Tuitert voegt zich bij zijn jeugdhelden

SchaatsenEK allround, mannen

Van onze verslaggever

Mark van Driel

HEERENVEEN

Diep in zijn hart zou Mark Tuitert de Europese titel het liefst hebben veroverd terwijl de sneeuwvlokken uit de hemel dwarrelden. In zijn hoofd gaat allrounden nog altijd samen met winterse kou. Een klassiek decor was hem in Thialf niet gegund, maar zijn blijdschap leed er niet onder.

Met zijn eerste titel bij de senioren heeft Tuitert zich een plek verworven tussen de grootheden die zijn winterse dromen bevolken. Voor de 23-jarige Holtenaar staat schaatsen gelijk aan de grote vierkamp. Hij spiegelt zich aan Ard Schenk, Rintje Ritsma en Gianni Romme.

Dat Tuitert in de kampioenengalerij een plek in de buurt van zijn voorbeelden zal verwerven, lijkt geen gewaagde voorspelling. Alles wijst erop dat hij de komende jaren als favoriet aan allroundtoernooien zal beginnen. Hij bezit een zeldzame combinatie van sprintsnelheid en duurvermogen, wat bij het EK tot uiting kwam in een wereldrecord punten.

Zijn titel heeft Tuitert bovendien bevrijd van een last, die hij met zich heeft meegedragen sinds 2001. In dat jaar lag hij als debutant op koers voor de Europese titel. Zijn score na twee afstanden was identiek aan die van zaterdag: na tweede plaatsen op de 500 meter en vijf kilometer stond hij nummer een. In Baselga vergooide hij de titel door op de 1500 meter in de bocht op een blokje te stappen.

'Ik zou liegen als ik zei dat ik daar geen last van heb gehad', bekende Tuitert. Na zijn val had hij langdurig te kampen met ziekte en overmoeidheid. Vorig jaar, onder leiding van Jac Orie, deed hij enigszins denken aan het talent uit 2001. De werkelijke wederopstanding vond echter pas dit seizoen plaats.

In Thialf bleek dat de voormalige wereldkampioen bij de junioren (1999) over een geheim wapen beschikt. Met zijn opmerkelijke progressie op de vijf kilometer kreeg hij de sleutel tot het toernooi in handen.

Tuitert verraste Carl Verheijen en Jochem Uytdehaage volledig. Zij gingen er van uit dat ze vijf tot zeven seconden op hem zouden winnen, zoals gewoonlijk. In plaats daarvan reed de 23-jarige een tijd die voorbehouden leek aan afstandspecialisten: 6.27,63.

Verheijen kon niet anders dan zijn meerdere erkennen in Tuitert. Hij verbeterde zich flink op de korte afstanden en won zowel de vijf als de tien kilometer. Desondanks kwam hij niet verder dan de tweede plaats .

'Ik rijd hier vier goede afstanden, Mark rijdt drie goede afstanden en één superafstand', analyseerde Verheijen. Hij vreest de toekomst, als de lange afstanden van Tuitert geen incident blijken. 'Misschien hebben we hier wel de verhoudingen van de toekomst gezien.'

Ook Uytdehaage berustte in de suprematie van Tuitert. Hij vond niet dat hij de titel had verspeeld door een fout op de vijf kilometer, toen hij te hard begon en halverwege instortte. De Nederlands kampioen allround concludeerde dat hij met die gok eigenlijk alleen de tweede plaats had verspeeld.

Uytdehaage veronderstelde dat zelfs het ambitieuze lijstje streeftijden, waarmee hij begon aan het EK, hem niet aan een tweede titel zou hebben geholpen. Hij zocht tevergeefs naar het ritme van zijn succesjaar, 2002. 'Dat wat ik voorheen beheerste, dat hele efficiënte rijden, dat is er niet. Maar ik kan mezelf niets kwalijk nemen. Mark rijdt gewoon klasse.'

Tuitert moest wennen aan het idee dat hij in de voetsporen van eerdere allroundkampioenen is getreden. Hij is niet vergeten hoe hij drie jaar geleden bij het toenmalige SpaarSelect binnenkwam. Hij probeerde de trainingsarbeid van Romme te kopiëren, met enkel ellende tot gevolg. Nu hij zijn eigen stijl heeft gevonden, kan de Brabander hem niet bijbenen.

Hoewel Tuitert de titel geenszins vanzelfsprekend vond, kreeg hij naar zijn idee wel loon naar werken. Met Orie heeft hij veel getraind om verzuring van zijn benen op vooral de vijf kilometer het hoofd te bieden. Het rijden van een hoger ritme in de bocht bleek te werken. 'Vroeger viel ik stil in de bocht als ik moe werd. Nu kan ik gewoon doortrappen.'

Behalve zijn trainer betrok de kampioen ook Erben Wennemars en Romme bij zijn succes. De sprinter helpt hem op de korte afstanden, de allrounder op de lange. Romme mag dan niet de superkampioen van vorig jaar zijn, zijn prestaties zijn gelijkmatig. Zonder de pieken en dalen van voorheen is hij in de trainingen een ideaal richtpunt voor Tuitert.

Mocht Tuiterts bescheidenheid omslaan in hoogmoed, dan kan hij voor wijze raad ook bij Romme terecht. 'Van mij werd gezegd dat ik jarenlang bovenaan zou staan, van Jochem ook. Zo simpel is het niet.'

Pagina 17: Duitse vrouwen op drie afstanden verslagen

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden