Turnen

Turncoach Wevers wint kort geding en mag toch mee naar Olympische Spelen in Tokio

Op last van de kantonrechter moet de nationale gymnastiekbond KNGU turncoach Vincent Wevers voordragen als lid van het begeleidingsteam voor de Olympische Spelen van Tokio. Hij heeft op basis van zijn contract het recht zijn werkzaamheden op het hoogste niveau uit te voeren.

John Volkers
 Vincent Wevers (M) in de rechtbank van Zutphen voorafgaand aan de uitspraak in het kort geding dat de turncoach tegen de KNGU had aangespannen.  Beeld ANP
Vincent Wevers (M) in de rechtbank van Zutphen voorafgaand aan de uitspraak in het kort geding dat de turncoach tegen de KNGU had aangespannen.Beeld ANP

Met die gerechtelijke uitspraak vervalt de beslissing die de turnbond in april nam om Wevers uit te sluiten van uitzending naar Japan.

Het Nederlands Olympisch Comité NOCNSF beslist over de samenstelling van ploeg en staf voor Tokio 2021, maar wijkt vrijwel nooit af van de originele voordracht van een bond. De KNGU is, op last van kantonrechter mr Roovers, gehouden sterk te pleiten voor de aanwezigheid van Wevers.

De Oldenzaler heeft zijn sporen verdiend. Wevers geldt al jarenlang als topcoach in het Nederlandse vrouwenturnen. Op de wedstrijdvloer is hij sinds 2014 de regisseur van de nationale ploeg. In 2016 werd hij, na het olympische goud van zijn dochter Sanne, door het NOC tot Coach van het Jaar verkozen.

Vermeend grensoverschrijdend gedrag

Diezelfde Vincent Wevers kwam vorig jaar in opspraak, toen hij het mikpunt werd van talloze beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag die leidden tot een tuchtzaak. Turnsters met een verleden bij Wevers beschuldigden hem van dergelijk wangedrag. Hij werd in augustus, met collega-bondscoach Gerben Wiersma, vier weken op non-actief gesteld. Daarna mocht hij, onder zekere beperkingen, zijn werkzaamheden bij de nationale olympische selectie toch weer uitvoeren. Hij werd niet ontslagen.

Lieke Wevers met coach en vader Vincent Wevers in actie op het onderdeel vloer op de eerste dag van de Europese kampioenschappen turnen, op 21 april in Basel.   Beeld Iris van den Broek
Lieke Wevers met coach en vader Vincent Wevers in actie op het onderdeel vloer op de eerste dag van de Europese kampioenschappen turnen, op 21 april in Basel.Beeld Iris van den Broek

Dat feit - het herstel van normale arbeidsverhoudingen - was voor de rechter al voldoende om Wevers, de eisende partij, in het gelijk te stellen. De verlenging van de periode van non-activiteit - gemaximeerd op vier weken- met een pauze gedurende de aankomende Spelen van Tokio, was volgens het contract en de CAO Sport niet toegestaan. Daar kwam bij dat de coach zijn werk in april op het hoogste niveau mocht blijven uitvoeren, met als voorbeeld de Europese titelstrijd in Basel waar zijn dochter EK-zilver op de balk veroverde.

Onterecht vervangende coach aangesteld

Bij de uitspraak van vrijdag kwam ook aan het licht dat technisch directeur Mark Meijer, de man die Wevers van zijn olympische taak onthief en een Amerikaanse vervangster (Aimee Boorman) inhuurde, geen recht had zich met de olympische aanstelling van de coach te bemoeien. Meijer ging, aldus de rechter, slechts over de samenstelling van de selectie; niet over de aanwijzing van de begeleidingsstaf. De KNGU betoogde dat Wevers deel ‘zal’ kunnen uitmaken van het begeleidingsteam. De rechter stelde in het vonnis: ‘Er staat dat hij lid is van het begeleidingsteam op grote evenementen.’

De kantonrechter was het ook niet eens met het verweer van de KNGU dat de olympische uitzending van Wevers zou leiden tot onrust en een mogelijke mediastorm. Rond de EK in Basel had zulks niet plaatsgevonden. Rechter Roovers voorzag zoiets ook niet voor de aanstaande Spelen. Het Instituut Sport Rechtspraak (ISR), de tuchtcommissie namens de KNGU, heeft na tien maanden nog steeds geen uitspraak over de zaak-Wevers geproduceerd. Wel is er een oordeel geveld over bondscoach Wiersma (vrijgesproken) en clubtrainer Zijp (voorwaardelijke schorsing).

De KNGU toonde zich bij monde van directeur Marieke van der Plas teleurgesteld in de beslissing van de rechter. Volgende week zondag wordt de vrouwenploeg voor Tokio bekendgemaakt. Vincent Wevers heeft vier kandidaten in de race voor vier plaatsen (plus twee reserves): zijn dochters Sanne en Lieke Wevers, Naomi Visser en Vera van Pol.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden