nieuwsturnen

Turncoach Beltman: ik mishandelde en vernederde jonge turnsters

De Nederlandse turncoach Gerrit Beltman heeft jonge turnsters tijdens trainingen mishandeld en vernederd. ‘Nooit heb ik bewust de intentie gehad om te slaan, om te schelden, te kwetsen of te kleineren’, zegt hij in een interview met het Noordhollands Dagblad. ‘Maar het gebeurde wél.’

Gerrit Beltman. (Archiefbeeld) Beeld
Gerrit Beltman. (Archiefbeeld)

De 64-jarige Beltman werkte tot 1 december 2010 bij gymnastiekunie KNGU, waar hij onder meer actief was als coach van het opleidingsinstituut in Almelo (NTTC) en als landelijk talentcoördinator vrouwenturnen. Daarna zette hij zijn loopbaan voort in Canada. Beltman was een autodidact: hij kwam uit de voetbalwereld en werkte zich eigenhandig op in de turnwereld. Zijn droom was om voor zijn veertigste fulltime trainer te zijn.

Misstanden in de turnwereld kwamen in 2011 aan het licht, toen turnsters als Suzanne Harmes en Gabriëlla Wammes vertelden over hun ervaringen met oud-bondscoach Frank Louter, die werd beticht van fysieke en geestelijke mishandeling. Ook Gerrit Beltman, trainer van onder meer topturnster Renske Endel, werd genoemd als coach die grenzen overschreed.

Endel bracht in 2012 naar buiten dat Beltman keer op keer naar haar hoofd slingerde dat ze niet goed genoeg was. Ook zou ze bewust worden weggehouden bij haar ouders, omdat die een negatieve invloed zouden hebben op haar prestaties.

Weegschaal

Op grond van zijn Roemeense model hamerde Beltman bij zijn turnsters op het belang van een goed gewicht. ‘Dat is een van de dingen die ik fout heb gedaan', zei hij in 2012 al in een interview met de Volkskrant. ‘Overgewicht veroorzaakt overbelasting en die veroorzaakt weer blessures. Ik vond het raar dat het een taboe was. De turnster moet presteren met haar lijf. Maar de gevoelsfactor speelt ook een rol.’

Beltman weet zijn gedrag aan de moordende concurrentiestrijd in de turnwereld. ‘We hadden een droom, Renske en ik. En we verloren de realiteitszin', zei hij toentertijd tegen de Volkskrant.

Ook in het interview met het Noordhollands Dagblad stelt Beltman dat prestatiedrang een grote rol speelde. Door te schelden, kwetsen en kleineren dacht hij een topsportmentaliteit te bereiken. ‘Ik wilde per se winnen, ten koste van álles, stelde mij spijkerhard op. Ik schaam mij diep nu.’

Beltman zegt in het interview dat er meer coaches zijn die zich hebben misdragen. Een van hen zou nog altijd zijn betrokken bij het huidige olympische traject. ‘Binnen de bond is men op de hoogte, maar er is geen actie ondernomen’, aldus Beltman.

Cultuurwijziging

Gymnastiekunie KNGU zegt de verhalen te herkennen. In een reactie onderstreept het de noodzaak om ‘het systeem écht te veranderen en een cultuurwijziging te bewerkstelligen’.

Afgelopen dinsdag kondigde de KNGU een onafhankelijk en door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gesubsidieerd onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag aan. De resultaten worden voor het einde van dit jaar verwacht.

‘Ik had niet de intentie om hen te kleineren’
In 2012 sprak de Volkskrant met trainer Gerrit Beltman nadat Renske Endel en enkele andere topturnsters hem hadden beschuldigd van mishandeling en machtsmisbruik. ‘Ik liet ze in de zaal op een weegschaal staan. Dat was niet slim.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden