Rhodé van den Brink in actie tijdens de Flower Cup in Aalsmeer.
Rhodé van den Brink in actie tijdens de Flower Cup in Aalsmeer. © SE

Trampolinesport wil meer samenwerking met populaire springparken

Overdekte springparken zijn razend populair in Nederland, maar de trampolinesport kampt met structurele problemen. De Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) trekt aan de bel en wil meer recreatieve jonge springers voor de olympische sport enthousiasmeren. De boodschap: weg met het stoffige gymzaalimago, dit is een spektakelsport voor waaghalzen.

Door de matige prestaties van Nederland heeft trampolinespringen de komende jaren geen prioriteit voor NOC*NSF, wat terug te zien is in de begroting. Voor 2017 compenseren de KNGU-leden dit zelf met een incidentele bijdrage. 'Na het EK in april 2018 is de financiering onzeker', aldus KNGU-lid Mark Schuurman. Hierdoor dreigt het budget van ongeveer 150.000 euro te halveren. Het is de bond duidelijk dat er actie nodig is.

Een nieuw opgezette taskforce moet het imago en het niveau van de sport verbeteren. Schuurman: 'We willen namelijk ook kunnen doorgroeien. De springers hebben een geweldige mentaliteit, maar niet de middelen om te kunnen concurreren.'

Het is van origine toch een beetje een stoffige sport, en lastig te begrijpen voor het publiek

Wolther Kooistra, eigenaar Bounz-parken

Een van de taskorceleden is Piet Bet, bestuurslid van trampolinevereniging Triffis in Alkmaar. Hij erkent dat er werk aan de winkel is. 'We kunnen als Nederland niet concurreren met grote landen als China, daar hebben we te weinig sporters voor. Onze vijver is klein, dus moeten we zoveel mogelijk het niveau verhogen.'

Wetenschappelijke inzichten gebruiken om tot betere prestaties te komen, de sport aanprijzen bij het grote publiek en beter samenwerken met trampolineparken zijn wat hem betreft noodzakelijk. Voor die parken biedt samenwerking ook voordelen. Trampolinespringen vereist bijvoorbeeld goede begeleiding en training, iets waar de sportieve tak van waarde in kan zijn.

In 2016 telde Nederland 32 trampolineparken en dat aantal groeit. De trend kwam een aantal jaar geleden overwaaien vanuit de Verenigde Staten. Tegelijkertijd stijgt het aantal wedstrijdsporters bij de KNGU al jaren. Een samenhang is niet ondenkbaar.

Wolther Kooistra, eigenaar van de elf Bounz-parken in Nederland, is in gesprek over een dergelijke verbinding met de bond. Hij opende in 2011 het eerste park in Nederland. Het bevorderen van sporten was toen al zijn intentie. 'Ik zocht naar een manier om het trampolinespringen en gymnastisch bewegen voor kinderen te promoten. Het is van origine toch een beetje een stoffige sport, en lastig te begrijpen voor het publiek.'

Cirque du Soleil

Tijdens de Flower Cup in Aalsmeer, zaterdag, krijgen de toeschouwers op de verhoogde tribunes weinig stoffigs voorgeschoteld. Trampolinespringers uit zeventien verschillende landen voeren op grote hoogte hun ingestudeerde sprongen met salto's en schroeven uit op de enige internationale wedstrijd in Nederland. Na elke landing galmt het gejuich door de sporthal. Genoeg potentie voor een spektakelsport, zou je zeggen.

Het moet dan ook veel meer een Cirque-du-Soleil-achtige aanpak krijgen, meent Freestyle Motions-eigenaar Edgar Lindeman. Hij vindt dat de KNGU veel te langzaam inspeelt op de trampolineparktrend. 'Onkunde, vind ik het. Ze zijn ook bij ons geweest, maar tot nu toe is er nooit iets concreet gepland.' Zowel Lindeman als Kooistra heeft een achtergrond in de topsport, en benadrukken dat ze competitief trampolinespringen graag willen stimuleren.

Als jongeren trampolinespringen leuk vinden geeft het ze denk ik een kick om dit te zien

topspringer Jimmy Demmers

Ook jonge Nederlandse topspringers als Jimmy Demmers en Bo Bet maken zich sterk voor een meer publieksvriendelijk imago. Bet: 'Het moet meer een showsport worden. Als ik het WK shorttrack zie, dat is echt een spektakel. Daar willen mensen voor betalen.' Demmers meent dat ook jonge recreatieve springers te motiveren zijn. 'Hier in Aalsmeer zie je internationale toppers. Als jongeren trampolinespringen leuk vinden geeft het ze denk ik een kick om dit te zien.'

Voor Bet betekent de deelname aan de Flower Cup haar eerste wedstrijd in een jaar tijd. De 21-jarige liep in 2016 de Olympische Spelen net mis en heeft dit jaar veel blessureleed gekend. Ze is ondanks haar negentiende plek vooral blij weer terug te zijn. Roel Teillers eindigt in Aalsmeer als beste Nederlandse man vijfde, gevolgd door Demmers op plaats acht. Nederlands kampioen Pascal Wiebering is met een derde plek de beste vrouw.