Tourblog - Cavendish pakt etappe, Paolini betrapt op coke

Mark Cavendish heeft op indrukwekkende wijze de etappe naar Fourgères gewonnen. De rit van 190,5 kilometer was een sprintersetappe uit het boekje; een lange vlucht als een jojo vooruit, kilometers lang gepeddel en een oververhit peloton in de laatste kilometers. Lees hieronder ons verslag van de zevende Touretappe.

Mark Cavendish komt als eerste over de finish, helemaal rechts de Duitser John Degenkolb van Giant-Alpecin. Beeld belga
Mark Cavendish komt als eerste over de finish, helemaal rechts de Duitser John Degenkolb van Giant-Alpecin.Beeld belga

De Italiaanse wielrenner Luca Paolini is tijdens de Ronde van Frankrijk positief getest op het gebruik van cocaïne. Dat meldde vrijdagavond zijn ploeg Katoesja, die hem naar huis heeft gestuurd.

De 38-jarige Paolini won dit seizoen Gent-Wevelgem. Hij bezette de 168ste plaats in het algemeen klassement van de Tour de France.

Paolini passeert de finish van de derde etappe van de Tour. Beeld getty
Paolini passeert de finish van de derde etappe van de Tour.Beeld getty

Robert Gesink ging vrijdag voor het eerst deze Tour onderuit, maar gelukkig gebeurde het in de neutrale zone vrijwel vanuit stilstand. 'We waren niet officieel gestart, dus dan telt het niet hè. Devolder slingerde, hoorde ik van Paul Martens en Jos van Emden. Die vielen daardoor en ik zat erachter. Ineens lag ik op de grond. Het ging nog heel zachtjes. Ik was alleen mijn bril kwijt', vertelde de kopman van LottoNL-Jumbo die voorlopig dertiende staat in het algemeen klassement.

'Ik ben de eerste week goed doorgerold. Nu volgt de Mûr de Bretagne, weer een spectaculair moment. Het zegt aan de ene kant niks, want het is geen echte col, maar het is een volgend meetmoment waar je goed wilt scoren, daar kijken we nu weer naar uit.' Gesinks doel in deze Tour is duidelijk: 'Ik probeer gewoon top tien te rijden in Parijs, alles wat daarbinnen valt, probeer ik mee te pakken.'

Robert Gesink komt de finish over. Beeld anp
Robert Gesink komt de finish over.Beeld anp

Koen de Kort zag vandaag zijn kopman John Degenkolb van team Giant-Alpecin wederom niet winnen. De Duitser eindigde als vierde in Fougères. 'Dat is niet slecht, maar we hopen natuurlijk wel dat hij nog een keer gaat winnen deze Tour', zei De Kort.

De Kort reed tot ongeveer een kilometer voor de streep op kop. 'Ik had Ramon (Sinkeldam) nog achter me. Die kwam voorbij, maar John zat niet aan zijn wiel. Ik heb nog geroepen dat hij even moest wachten. Ik geloof dat Ramon hem nog redelijk naar voren heeft gebracht maar het liep niet perfect. Uiteindelijk bleken ook alleen de laatste 150 meter iets omhoog te lopen. We hadden uit het profiel van de etappe opgemaakt dat dat 400 meter zou zijn. Dit kunnen alle sprinters aan.'

Terwijl Degenkolb teleurgesteld de bus opzocht nam De Kort het op voor de Duitser. 'Dinsdag op de kasseien had zijn dag moeten worden, dit zijn mogelijkheden, meer niet. Maar er komen echt nog kansen voor hem.'

Cavendish voor de start Beeld anp
Cavendish voor de startBeeld anp

Wielrenner Jos van Emden verbaast zich nog iedere dag in de Ronde van Frankrijk. 'Deze koers is stressvoller dan iedere andere koers', zei hij vrijdag na afloop van de zevende etappe.

'Voor het publiek lijkt het de laatste dagen misschien iets rustiger', zei de renner van LottoNL-Jumbo. 'Maar normaal moet je 20 kilometer voor de finish van voren zitten maar nu al 50. Anders kom je er niet meer bij. En als mijn ploegleider me waarschuwt voor een vluchtheuvel die we naderen, dan doen zijn collega's dat ook. En dan is iedereen weer nerveus.'

Toch geniet Van Emden wel van zijn eerste Ronde van Frankrijk. 'Als jongetje stond ik te genieten langs de kant en nu doe ik dat als renner', zei de nummer vijf van de proloog. Van Emden kijkt uit naar de ploegentijdrit van zondag. 'Want die ligt me denk ik wel goed.'

Lotto-Jumbo-renner Jos van Emden tijdens de tijdrit in Utrecht. Beeld belga
Lotto-Jumbo-renner Jos van Emden tijdens de tijdrit in Utrecht.Beeld belga

Het was alweer een tijdje geleden dat Cavendish (30) een serieuze wedstrijd won. Natuurlijk, dit jaar waren er zeges in de Ronde van Dubai, de Ronde van Turkije en die van Californië. Maar dat is van een ander kaliber dan de Ronde van Frankrijk.

André Greipel blijft met zijn tweede plek Peter Sagan (derde) voor in het klassement om de groene trui.

De Lotto-trein van André Greipel meldt zich nadrukkelijk voorin. De Duitser zit keurig achter zijn mannen verscholen. Movistar van Quintana en Sky van Froome zorgen ook dat hun kopmannen veilig voorin zitten.

Ook de trein van Giant-Alpecin, in dienst van Degenkolb, positioneert zich goed. Net als Etixx-QuickStep voor Cavendish.

Nog 5 kilometer.

Nou, laat de etappe maar beginnen. De vluchters Maté en Feillu zijn teruggehaald door het peloton. Teklehaimanot, Delaplace en Durasek lieten zich net al terugzakken.

Met nog 15 kilometer te gaan is het nu aan de sprintersploegen om hun mannen te positioneren. En het waait hard, in de rug, dus reken maar op een loeisnelle finale.

Voorin wordt er tussen Feillu en Maté nog gevochten om de rode rugnummers, die voor de strijdlustigste renner. Aanval op aanval.

Gisteren ging die eervolle vermelding naar Michael Matthews, die zwaar gehavend de etappe uitfietste.

Nagekomen bericht: tevergeefse inspanningen van Maté en Feillu - de rode rugnummers gaan naar Delaplace.

De voorsprong van de kopgroep loopt hard terug. Teklehaimanot, die vandaag al na 12,5 kilometer het enige bergpuntje pakte, laat zich rustig terugzakken in het peloton. Mooi geweest.

In het kopgroepje met Durasek, Maté, Delaplace en Feillu wordt er 30 kilometer voor de streep nog een keer een slinger aan gegeven.

Tony Martin kan nog lachen. De tijdrijder van Etixx-QuickStep kwam gisteren ten val in de laatste kilometer, brak zijn sleutelbeen en verloor ook nog zijn gele trui.

Zijn gebroken linkersleutelbeen werd gisteren al geopereed en met een titanium plaatje vastgezet. De operatie in een ziekenhuis in Hamburg heeft ongeveer twee uur geduurd en is goed verlopen.

‘Het idee dat wielrennen helemaal schoon is, zoals nu wordt gepropageerd, is een onderschatting van de creativiteit en inventiviteit van de renners en hun artsen', zegt schrijver, socioloog en wielerhistoricus Benjo Maso vandaag in onze dagelijkse rubriek Nieuwsbreak.

Maso verwijst naar een recente enquête waarin aan renners werd gevraagd hoeveel procent van het peloton nog slikt of spuit. ‘Sommigen zeiden tussen de 10 en 20 procent. Anderen: 90 procent. Het zal er dus wel ergens tussenin zitten.’ Volgens Maso was het saillant dat het UCI meteen in de verdediging schoot. ‘Volgens de wielerbond zouden de renners die dachten dat 90 procent van het peloton gebruikte, zelf gebruiken. Door dit antwoord te geven zouden zij het voor zichzelf goedpraten.’

Op de vraag waarom renners er zo dun uitzien, zegt Maso: ‘Het is een rekensom. Bij elke kilo, kost het je 1,25 procent extra tijd om omhoog te komen in de bergen. De helft van de renners heeft semi-anorexia.’

Sportverslaggever Iwan Tol is dit jaar voor het eerst in de Tour de France en kijkt zijn ogen uit.

Iwan, hoe gaat het daar?
‘Het is hier heerlijk. Fougère, zo heet het dorpje waar we nu zijn. Een heel lieflijk dorpje en een verademing na zo’n grote stad gisteren. Daar is het draaien, keren en verschrikkelijk druk. Terwijl we hier wat ademruimte hebben.’

Klinkt goed.
‘Ja, zeker. Geen grote mannen bij de security, maar 12-jarige jochies van de lokale scouting. En in plaats van zo’n groot lauwwarm buffet staat hier de plaatselijk traiteur zijn waar uit te stallen. Extra aandacht is er voor de specialiteit uit de regio.’

Dat was kaas, toch?
‘Bijna goed, dat was in het dorpje waar de etappe vandaag vertrok, de Livarot AOC. Hier krijgen we pannenkoeken met worst en perziken.’

Ook lang niet gek. De etappe vandaag kabbelt rustig voort, jij nog iets meegemaakt?
‘We reden met de auto de laatste kilometers naar de finish. Dat was stiekem best wel leuk. Mensen rijen dik achter de dranghekken, duizenden ogen die naar binnen gluren in de hoop een Bekend Mens te zien. Maar ja, dan zitten daar twee Volkskrant-journalisten. Teleurstelling.’

Niet zo bescheiden. Nog renners gesproken?
‘Geen renners, maar wel met Michel Cornelisse, de ploegleider van MTN-Qhubeka, die Zuid-Afrikaanse ploeg die sinds gisteren met Teklehaimanot de eerste Afrikaan in de bolletjestrui in hun team hebben.’

Goeie vent?
‘Ja, mooi. Zo’n platte Amsterdammer. ‘Ik kan al die achternamen niet onthouden, dus ze moeten het maar met die voorsprong doen’, dat soort teksten. Hij had een mooie anekdote over de eerste keer dat ze in Drenthe een koers moesten rijden. Bleven die Afrikanen in de bus zitten, veel te koud.’ Maar ze zijn inmiddels een stuk verder.'

Ja?
‘Doen ze toch wel goed bij die ploeg. Ze hebben wat ervaren jongens als Boasson-Hagen en Farrar aangetrokken. En ze trainen niet alleen samen, dat soort jongens worden ook bij de minder ervaren renners op de kamer gelegd. Het wordt allemaal zorgvuldig opgebouwd bij die ploeg.

‘Maar ik zie dat mijn worstenpannenkoek klaar is, dus ga hangen. Doei!’

Security in Fougères Beeld Iwan Tol
Security in FougèresBeeld Iwan Tol

Er blijft nog maar een minuutje over voor de vluchters Durasek, Maté , Delaplace, Feillu en Teklehaimanot. Komt het dan al vroeg samen, of laat het peloton de groep nog even wegrijden voordat het al voor de finale onrustig gaat worden?

Net in de tussensprint was het aan de bovenste drie uit het puntenklassement: Greipel (161), Sagan (158) en Degenkolb (120).

Vindt er vandaag een wisseling van de wacht plaats? Om de strijd om de groene trui wat spannender te maken heeft Tour-organisatie ASO de puntenquotering veranderd.

Aanleiding is de hegemonie van Peter Sagan, die al vier jaar achtereen in het groen wordt gehuldigd in Parijs, terwijl de Slowaakse alleskunner vorig jaar niet één etappe won (hij kwam overigens wel elf keer in de top 10).

In de zes vlakke etappes (Zeeland, Amiens, La Havre, Fougères, Valance en Parijs), zogenoemde 'coëfficiënt 1'-etappes, krijgt de winnaar 5 punten meer (50 ipv 45), de tweede en derde respectievelijk 5 en 10 punten minder (30 ipv 35, 20 ipv 30).

In de zes heuvelachtige ritten is dit de verdeling: 25, 22 en 19 tegen 30, 25 en 22 vorig jaar.

Mocht Peter Sagan dus voor André Greipel eindigen, neemt hij het groen over van de Duitser. John Degenkolb kan de trui ook nog pakken, maar dan moeten zowel Sagan en Greipel naast het podium vallen. Dat lijkt onwaarschijnlijk, gezien de vorm van beide renners.

Sagan vorig jaar in zijn groene trui Beeld anp
Sagan vorig jaar in zijn groene truiBeeld anp

De vluchters Durasek, Maté , Delaplace, Feillu en de drager van de bolletjestrui Teklehaimanot hebben op 100 kilometer van de streep in Fougères nog iets minder dan 2,5 minuut voorsprong op het peloton.

Daniel Teklehaimanot in zijn bolletjestrui Beeld anp
Daniel Teklehaimanot in zijn bolletjestruiBeeld anp

De tussensprint achter de kopgroep wordt gewonnen door John Degenkolb, daarachter wordt Peter Sagan tweede. Groenetruidrager André Greipel wordt derde.

1. Maté - 20 punten

2. Feillu - 17

3. Delaplace - 15

4. Durasek - 13

5. Teklehaimanot - 11

6. John Degenkolb - 10

7. Peter Sagan - 9

8. André Greipel - 8

9. Mark Cavendish - 7

10. Mark Renshaw - 6

11. Bryan Coquard - 5

12. Ramon Sinkeldam - 4

13. Roy Curvers - 3

14. Marcel Sieberg - 2

15. Jens Debusschere - 1

Chris Froome zou hoe dan ook vrijdag niet de gele trui hebben aangetrokken in de zevende etappe van de Tour de France. 'Hoofdzakelijk uit respect voor Tony Martin. Ik wil geen trui erven als gevolg van de pech van een ander', zei de Brit van Team Sky voor de start van de etappe.

De Duitser Martin kwam in het geel over de finish, maar hij ging vandaag niet van start vanwege zijn sleutelbeenbreuk door een val in de laatste kilometer. Froome is officieel de nieuwe leider in het algemeen klassement, maar hij mag het tricot niet dragen omdat Martin na afloop van de zesde etappe nog de leider was in de Tour. 'Als de leider er daags nadien niet is, dan is er ook geen leiderstrui', zei de Belgische juryvoorzitter Guy Dobbelaere.

Vijf mannen zijn vooruit: Kristjian Durasek (Lampre-Merida), Luis Angel Maté (Cofidis), Anthony Delaplace, Brice Feillu (Bretagne-Séché Environnement) en de drager van de bolletjestrui Daniel Teklehaimanot (MTN).

Zij hebben 2,5 minuut voorsprong.

Tom Dumoulin kan zijn schouder nog nauwelijks bewegen na zijn valpartij. De 24-jarige Limburger vertelt in de Telegraaf dat hij niet veel pijn meer heeft, 'maar de beweging is wel heel erg beperkt'. Er wordt volgens hem bekeken of hij geopereerd moet worden.

Het is nog niet bekend hoe lang de renner van Giant-Alpecin is uitgeschakeld. Een woordvoerder van zijn ploeg laat aan de krant weten dat de ploeg hard bezig is met een behandelplan. De Limburger kwam maandag 60 kilometer voor de finish in een grote valpartij terecht en liep een schouderbreuk op. Het betekende het einde van de Tour voor Dumoulin.

De Duitse wielrenner Tony Martin, die gisteren ten val kwam, is vannacht succesvol geopereerd aan de sleutelbeenbreuk. Zijn gebroken linkersleutelbeen is met een titanium plaatje vastgezet. De operatie in een ziekenhuis in Hamburg heeft ongeveer twee uur geduurd en is goed verlopen, vertelde teamarts Helge Riepenhof van wielerploeg Etixx-QuickStep vrijdag.

Als het herstel voorspoedig verloopt ligt Martin niet al te lang ter observatie in het ziekenhuis en kan hij over ongeveer zes weken weer deelnemen aan wedstrijden, verwacht de teamarts.

Dumoulin bij het ziekenhuis Beeld anp
Dumoulin bij het ziekenhuisBeeld anp

Bauke Mollema's ploeg Trek mist zondag in de ploegentijdrit Fabian Cancellara. De Zwitser verdween maandag in het geel uit de Tour nadat hij bij een val twee ruggenwervels had gebroken. 'Zonder Fabian verlies je op de topteams twee á drie seconden per kilometer', rekende ploegbaas Luca Guercilena uit. De race tegen de klok telt 28 kilometer.

'Dan verlies je anderhalve minuut op de teams van Froome en Contador, maar ten opzichte van de meeste andere teams hoeven wij niet veel toe te geven.'

Volgens Mollema zal het wel loslopen met het verschil. 'Twee á drie seconden lijkt mij wat veel. Natuurlijk gaan we Fabian missen, maar we hebben acht fitte renners. Als we die lang bij elkaar kunnen houden, dan moet het mee kunnen vallen.'

Daniel Teklehaimanot is als eerste boven op de Côte de Canapville. Daarmee pakt de Eritreeër het enige bergpunt van de dag. Morgen start hij nog een keer in de bolletjestrui.

Teklehaimanot is in zijn thuisland Eritrea een superster. Als hij thuiskomt, staan duizenden fans hem op het vliegveld op te wachten. Lees hier het verhaal van Tourcolumniste Lidewey van Noord: 'Teklehaimanot mist zijn familie enorm, en het sociale leven in Eritrea. In de winter gaat hij naar huis, en tijdens het seizoen krijgt hij van zijn ploeg twee keer een ticket naar Eritrea. Hij belt zijn familie elke dag. Zijn jongere Eritrese ploeggenoot Merhawi Kudus lacht daar een beetje om. Die belt maar twee of drie keer per week.'

Deniel Teklehaimanot op het poidum Beeld anp
Deniel Teklehaimanot op het poidumBeeld anp

En? Is er al een groepje vertrokken dat de hele dag een beetje voor het peloton mag uitrijden? Jazeker. Kristjian Durasek (Lampre-Merida), Luis Angel Maté (Cofidis), Anthony Delaplace, Brice Feillu (Bretagne-Séché Environnement) en de drager van de bolletjestrui Daniel Teklehaimanot (MTN) springen weg en hebben inmiddels een minuut.

Teklehaimanot gaat voor het punt bovenop de Cöte de Canapville. Die heuvel ligt na 12,5 kilometer. Een hobbel van 1,9 kilometer lang, met een stijgingspercentage van 4,7 procent.

Niet echt een lekkere start van een etappe voor Robert Gesink en Alberto Contador. De twee klassementsrenners gaan al in de neutrale zone tegen de vlakte.

Greg Henderson gaat niet van start in de zevende etappe van de Tour de France. De Nieuw-Zeelander heeft te veel last van de blessure die hij maandag opliep bij de grote valpartij in de rit naar Hoei, meldde zijn ploeg Lotto-Soudal vrijdag.

Henderson speelt een belangrijke rol in de sprinttrein van André Greipel, die al twee etappes won in deze Tour. Na zijn val kon Henderson die rol al niet meer vervullen door pijn aan zijn ribben. 'Ik had veel pijn, maar ik wilde het mezelf niet kwalijk nemen dat ik het niet had geprobeerd. Ik hoopte dat de pijn zou afnemen, maar ik kan zo niet door. Zelfs op mijn bed zitten doet zeer.'

Uitvallers:

Etappe 7
Greg Henderson

Etappe 6

Michael Albasini (Orica-GreenEdge)
Tony Martin (Etixx-QuickStep)

Etappe 5
Nacer Bouhanni (Cofidis)
Jack Bauer (Cannondale-Garmin)

Etappe 4
Andres Schillinger (Bora-Argon)
Dayl impey (Orica-GreenEdge)
Fabian Cancellara (Trek)

Etappe 3
Simon Gerrans (Origa-GreenEdge)
Dmitri Kozontsjoek (Katoesja)
Tom Dumoulin (GiantAlpecin)
William Bonnet (FDJ.fr)

In het Tourpeloton ontbreekt vandaag de gele trui. De Belgische juryvoorzitter Guy Dobbelaere: ‘Tony Martin was donderdagavond na afloop van de zesde etappe leider in de Tour. Als de leider er daags nadien niet is, dan is er ook geen leiderstrui. Ik heb de beslissing meegedeeld aan koersdirecteur Thierry Gouvenou. Die is het er ook mee eens', legde de juryvoorzitter uit.

Chris Froome bevestigde vrijdagochtend eveneens dat hij niet in het geel rijdt. 'Voor iedereen die het vraagt, ik zal het geel vandaag niet dragen', twitterde hij. De Brit wenste Tony Martin het beste met zijn operatie en herstel.

De laatste keer dat een etappe zonder gele trui werd gereden was in 2007. Toen was de Deense klassementsleider Michael Rasmussen door de Raboploeg uit de koers gegooid, nadat was gebleken dat hij had gelogen over zijn verblijfplaats tijdens een trainingsstage.

Wielerverslaggever Iwan Tol reist mee in de wielerkaravaan en doet elke dag een voorspelling. Vandaag: Livrot - Foures: 190,5 km

Wat voor etappe kunnen we vandaag verwachten?
'Ga maar wat anders doen', zei Bram Tankink tegen de collega's van de NOS. Alles wijst er op dat een sprinter gaat winnen.

Maar welke?
'Voor elke sprinter valt wel iets te zeggen. Mark Cavendish zal toch heel graag willen laten zien dat de glans er bij hem nog niet af is. Peter Sagan is deze Tour kampioen tweede plaatsen en zal die trend ongetwijfeld willen doorbreken. Maar André Greipel blijft onze grote favoriet. De Duitser steekt in grote vorm en zal punten willen scoren voor zijn groene trui.'

Wilt u meer weten over het stinkaasje dat gemaakt wordt in de startplaats Livrot? Lees hier de hele voorspelling.

Greipel wint voor (vlnr) Kristoff, Cavendish, Démare en rechts Sagan. Beeld anp
Greipel wint voor (vlnr) Kristoff, Cavendish, Démare en rechts Sagan.Beeld anp

Alles kwam aan op dat laatste klimmetje. De Côte d'Ingouville, om het dichter bij huis te houden al omgedoopt tot de 'Cauberg van Normandië'. Een korte, steile klim van 850 meter lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 7 procent. Een klusje voor Movistar-renner Alejandro Valverde, of voor Peter Sagan (Tinkov-Saxo). De Slowaak pakte vorig jaar wel de groene trui, maar won niet één etappe. Hij was gebrand op de overwinning.

Maar het was de Tsjechische kasseienspecialist Stybar die ontsnapte aan de favorieten en een paar seconden eerder boven kwam op de Côte d'Ingouville. Smet op de overwinning van Etixx-QuickStep was de valpartij van geletruidrager Tony Martin in de laatste kilometer, die met een gebroken sleutelbeen over de finish moest worden geduwd.

Lees hier het wedstrijdverslag terug.

Zdenek Stybar komt als eerste over de finish Beeld anp
Zdenek Stybar komt als eerste over de finishBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden