Tsjizjov op weg naar tiende titel

Dammen..

In de finale van het WK dammen, die direct na de zware groepsfase isbegonnen, leidt negenvoudig oud-wereldkampioen Aleksej Tsjizjov na drieronden met vijf punten. De wonderdammer uit Izjevsk is gebrand op zijntiende titel en weet als geen ander dat ieder toernooi zijn eigen wettentelt.

Met fototoestel, gemakkelijke schoenen en ruimvallende blouse over dejeans, liep Tsjizjov op de slotdag van de voorronden als een toerist doorde speelzaal. Zijn finaleplaats was veiliggesteld en een snelle remisetegen groepswinnaar Fargad Huseynov Farid deed niemand kwaad. Omdat deorganisatie niet voorzag in een rustdag tussen beide toernooihelftencreëerde de Rus er zelf één, vooral om zich mentaal scherp te stellen.

Allereerst was Tsjizjov tevreden over zijn eigen spel. Vier partijenwerden in winst omgezet en in de andere vijf partijen waren genoegpositieve aanknopingspunten te vinden. 'Vergeleken met Schwarzmanbijvoorbeeld schat ik mijn vier winstpartijen hoger in', zei Tsjizjov.'Huseynov Farid heeft de poule dan wel gewonnen maar de finale is een heelander verhaal. Dan zullen ze allemaal jacht op hem maken, en ik verwachtniet dat hij daartegen bestand is.'

De volgende dag, in de eerste ronde van de finalegroep, opende Tsjizjovzelf de jacht. Met een heldere strategie door het midden zette hij zijnvoordeel om in twee winstpunten. Huseynov Farid haalde de eerstetijdcontrole niet en ging na 45 zetten door de vlag.

In zijn tweede partij ontmoette Tsjizjov de huidige wereldkampioenAleksandr Georgiev. Die weet in Amsterdam wel geregeld tot voordeel tekomen, maar winnen lukte in de voorronden slechts tweemaal.

Het geleide lotingssysteem bevalt Tsjizjov niet, nu acht van de twaalfdeelnemers een Russisch sprekend land vertegenwoordigen, de taal die ookvoor de Nederlander Aleksandr Baljakin voertaal is. 'Waarom in de slotrondeniet Tsjizjov - Georgiev? We zijn allemaal concurrenten van elkaar. Deangst voor combines is onterecht en de koude oorlog is allang achterhaald.Door deze loting krijgen we toch weer een soort interland Rusland -Nederland.'

Beide Russen speelden in de tweede ronde inderdaad voluit tegen elkaar.Weer trok Tsjizjov het beste spel op een natuurlijke manier naar zich toe.Georgiev belandde in zware tijdnood, maar bleef goed op de been. De spelersmisten overigens een complexe combinatie (Tsjizjov), of zagen dezemogelijkheid te laat (Georgiev). Maar of deze variant de volle winst voorTsjizjov had opgeleverd, betwijfelden beiden.

In de derde ronde won Tsjizjov van Sergej Nasevitsj. Deze zeerbelangrijke winst kwam tot stand nadat de Wit-Rus een schijnoffer hadgeplaatst om vervolgens ten koste van twee schijven door te breken naardam. Wat zich liet aanzien als een verdienstelijke poging om tot eenvoordelig eindspel te komen, pakte uit in het tegendeel. Tot zijnverbijstering kwam de witspeler helemaal niet aan promotie toe en moest hijzijn ver opgerukte schijf ten langen leste laten afruilen.

Met deze bliksemstart heeft Tsjizjov voorlopig de beste papieren.Tsjizjov: 'Een tiende titel is voor mij heel belangrijk. In mijn stad benik al ereburger en krijg ik veel steun. Als ik de tien volmaak, verwachtik dat er een financiële verbetering voor mij inzit.'

Drie spelers volgen Tsjizjov op één punt. In de tweede ronde won ookde Rus Aleksandr Getmanski van Huseynov Farid, die positioneel zwakopereerde. In de twee andere partijen liep Getmanski echter tegenminremises op, tegen Schwarzman en Georgiev.

Kees Thijssen scoorde gisteren zijn eerste winstpartij. De LitouwerEdvard Boezinski voerde zijn offensieve randspel wel erg ver door door metwit veld 17, slechts drie zetten verwijderd van de promotielijn, tebezetten. De verre voorpost ging verloren.

Van de directe achtervolgers maakt Guntis Valneris een sterke indruk.Hij won in de eerste ronde van Boezinski, die onder druk een blundermaakte. Gisteren scoorde de Let een plusremise tegen Gérard Jansen en ooktegen Thijssen verkreeg Valneris initiatief.

Met drie plusremises maar nog geen winstpartij is Schwarzman voorlopigde grootste pechvogel. Gisteren kwam hijSchwarzman niet verder dan eenplusremise tegen Huseynov Farid die zich daarmee enigszins herstelde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden