Trainer Jansen brak zelf met bokser, maar het doet pijn

amsterdam Vanuit de illegaliteit naar de Europese bokstitel: dat was de route die bokstrainer en advocaat Martin Jansen in gedachten had voor Innocent Anyanwu....

De bokstrainer zal op televisie moeten zien of zijn voormalige pupil ongeslagen blijft in zijn 23ste gevecht. Hij is niet uitgenodigd om naar de Dudok Arena in Hilversum te komen. Zin om een kaartje te kopen had hij niet. Daarvoor is de breuk met de super vedergewicht te vers, ook al was hij degene die de intensieve samenwerking na negen jaar verbrak.

‘Ik heb hem altijd als mijn broertje beschouwd’, zegt hij in zijn Amsterdamse kantoor. Hij kiest zijn woorden zorgvuldig, uit vrees de bokser te beschadigen. ‘Die jongen zit in mijn hart. Maar ik had geen greep meer op hem. Ik moest stoppen.’

Jansen (39) is de ontdekker van Innocent. Negen jaar geleden liep de kleine, gespierde Nigeriaan met wilde dromen over een bokscarrière binnen bij de boksschool op de Amsterdamse Albert Cuypmarkt. De fiscaal advocaat zag de oerkracht en de prestatiedrang van de dakloze illegaal. Hij nam hem onder zijn hoede.

Aanvankelijk zag Jansen de bokssport als een middel om Innocent een beter leven te verschaffen. Hij komt zelf uit een ongeschoold milieu in Purmerend. Voor hem is boksen the noble art of self-defense, een karaktervormende school voor het leven.

Jansen leerde Innocent boksen, maar bewerkstelligde ook dat hij de Nederlandse taal machtig werd en een inburgeringstraject volgde. Hij kreeg de immigratiedienst IND zo ver dat Innocent na jaren van illegaliteit als profbokser een verblijfsvergunning kreeg. Vorig jaar werd de 27-jarige bokser tot Nederlander genaturaliseerd. Samen met een Nederlandse vrouw heeft hij een kind.

Hoewel dat Nederlanderschap aanvankelijk het hoofddoel was, ontwikkelde Innocent zich als bokser tot Europese titelpretendent. Dankzij zijn ongeslagen status en het intensieve lobbywerk van Jansen kreeg hij vorig jaar het bericht dat hij mocht boksen om de vacante titel bij de EBA; een toonaangevende bond. In plaats van de kroon op hun samenwerking werd dat de opmaat van de breuk.

Jansen kon steeds slechter doordringen tot de bokser, die meer en meer moeite had zich te houden aan het trainingsregime van zijn trainer.

Het ging flink mis tijdens een reis naar Nigeria, die Innocent in december tegen de zin van zijn trainer wilde maken. Het titelgevecht stond gepland voor januari. Jansen vond de reis een slechte voorbereiding, maar ging uiteindelijk na lang aandringen twee weken mee naar Nigeria om zijn pupil te kunnen trainen.

In Nigeria zag hij een kant van Innocent die hij niet kende. De gedisciplineerde, godvrezende bokser gedroeg zich in het openbaar als een onbescheiden vedette. ‘Ik zei: je bent al dronken voordat je van de wijn hebt gedronken.’ Daarnaast probeerde hij met smoesjes onder trainingen uit te komen. Liever ging hij op de pad met de Nederlandse filmploeg die hem al anderhalf jaar volgt.

Het titelgevecht werd, tot opluchting van Jansen, uitgesteld tot deze maand, maar de incidenten hielden aan. De trainer voelde zijn invloed minder worden. Hij worstelde met zijn eigen rol. Moest hij Innocent meer vrijheid en verantwoordelijkheid geven? Hij herkende de drang naar zelfstandigheid. Als twintiger brak hij na vijf jaar zelf ook met zijn mentor in de advocatuur. Pas later zag hij zijn fout in. ‘Ik dacht dat ik het allemaal wel wist.’

Na lang wikken en wegen trok Jansen zich terug. Hij kreeg de indruk dat de aasgieren uit de bokssport Innocent ongevraagd van adviezen begonnen te voorzien. De beruchte bokspromotor Don King wist hij vorig jaar nog af te poeieren. Nu verloor hij greep op de situatie.

‘Ik weet niet of hem gouden bergen worden beloofd. Misschien denkt hij wel: waar heb ik Martin nu nog voor nodig? Ik kan het zelf. Maar ik had het gevoel dat de kans dat hij op deze manier onder mij Europees kampioen zou worden klein was.’

Jansen hoopt dat Innocent, die nu wordt begeleid door ex-wereldkampioen Raymond Joval, de Europese titel wint. Hoewel ze weken geleden na onvriendelijke woorden uit elkaar zijn gegaan, voelt hij zich trots.

En misschien beseft Innocent later nog eens dat hij altijd het beste met hem heeft voorgehad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden