waarin turnsters op jonge leeftijd en veelal met pittige kwetsuren uit de top verdwenen. Bletterman past in dat verhaal.

Poutsma: 'Ze trainde niet meer voluit. Haalde de dertig uur in de week niet. Ze kon niet overzien dat ze misschien de EK moest vergeten en dat ze zich op de WK van november diende te richten.'

Berber van den Berg, dochter van steunpuntmanager Tjalling van den Berg, kampte met motivatieproblemen en kreeg de raad uit te wijken naar een andere club. Bij Vincent Wevers van Topturnen Oost-Nederland (TON) lijkt zij de weg weer omhoog te vinden. Poutsma: 'Rietje en ik hebben gezegd: goh meid, probeer het ergens anders.'

Linders vertrok vorig jaar na de EK naar huis, naar Uden. Ze ging trainen bij het steunpunt in Nijmegen, bij Boris Orlov, waar eerder al Suzanne Harmes en Verona van de Leur hun heil zochten. Het brengt manager Van den Berg van het Friesland College tot de verzuchting dat turnsters gelukkig zo wijs zijn het land rond te gaan. 'Nu moet de trainerscarrousel nog eens op gang komen. Iedereen blijft maar op zijn plek.'

In Friese kringen hielden de rampjes niet op. De belofte Brecht van den Berg, een juniorenkampioen uit het bekende turngezin, werd door een zware heupblessure getroffen en zal zelfs in het dagelijks bestaaan voortaan met pijn door het leven moeten. Zij moest direct stoppen.

Het lijkt op het verhaal van Rikst Valentijn, het allergrootste talent dat ze in Friesland voortbrachten. Zij had zoveel chronische blessures dat haar in 2001 bij de wereldkampioenschappen in Gent begonnen topsportloopbaan in de knop werd gebroken.

Valentijn studeert nu geneeskunde aan de universiteit in Maastricht en wil zich ooit op het sportersleed storten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden