Trampolinecoach wordt verdacht van diefstal

Alan Villafuerte en Rea Lenders, de twee nationale toppers op de trampoline, zullen vandaag zonder hun vaste trainer naar het olympische kwalificatietoernooi in Athene moeten vertrekken....

Van onze verslaggever John Volkers

Met zijn assistent Mika K. is hij, hangende een politie-onderzoek naar diefstal van turntoestellen, in verzekerde bewaring gesteld. Villafuerte is maandag vier uren gehoord over de zaak. Gisteren werd zijn vrouwelijks collega Lenders, sinds het WK in Hannover eveneens in het bezit van een olympische nominatie, op het bureau genodigd.

Het openbaar ministerie heeft gehandeld naar aanleiding van een aangifte van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie, de KNGU, wegens het stelen van een kostbaar toestel van de bond, het Pegases-paard. Dat gebeurde tijdens de zomerkampen op het terrein van het bondscentrum in Beekbergen. De aangifte dateert van augustus vorig jaar.

Volgens voorzitter Frans Koffrie zou het dossier-De W. meer en ernstiger zaken omvatten. 'Dat er meer is, dat is zeker. Het gaat om meer dan het gestolen paard uit Beekbergen. Er zijn trampolines verdwenen. Er is tegen hem vorig jaar ook aangifte van brandstichting gedaan. We hebben te maken gehad met e-mails onder valse naam, een zaak die door onze tuchtcommissie overigens is geseponeerd. Ik weet niet of dat allemaal wordt meegenomen.'

De Alkmaarse trainer, ook coach van de talentrijke turnster Shalina Groenveld, wordt binnen zijn eigen bond al jaren achtervolgd door roddel en achterklap. Die verhalen, over problemen met mijn en dijn, stammen uit zijn tijd bij de Academie Lichamelijke Opvoeding in Amsterdam, waar docenten elkaar onlangs veelbetekenend zouden hebben aangestoten toen bekend werd dat De Wit de olympische coach van de bond zou worden.

Leraar Otto Sanders ('niet hij, hè, zeiden wij tegen elkaar') durft daarvan te getuigen. Hij zegt dat de in de VS opgeleide De W. ook problemen met de Israëlische bond gehad zou hebben. Sanders was daar in zijn verleden als turncoach over aangesproken door collega's uit Israël. Preciseren kan hij de aantijging niet.

'Er gaan al jarenlang geruchten over De W., over diefstal en onregelmatigheden', zegt KNGU-preses Koffrie. 'Maar wij als KNGU hebben altijd gezegd: daar weten wij niks van. Er zijn nooit aangiftes gedaan. Tot dat paard werd gestolen van ons trainingscentrum in Beekbergen.'

De verdenking tegen De Wit kon aanvankelijk niet hard worden gemaakt. De politie in Apeldoorn seponeerde de zaak, waarna de KNGU een eigen onderzoek startte.

Bij regionale bijscholingen van trainers werd navraag gedaan wie een tweedehands Pegases had aangeschaft. Het springtoestel, in 2001 officieel ingevoerd, is kostbaar en nog redelijk zeldzaam.

In het Noord-Hollandse Tuitjenhorn bleek de Pegases te staan met het serienummer dat overeenkwam met het toestel dat de KNGU miste. Het was aan de nieuwe vereniging Dynamic Gymnastics geleverd door De W., voor 1300 euro, een koopje volgens KNGU-directeur Bode.

Er was een kwitantie voor. Tussen levering en diefstal zaten, volgens uitlatingen van de bond, twee dagen. Koffrie: 'Het lijkt ons onwaarschijnlijk dat De W. het als tussenhandelaar van iemand anders heeft gekocht.'

Zijn vereniging, het voorlopige steunpunt Victory uit Alkmaar, zegt in de onschuld van De W. te geloven. Zij achtten zich slachtoffer van de samenzwering tegen De W. Gisteravond zou turncoach Louter, van concurrerend steunpunt Zoetermeer, zich al gemeld hebben voor de beste junior van Nederland, de in Alkmaar turnende Renée de Wit.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden