Troosteloos, vormloos en zielloos PSV uitgeschakeld in Europa na 0-0 tegen Rostov

PSV, eerder al roemloos van de gouden berg van de Champions League getuimeld, miste onderin het kille dal ook de nooduitgang naar de Europa League. Troosteloos, vormloos en zielloos was PSV, een jaar geleden de surprise uit de kleine landen in de kampioenencompetitie. Voor dit seizoen is de club helemaal klaar met grensoverschrijdend voetbal na de 0-0 tegen Rostov.

Luuk de Jong van PSV in duel met Vladimir Granat van Rostov. Beeld anp
Luuk de Jong van PSV in duel met Vladimir Granat van Rostov.Beeld anp

In een koortsachtig, chaotisch slotoffensief waren de invallers Siem de Jong en Pereiro, alsmede Ramselaar met een door Granat voor de doellijn weggehaald schot, dichtbij de bevrijdende treffer, maar verdiend zou die niet zijn geweest. PSV verlaat de Champions League met twee puntjes, na twee gelijke spelen tegen Rostov, dat in de voorronde sterker was dan Ajax. Het spel van PSV, dat moest winnen, was zonder idee en onsamenhangend, alsof hier een theatergezelschap optrad waarvan de acteurs elkaar voor het eerst ontmoetten. 'Hallo. Welk stuk spelen we vandaag?'

Zou PSV - Rostov een artikel zijn met garantie, dan zou de consument massaal terugkeren naar de winkel om het stampvoetend in te ruilen, desnoods voor een waardebon. Zo werkt dat alleen niet in sport, met amusement dat de ene avond groots kan zijn en dan weer ergerniswekkend en afstotelijk tegelijk.

Supporter grepen vertwijfeld naar hun hoofd

De supporters, verwend met twee landstitels op rij, grepen geregeld vertwijfeld naar hun hoofd of floten van afkeuring, ook bij de wissels van Arias en Zintsjenko na ruim een uur, toen trainer Cocu met Pereiro en Siem de Jong min of meer alles of niets ging spelen. Niets dus. PSV gaat lastige tijden tegemoet, voor zover die nog niet waren aangebroken. Het elftal wandelt in kringetjes, zonder nog uit de cirkel te kunnen stappen.

Hoogtepunt van de avond was een sessie tijdens de rust, hetgeen niet de bedoeling zal zijn geweest. Nostalgie waarde toen door het stadion, vanwege de huldiging van Willy van der Kuijlen, die zijn 70ste verjaardag vierde. Topscorer aller tijden in de eredivisie. Mister PSV. Brabander. Eindelijk had het volk aanleiding om uitbundig te klappen, na een eerste helft die een verschrikking was. 'In 1978 won hij de UEFA Cup', zei de omroeper onder meer, om de jarige te eren.

Meer lezen?

Zeker één, misschien twee, heel misschien drie, en in een onwaarschijnlijk geval vier clubs. Ajax is zeker van Europese overwintering, voor de andere drie deelnemers aan de Europese toernooien is deze week spannend. Lees hier het hele artikel.

'Skiete Willy'

Het clubicoon oogstte klaterend applaus. 'Skiete Willy', zong de jeugd met besef voor dialect en historie. Had het maar gekund. Eén schot als Van der Kuijlen vroeger loste, het zou een cadeautje zijn geweest, het had voor verlichting gezorgd op deze avond die aantoonde dat PSV in betrekkelijk korte tijd onwaarschijnlijk diep is weggezakt, dat het zaak is de schade te beperken in de twee resterende duels tot de winterstop (Go Ahead-thuis, Ajax-uit), en daarna te hopen op herstel.

PSV moest winnen om als derde te eindigen in de groep en te overwinteren in de Europa League. De ploeg viel aan zonder ziel, zonder vuur, zonder vertrouwen vooral, zonder fantasie. Hemeltergend was het geschuif van de centrale verdedigers, met name Schwaab en Isimat-Mirin, alsof ze dammers zijn in een eindspel zonder oplossing.

PSV-trainer Philip Cocu. Beeld anp
PSV-trainer Philip Cocu.Beeld anp

50Plustempo

Balletje naar links, naar rechts, naar achteren, in een 50Plustempo dat de Russen geen enkel probleem bezorgde. Het spel van Rostov leek trouwens ook nergens op, hoewel de nummer zeven uit de huidige stand van Rusland vaardig tegenhield, vrijwel zonder aanvallende inspiratie. Poloz en Azmoun waren desondanks dicht bij een treffer.

Trainer Phillip Cocu was begonnen met de op papier defensieve opstelling in 5-3-2. Dat leek vreemd voor een ploeg die moest winnen, maar was ook wel te begrijpen. PSV moest proberen de vormloosheid van zich af te schudden en een vroeg tegendoelpunt zou vrijwel zeker fataal zijn voor de ploeg die thuis nauwelijks scoort.

Voorin was de veronderstelde balvastheid van aanvoerder Luuk de Jong, symbool van de huidige staat van PSV, gekoppeld aan de snelheid van jongeling Bergwijn. Zintsjenko en Ramselaar moesten voor snelle, creatieve aanvoer zorgen. Niets van dat alles lukte. Aan Zintsjenko kun je zien dat hij talentvol is, dat hij de creatieve oplossing zoekt en graag de weg naar voren inslaat. Alleen: hij deed bijna alles fout dinsdag. Bergwijn is snel, maar mist handelingssnelheid, zeker tegen kleerkasten van kerels die hem als het ware in hun achterzak stopten.

Na rust maakte PSV noodgedwongen meer werk van zijn aanvalsplan. In de slotfase bracht Cocu met Narsingh nog een aanvaller. Ja, het doelpunt had kunnen vallen. Het gebeurde niet. Onder een striemend fluitconcert zocht PSV beschaamd de kleedkamer op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden