Transfer

Altijd de overtuiging gehad dat deze mensensoort hardnekkig gemeden moest worden maar in wezen zijn het dus hele fijne mensen, voetbalmakelaars....

Dat laatste kwam er nog net, zeg maar murmelend, uit. Ik weet niet hoe het u vergaat maar elke keer weer als die Gerards op tv verschijnt raak ik volledig in de ban van 's mans altruïsme. Het straalt er ook zo vanaf, die grenzeloze onbaatzuchtigheid.

Wat zou zijn achtergrond zijn? Mensen in Nood, Terre des Hommes? Uitgezonden naar het donkere continent en daar uit eigen zak een lederen bal bekostigd voor zielige negertjes? Vervolgens voor het meest getalenteerde kereltje een stageplaats bij Helmond Sport geregeld? Dan gaat het balletje rollen hè?

Uit 's mans curriculum vitae maak ik op dat hij doelman is geweest en in de nadagen van zijn carrière een tijdje in Hongkong heeft gespeeld. Ik wil niks suggereren hoor, maar had die van omkoping verdachte oud-doelman van Liverpool, Bruce Grobbelaar, in de verte ook niet 'iets' met Hongkong?

Ik krijg nu een enorme aanvechting om een zinnetje te tikken waarin zo ongeveer alle adjectieven zijn opgenomen die je op een zondagmiddag van de tribunes in de Kuip hoort rollen, maar stel slechts deze vraag:

is er ergens in de voetballerijijij' nog een nobele geest te vinden die er wél belang in stelt dat alle gerotzooi en geflikflooi waarmee voetbaltransfers per traditie zijn omkleed nu eindelijk eens in de volle openbaarheid tot ons komen?

Het verbaasde me niks dat de VVCS deze week bekend maakte dat, in navolging van de zaak-Lens, nu ook een schikking is getroffen met die andere ex-werknemer, Gerards. In de voetballerijijij is het tenslotte een gewoonterecht om elkaar voor alles en nog wat uit te maken en vervolgens de gelederen te sluiten.

Ik bedoel, ik herinner me nog levendig hoe Feyenoord-voorzitter Van den Herik en diens collega Aalbers van Vitesse elkaar continu naar het leven stonden. Nu werken ze fijn samen in de Raad van Commissarissen van de NV Eredivisie. En ach wat was dat obstructieve gedrag van Bogarde een schande voor Ajax!

Nee, met de lenigheid van geest zit het in die wereld wel goed. Neem Peter Gerards. In Studio NOS zei hij dat de voetballerijijij niet 'gebaat' is bij een rechtszaak tegen de VVCS. Om vervolgens met grote stelligheid te beweren: 'Maar als er eentje zich heeft verrijkt aan spelers dan is het wel de VVCS.'

Je zou zeggen: kom maar op met die handel. Nou nee, geen zin, geen tijd. Gerards is zelf getransfereerd, vandaar. Een dienstbetrekking bij Veronica, waar onlangs heer O. is ontslagen? 'Ik word scout bij AZ.' Ik wil niks suggereren hoor, maar heeft Gerards soms de beschikking over zeker belastend materiaal over..., afijn, laat u maar.

Marcel van Lieshout

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden