Treffers hangt aan rijk verleden

Het heeft er alle schijn van dat het de bobo's van tafeltennisclub De Treffers moeilijk valt afscheid te nemen van een groots en meeslepend verleden....

Rond de eerste ontmoeting met NAK/Den Helder in de halve finales van de strijd om de herfsttitel vertelt Velzing met ongebreideld enthousiasme dat het bestuur ervan uitgaat dat het vrouwenteam zal doordringen tot de halve finales van de Nancy Evans Cup ('onze begroting is daarop afgestemd') en de najaarscompetitie zal afsluiten met een plaats in de finale. Maar of dat allemaal lukken zal valt nog te bezien. De Treffers is in Europa pas gevorderd tot de achtste finales en in eigen land lijkt het Drentse gezelschap niet serieus te kunnen concurreren met ploegen als Den Helder en Door Oefening Vaardig.

De eerste van de twee ontmoetingen met het door Elena Timina aangevoerde sterrenensemble uit Den Helder leverde de Drentsen op eigen tafel een kleine doch geheide nederlaag op, 3-4. Het lijdt weinig twijfel dat de Russische defensiekunstenares, gesecondeerd door haar landgenote Galina Melnik en de Chinese Li Jie, ook de return in winst zal omzetten. Het zou een fikse domper zijn voor Velzing en alle anderen die blijven hopen dat de toekomst van de club even rijk aan glorie zal zijn als zijn verleden.

De nederlaag leek Velzing amper te deren. Een bedrijfsongelukje, meer niet. Kan gebeuren, morgen beter. Nog is, zei hij, niets verloren en ook coach Lydia Schonewille leek oprecht te geloven dat een plaats in de finale nog altijd tot de mogelijkheden behoort. 'Dit is nog lang geen verloren zaak.' Vermoedelijk wist ze niet dat Timina gekweld werd door rugpijn en in de aanloop naar de wedstrijd slechts twee keer een uur had kunnen trainen. Ze won afgetekend in drie games van Diana Bakker, had daarnaast een groot aandeel in de zege die in het dubbelspel werd behaald, maar moest bakzeil halen toen ze werd geconfronteerd met zwaarder geschut. Een zekere Shan Shan Cai, een Chinese subtopper die vrijdag vanuit Shanghai werd 'ingevlogen', trok alle registers open en ging er na vijf lange games zomaar met de winst vandoor. Het leidde tot enige euforie in het Klazienaveense kamp en bij sommige onverbeterlijke optimisten zelfs tot de overtuiging dat de finale onweerstaanbaar lonkt.

Misschien zijn al die optimisten nog altijd een tikkeltje beduusd of misschien wel in de war van de enorme tik die een zekere Herman Friskes vorig jaar uitdeelde. De Europese beker was amper in de wacht gesleept of het pingpongbolwerk begon in al zijn voegen te kraken. Verschillen van inzicht over het te volgen beleid leidden ertoe dat teammanager Friskes de wijk naar elders nam en dreigde de speelsters Ni Xia Lian, Yan Su, Diana Bakker en Asa Svensson van de club los te weken. Velzing kon dat onheil op het laatste moment afwenden, maar kon uiteindelijk toch niet voorkomen dat sterspeelster Ni Xia Lian met haar manager onderdook bij DOV, de hobbyclub van een dorpeling die in Heerhugowaard miljoenen vergaarde met het kweken van prachtlelies.

Ni's vertrek had tot gevolg dat het Drentse vrouwencollectief vorig seizoen met enig geraas van zijn voetstuk tuimelde. De club kan nu alleen maar kan hopen op betere tijden, op de spoedige terugkeer van de van een achillespeesscheuring revaliderende Dong Li én op de bereidheid van Chinese meisjes om zich voor een handvol zilverlingen te laten verleiden tot deelname aan de competitie in een vreemd kikkerland.

En als het in sportieve zin toch niet goed zou komen met de club, dan is er altijd nog genoeg over om trots op te zijn. Velzing: 'Niemand heeft ons laten vallen. Alle supporters zijn er nog en tot op heden is geen van onze 65 sponsors weggelopen. Deze club kan tegen een stootje.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden