Nieuws

Turncoach Gerben Wiersma mist de energie en overtuiging en stapt per direct op

De eindverantwoordelijke coach voor het Nederlandse vrouwenturnen, de Fries Gerben Wiersma, is per direct opgestapt. Donderdag liet de bondscoach weten niet langer ‘de overtuiging, het enthousiasme, de toewijding en de energie’ die hij als coach van anderen vraagt te kunnen opbrengen.

John Volkers
Bondscoach Gerben Wiersma (midden) met de Nederlandse damesturnploeg in 2018. Beeld Jiri Büller
Bondscoach Gerben Wiersma (midden) met de Nederlandse damesturnploeg in 2018.Beeld Jiri Büller

Wiersma (43) was sinds 2008 in dienst van de Nederlandse gymnastiekunie (KNGU), waarvan de laatste acht jaar als bondscoach. Na de Olympische Spelen van Rio 2016 verdween hij als actief coach uit de zaal om puur het management van de turnselecties voor de rekening te nemen. Die rol komt tot en met de Spelen van Tokio 2021, in handen van mannencoach Bram van Bokhoven.

Wiersma kwam vorige zomer in opspraak, toen hij, met collega-bondscoach Vincent Wevers, werd beticht van grensoverschrijdend gedrag in de omgang met turnsters. De KNGU zette het tweetal op non-actief. In september mochten zij op een centrale plek, Nijmegen, hun trainingswerk hervatten, onder toezicht van Marco Hoogerland, die optrad als onafhankelijk waarnemer. Die situatie bestaat nog steeds, al is de centrale training verplaatst naar een nieuwe turnhal in Heerenveen.

De bondscoach, met 24 andere coaches onderworpen aan het nog steeds niet afgeronde tuchtonderzoek door het Instituut Sport Rechtspraak ISR, zei donderdag in een online persbijeenkomst dat hij al met Kerstmis zijn gedachten over een eventueel vertrek had gevormd. Het besluit te stoppen kwam voort uit afwegingen zowel professioneel als persoonlijk van aard.

Wiersma, naar eigen zeggen 25 jaar in het vak: ‘Nu ik constateer dat ik niet meer voor de volle honderd procent kan leveren, om welke reden dan ook, doe ik niet alleen mijn turnsters tekort, maar ook de sport en natuurlijk mezelf. Er is in de afgelopen periode veel gebeurd binnen het turnen. Ik ben me er terdege van bewust dat onze mooie sport onder een vergrootglas ligt. Ook ikzelf ben daarin onderwerp van gesprek.

‘Hierdoor heb ik mijn aandacht minder kunnen richten op het primaire proces. Dat is vanzelfsprekend ook een factor in mijn afweging geweest. Het is verschrikkelijk om te horen over de negatieve ervaringen van jonge sporters, zij verdienen erkenning. Het is mijn overtuiging dat de binnen de KNGU ingezette cultuurverandering een voorwaarde is voor een pedagogisch verantwoord prestatieklimaat.’

De bondscoach, man van hand in eigen boezem, is ervan overtuigd de huidige vrouwenselectie te hebben klaargestoomd voor een goed optreden bij de Olympische Spelen, die eind juli beginnen. Ook het traject tot en met Parijs 2024 heeft hij ingetekend. Internationale wedstrijden, waarbij Wiersma vaste prik de leidinggevende coach was, zijn sinds begin 2020 niet meer gehouden.

In april is er een Europese titelstrijd in Zwitserland. De selectie voor Tokio wordt pas eind juni vastgesteld. Vier turnsters zullen Nederland, de nummer acht van de wereld, in Japan vertegenwoordigen. Het Nederlandse team staat bekend om de gratie en de gevorderde leeftijd, plus 25. De definitieve selectie wordt na twee testwedstrijden nu gedaan door mannencoach Van Bokhoven en technisch directeur Mark Meijer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden