REPORTAGE

Trainingsbeest Kilde is ook snel

De Noor Aleksander Aamodt Kilde heeft zijn eerste wereldbekerzege op zak. Juist op de lastige afdaling van Garmisch bewijst de 23-jarige zaterdag zijn talent.

John Volkers
Aleksander Aamodt Kilde is de snelste op de afdaling van Garmisch-Partenkirchen. Beeld REUTERS
Aleksander Aamodt Kilde is de snelste op de afdaling van Garmisch-Partenkirchen.Beeld REUTERS

Er werd een Noor verwacht op het podium van de loodzware afdaling van Garmisch-Partenkirchen. Omdat Aksel Lund Svindal in het ziekenhuis lag, met een vorige week in Kitzbühel gescheurde voorste kruisband, werd gerekend op Kjetil Jansrud, nog zo'n onverschrokken Viking. Die hief de armen, maar dan ten faveure van zijn landgenoot Aleksander Aamodt Kilde.

Kilde, met 23 jaar een relatieve nieuweling op de grote parkoersen, was de verrassing van de dag in Beieren. Toen de wereld rekende op een overwinning van de Sloveen Bostjan Kline, kwam met startnummer 30 de Noor Kilde dat skifeest verstoren.

De Noor Aleksander Aamodt Kilde viert de overwinning. Beeld AFP
De Noor Aleksander Aamodt Kilde viert de overwinning.Beeld AFP

Instinct

De Noor is sinds zaterdag verrassing af. Hij heeft de kracht en het instinct om met hoge snelheid een helling af te dalen. Hij deed dat voorbeeldig op de Kandahar.

Kilde zei voordeel te hebben gehad van zijn krachttraining gedurende de zomer. Volgens de Noorse afdalingstrainer Franz Gamper, een Oostenrijker die Svindal en Jansrud de voorbije jaren tot grote hoogte bracht, was Kilde vijf uur per dag in het krachthonk te vinden.

'Dat is misschien wel heel veel arbeid, maar het is van groot belang voor een lastige afdaling als in Garmisch', becommentarieerde Kilde zijn arbeid. De jonge Noor met de sterke bovenbenen, die zaterdag zijn eerste wereldbekerzege boekte, heeft het grote voordeel dat hij is opgenomen in het kleine topteam van Noorwegen.

Grootmeester Svindal, nu voor tien maanden in revalidatie, bekommert zich om hem. 'Alex is een geweldig type', sprak Svindal al eens waarderend. Hij stopte op zijn 16de met voetbal. Zijn lichamelijke fitheid heeft hij meegenomen uit de atletiek. Het gevoel voor de ski lijkt aangeboren, zoals Noorse voorgangers als Aamodt en Kjus dat ook hadden.

23 januari: Georg Streitberger (Oos) wordt in Kitzbühel per helikopter afgevoerd. Beeld EPA
23 januari: Georg Streitberger (Oos) wordt in Kitzbühel per helikopter afgevoerd.Beeld EPA

De Noren heersen

De Noren heersen deze winter op de pistes. Svindal was tot zijn val in Kitzbühel de leider in de strijd om de wereldbeker. Zijn landgenoot Henrik Kristoffersen is de Nederlandse Oostenrijker Marcel Hirscher voorbij gestoken op de slalom. Kristoffersen won de voorbije dinsdag de befaamde nachtslalom van Schladming, op de feesthelling van de Planai.

Kilde stond in december in Val Gardena voor het eerst op een groot erepodium. Hij secondeerde, als derde geëindigd, zijn landgenoten Svindal en Jansrud na de Super-G in de Italiaanse bergen. Het was een voorteken van de dingen die hem stonden te wachten. Dit was een beeld van de toekomst, spraken de kenners in Garmisch toen Kilde werd gehuldigd.

De winnaar zei dat hij op een goede dag gehoopt had. Een plaats onder de toptien zou hem lief zijn geweest. Een week eerder, op de Hahnenkamm van Kitzbühel, was hij overeind gebleven en zesde geworden, royaal achter de Italiaan Peter Fill. In Garmisch werd Fill elfde. Kilde schoof in een week tijd op naar de eerste positie.

December. Matthias Mayer (Oos) valt in in Val Gardena. Beeld EPA
December. Matthias Mayer (Oos) valt in in Val Gardena.Beeld EPA

Zuid-Korea

Hij vertrekt met zijn landgenoten en de Canadezen, de twee landenploegen trainen samen, deze week naar Zuid-Korea. In Jeongseon wordt zaterdag het olympische afdalingsparkoers van 2018 getest.

Een dag later volgt de Super-G. Het is onbekend terrein voor de meesten. Van Kilde wordt, in de Noorse winter bij uitstek, een nieuwe topprestatie verwacht.

23 januari: De Noor Aksel Lund Svindal komt zwaar ten val in Kitzbühel. Beeld AFP
23 januari: De Noor Aksel Lund Svindal komt zwaar ten val in Kitzbühel.Beeld AFP
null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden