WedstrijdverslagWK hockey

Tranen bij hockeyers na missen van WK-finale, shoot-outs brengen beslissing tegen België

Geen WK-finale voor de Nederlandse hockeyers zondag in India maar een duel om het brons met Australië. In de halve finale verloor de jonge ploeg van bondscoach Jeroen Delmee na shoot-outs van titelverdediger België.

Natasja Weber
De beslissing in de shoot-outs is gevallen: België viert feest, Nederland treurt. Beeld BELGA
De beslissing in de shoot-outs is gevallen: België viert feest, Nederland treurt.Beeld BELGA

De Nederlandse hockeyers huilden dikke tranen in India. Opnieuw ging het op een WK tegen België mis in de shoot-outs. In 2018 verloor Nederland op deze wijze de finale van de Belgen, vrijdagmiddag was de titelverdediger in de halve eindstrijd veel beter in de een-tegen-eenduels met de keeper.

Na een enerverende, spannende halve finale in het Oost-Indiase Bhubaneswar stond na zestig minuten een 2-2-eindstand op het scorebord. De relatief onervaren Nederlandse ploeg was met zijn energieke speelstijl tot tweemaal toe op voorsprong gekomen. Jip Janssen sloeg twee keer voor Nederland verwoestend toe uit de strafcorner. Tom Boon (eveneens strafcorner) en Nicolas De Kerpel brachten de stand in evenwicht. Een kleine tien minuten voor tijd hield doelman Pirmin Blaak Nederland in de wedstrijd door een strafbal van Boon knap te keren.

Het duel vormde lange tijd reclame voor het hockey. Shoot-outs moesten de beslissing brengen. Missers van Thijs van Dam, Terrance Pieters en Seve van Ass werden de Nederlandse ploeg fataal, daarnaast kon keeper Blaak geen heldenrol vertolken. Hij voorkwam in de serie één doelpunt.

Het is de derde keer op rij dat Nederland in een mondiaal toernooi verliest op shoot-outs. Behalve in de WK-finale van 2018 gebeurde dat ook in de kwartfinale van de Olympische Spelen in Tokio van anderhalf jaar geleden tegen Australië.

Oeverloos getraind

Oeverloos hadden de Nederlandse hockeyers getraind op shoot-outs, vertelde bondscoach Jeroen Delmee in aanloop naar het WK. Hij bedacht creatieve manieren om druk te zetten op de shoot-outs in de trainingen. Zo moesten doelpunten in trainingspartijtjes extra worden bezegeld met een shoot-out of werden lange corners in shoot-outs veranderd.

Het vertrouwen was groot, zowel bij de nemers als bij doelman Blaak. De 34-jarige keeper ontpopte zich de afgelopen jaren tot killer van shoot-outs, bijvoorbeeld op het EK van 2021. Maar in het Kalinga Stadion van Bhubaneswar moest Blaak de hoofdrol vrijdag overlaten aan zijn Belgische collega Vincent Vanasch.

Het mislopen van de finale is een hard gelag voor het vernieuwde Nederlandse team. Met fris en aanvallend hockey had de ploeg van Delmee indruk gemaakt in de groepsfase (doelsaldo 22-0) en in de kwartfinale tegen Zuid-Korea (5-1). Ook tegen de geslepen en zeer ervaren Belgen kwamen de razendsnelle oranjemannen goed voor de dag. Het missen van enkele opgelegde kansen bij een 1-0-voorsprong kwam Nederland uiteindelijk duur te staan. In de slotfase leken de hockeyers door de spanning verlamd en slaagden er niet meer in hun eigen spel te spelen.

Geen schande

Het nipte verlies in de halve finale tegen de olympisch- en wereldkampioen (de nummer 2 van de wereld) is voor Nederland (nummer 3) geen schande. Met zeven spelers in de ploeg die nooit eerder een groot internationaal toernooi speelden, was het voor het WK de grote vraag waar het Nederlands elftal zou staan.

Bondscoach Delmee reisde met een hoofd vol vraagtekens af naar India. Hij stelde geen flauw idee te hebben hoe ver zijn ploeg op een mondiaal toernooi – onder grote druk – kon reiken. Het spel van het gretige team in opbouw was op het WK in India bij tijd en wijle aantrekkelijk, de energie spatte er vanaf.

Muziek

De grootste winst voor het Nederlandse mannenhockey dit WK is dat Delmee, met zijn assistenten Eric Verboom en Marieke Dijkstra, in korte tijd een team heeft weten te smeden waar muziek in zit. In zestien maanden tijd heeft de selectie een ware metamorfose ondergaan. Negen internationals uit de olympische selectie van 2021 bedankten of werden bedankt. De nieuwe bondscoach investeerde in snelle jongens, in karakterspelers en in hockeyers met volledige toewijding aan het nationale team.

Delmee is een coach die collectief wil aanvallen en collectief wil verdedigen. Op het WK waren de contouren zichtbaarvan die richting, maar voor Nederland is er nog werk aan de winkel voor de Spelen van Parijs die over anderhalf jaar voor de deur staan.

Eerst wacht zondag een ondankbaar duel om de derde plaats met Australië. België neemt het in de WK-finale op tegen Duitsland dat vrijdag in de slotseconde met 4-3 won van de Australische hockeyers.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden