Tourblog - Cancellara finisht met gebroken ruggenwervels

Opnieuw waren alle ogen gericht op Tom Dumoulin: zou hij op de Muur van Hoei revanche kunnen nemen op de proloog en de gele trui pakken? Die droom spatte uit elkaar bij een zware valpartij op zo'n 55 kilometer van de meet waarbij tientallen renners tegen de vlakte gingen. Met een schouder uit de kom en veel pijn moest Dumoulin als eerste opgeven. De sprint op de Muur van Hoei werd uiteindelijk gewonnen door de 36-jarige Joaquim Rodriquez. Dit Tourblog is gesloten, morgen gaan we weer verder. Lees hieronder het blog terug. Het wedstrijdverslag vindt u hier.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Laat op de avond nog even een terugblik op de etappe van vandaag naar de Muur van Hoei, die als een veldslag de boeken in zal gaan. Een massale valpartij maakte in het peloton voor ten minste zes wielrenners een einde aan hun Tour gemaakt. Tom Dumoulin, die derde stond in het algemeen klassement, was de eerste coureur die moest opgeven.

De Limburger kon William Bonnet niet ontwijken toen de Fransman op een recht stuk onderuit ging nadat hij tegen het wiel van John Degenkolb was gereden. Dumoulin knalde over Bonnet heen, waarna achter hem nog zo'n twintig renners over het asfalt schoven. Later werd bij Dumoulin een breuk in het schoudergewricht geconstateerd.

Ook de geletruidrager Fabian Cancellara ging onderuit. De Zwitser reed de etappe nog wel uit, maar meldde zich vanavond vanuit het ziekenhuis af voor de rest van de Tour. Uit nader onderzoek bleek dat Cancellara de dwarsuitsteeksels van twee rugwervels heeft gebroken.

Voor de Zuid-Afrikaan Daryl Impey zit de Tour de France er eveneens op. De 30-jarige coureur van Orica-GreenEdge liep een sleutelbeenbreuk op. Ook Simon Gerrans en Dmitri Kozontsjoek moesten de strijd staken, evenals 'boosdoener' Bonnet.

Volgens zijn ploegleider Thierry Bricaud van FDJ heeft Bonnet bij zijn crash een halswervel gebroken. De 33-jarige Fransman dient een operatie te ondergaan. 'De breuk ziet er niet ernstig uit', liet Bricaud weten. Gerrans, ploeggenoot van Impey, heeft waarschijnlijk een pols gebroken.

Spanjaar Joaquim Rodriguez kwam als eerste aan in Hoei. Christopher Froome hijgde in zijn nek en pakte de gele trui.

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld belga
Beeld belga
null Beeld reuters
Beeld reuters

Laurens ten Dam reed weliswaar de etappe van vandaag nog uit, pijnloos is hij niet na de valpartij waardoor even zijn schouder uit de kom was. Ploeggenoot Robert Gesink stuurde vanavond via Twitter een foto de wereld in waarop te zien is dat Ten Dam tijdens het avondeten gevoerd wordt. Zijn rechterarm zit in een mitella.

Het is einde Tour voor Fabian Cancellara. Dat maakte de Zwitser zojuist bekend via Twitter. Hij heeft twee ruggenwervels gebroken bij zijn valpartij, vandaag. Het zijn dezelfde wervels die hij brak bij een val in de E3 Harelbeke in maart. Dat maakte toen een abrupt einde aan zijn voorjaar.

null Beeld getty
Beeld getty

Op het slagveld van de Tour de France is het ieder voor zich. Zelden was je als toeschouwer dichter bij de chaos van een valpartij. Bekijk het hieronder, door de ogen van een mechanieker van Orica-GreenEdge.

Orica-GreenEdge verloor door de valpartij twee renners: Australiër Simon Gerrans moest meteen afstappen en Zuid-Afrikaan Daryl Impey bleek na de etappe zijn sleutelbeen te hebben gebroken. Hij gaf ook op.

Fabian Cancellara is vanavond onderzocht in het ziekenhuis. Hij heeft opnieuw veel last van zijn rug na de valpartij van vadaag, die hij eerder dit jaar al zwaar blesseerde in de E3 Harelbeke.

'Mijn rug voelt niet goed', zei Cancellara, die op grote achterstand aankwam op de Muur van Hoei. Een dag voor de kasseienetappe waarop 'Spartacus' graag had willen schitteren, moest hij zijn gele trui afstaan aan Chris Froome. Onduidelijk is of hij morgen wel weer op de fiets stapt.

'Ik wilde mijn gele trui verdedigen, niet met 80 kilometer per uur tegen de grond aan smakken', bromde Cancellara. 'De ene dag win je, de andere dag verlies je.' De geletruidrager kon na zijn crash in eerste instantie weer aansluiten bij het peloton omdat de Tourorganisatie de koers even stil legde. Toen het tempo omhoog ging, moest de aangeslagen en gehavende Cancellara echter alsnog lossen. 'Het was een goede beslissing om de koers te neutraliseren. Ik had echter veel pijn, het ging niet goed.'

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld afp
Beeld afp

De zware valpartij van vanmiddag heeft nog een slachtoffer geëist. Zuid-Afrikaan Daryl Impey is uit de Tour. De 30-jarige coureur van Orica-GreenEdge bleek zijn rechtersleutelbeen te hebben gebroken. Hij heeft de etappe wel uitgereden.

Door de organisatie van de Tour de France werd hij na de zware valpartij vandaag in de derde etappe al afgeschreven. Volgens de officiële kanalen zou Laurens ten Dam de koers hebben verlaten wegens de verwondingen die hij in de algehele chaos zo'n zestig kilometer voor de finish zou hebben opgelopen.

Met een van pijn vertrokken gezicht, onder meer door een schouder die uit de kom was geschoten, stapte de 34-jarige coureur van Team LottoNL-Jumbo echter toch weer op de fiets, om als 192e aangeslagen binnen te komen.

'Toen ik daar lag, ging ik bijna van mijn stokkie. Mijn schouder was heel lang uit de kom. Ik had al een ander hesje aan en ze hadden me al bijna de ambulance ingedragen. Maar ik zei: 'ik ga die ambulance niet in.' Gelukkig haalde ik de finish nog, met één hand. Nu gaat het wel weer', liet de Groninger bij de NOS weten.

Ten Dam wil van geen opgeven weten. 'Laat me nu maar een week met rust. Als ik dinsdag aan de finish sta, heb ik nog vier dagen. De etappes in de Alpen zijn pas over twee weken en ik bijt voorlopig wel door.'

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld getty
Beeld getty

Robert Gesink (Lotto-JumboNL) reageerde geirriteerd na de etappe. Hij had weinig begrip voor Tour-directie, die besloot de koers stil te leggen na de zware valpartij. 'Door de wedstrijd te stoppen, krijg je het peloton niet ineens rustig. Iedereen reed gewoon langs de auto's van de organisatie, het was een chaos', zei Gesink, die na een goede spurt op de Muur van Hoei op de veertiende plek staat met 1 minuut en 33 seconden achterstand op geletruidrager Froome.

'Ik zei tegen Wout Poels: weet je nog toen wij een paar jaar geleden op de grond lagen, toen werd helemaal niet gesproken over stil leggen. Veel jongens vonden het onterecht dat de organisatie de koers stopte. Iedereen was geschrokken, maar blij dat ze erlangs waren gekomen. Toen was het toch wat rustiger in het peloton', zei Gesink.

'Die valpartijen gebeuren juist door angst, daardoor doen jongens stomme dingen. Dat krijg je er niet uit door te zeggen: we leggen de koers stil en gaan rustig een klim op. Want daarna krijg je weer die onrust', aldus de kopman van LottoNL-Jumbo. Op dat moment was ik het heel oneens met de beslissing van de organisatie, maar achteraf is het misschien wel een goede beslissing geweest. We hebben daarna in ieder geval een fatsoenlijk koersverloop gezien zonder valpartijen.'

Quote

Ik zei tegen Wout Poels: weet je nog toen wij een paar jaar geleden op de grond lagen, toen werd helemaal niet gesproken over stil leggen

Robert Gesink
Tour-directeur Christian Prudhomme legt de koer stil Beeld anp
Tour-directeur Christian Prudhomme legt de koer stilBeeld anp

Tom Dumoulin, arm gewikkeld in een mitella, gaf een korte reactie voor de camera's van de NOS. 'Ik had heel veel pijn, maar zit nu onder de pijnstillers. Het is waarschijnlijk een breuk in de kop van mijn schouder. Hij is ook uit de kom geweest. Je hebt verschillende manieren op je schouder uit de kom te hebben. Maar zo was het niet meer mogelijk om te fietsen. Het had een mooie dag moeten worden.'

'Ik zat bijna middenin die grote valpartij', zo reageerde Bauke Mollema (Trek) direct na de sprint bergop in Hoei. 'Ik zag volgens mij een Astana-renner vallen en dacht echt: als zijn fiets maar een stukje mijn kant op stuitert dan ben ik er geweest.'

'Vooral balen voor Fabian (teamgenoot Cancellara, red.) Hoorde hem zeggen dat hij veel pijn had. Heel jammer.'

Over zijn eigen prestatie was Mollema tevreden. 'Ik werd goed afgezet en kon met de besten beginnen aan die klim, die ik goed ken uit de Waalse Pijl. Het ging meteen volle bak. Kon uiteindelijk nog het laatste stuk dichtrijden naar een groepje', aldus Mollema die op de twaalfde plek staat in het algemeen klassement.

Bekijk hieronder het algemeen klassement.

Bauke Mollema, voorafgaand aan de etappe Beeld anp
Bauke Mollema, voorafgaand aan de etappeBeeld anp

De Spanjaard Joaquim Rodriguez wint de etappe op de Muur van Hoei. De Spaanse wielrenner kwam na 159,5 kilometer als eerste boven op de Muur van Hoei, de korte en steile slotklim die bekend is van de Waalse Pijl. De Brit Chris Froome eindigde als tweede en neemt daarmee de gele trui over van Fabian Cancellara.

Eerder vandaag gaf de 36-jarige Spanjaard aan zich zorgen te maken om zijn knie. 'Het was gisteren een zware dag, zwaarder dan een bergetappe. Over het tijdverlies maak ik me niet zo'n zorgen, dat kan de anderen ook gebeuren. En er zijn nog etappes genoeg om dat goed te maken. Ik maak me vooral zorgen over mijn fysieke gesteldheid.'

De beste Nederlander is Bauke Mollema (Trek), die als tiende binnenkwam. Samen met onder andere Vincenzo Nibali en Nairo Quintana kwam hij binnen op 11 seconden van Rodriguez. Robert Gesink wordt veertiende.

De Franse hoop Thibaut Pinot verloor 1 minuut en 33 seconden op de eerste binnenkomers. Ook Alberto Contador moest tijd toegeven en kwam op 18 seconden binnen.

Hieronder de top 10 van het nieuwe algemeen klassement.

Peloton draait nu de Côte de Cherave (1,3 kilometer en 8,1 procent) op. Vallen er al gaten? De Fransman Thibaut Pinot, Franse favoriet, laat een klein gaatje vallen en rijdt op 11 seconden.

IAM Cycling-kopman Mathias Frank zakt er doorheen. Ook Rui Costa (Lampre) moet lossen.

Voorin zitten Froome, Kwiatkovski en Naioro Quintana. Tinkov-Saxo zit nog met drie mannen vooraan, inclusief Alberto Contador.

Richie Porte neemt het initiatief voor de Sky-renners en leurt snoeihard op kop. Sky zit al kilometers lang op kop voorin om Christopher Froome op een goede positie houden. Heeft Froome plannen?

Op weg naar de zware finale met de Muur van Hoei (1,3 kilometer lang, gemiddeld stijgingspercentage 9,6 procent) en vijf kilometer daarvoor de Côte de Cherave (1,3 kilometer en 8,1 procent).

Ook Tinkov-Saxo van Alberto Contador is attent.

'Tom had zoveel pijn, dat het niet mogelijk was nog op de fiets te gaan zitten', zei ploegleider Marc Reef van Giant-Alpecin in een korte reactie bij de NOS. 'Een ontzettende tegenslag, want we hoopten vandaag met Tom de gele trui te pakken. Daar was alles op gericht. Dat het zo moet eindigen, is vreselijk. Maar de etappe gaat door, aan de streep hebben we weer een winnaar. We proberen daar zo goed mogelijk mee te doen.'

Quote

Dat het zo moet eindigen, is vreselijk

Marc Reef, ploegleider Giant-Alpecin

Het peloton raast op weg naar de laatste heuvels. Vijf kilometer voor finish op de Muur van Hoei (1,3 kilometer lang, gemiddeld stijgingspercentage 9,6 procent) ligt ook nog een andere zeer gemene helling: de Cote de Cherave. Daar zullen de favorieten en de klassementsrenners al hun positie moeten kiezen.

Cancellara is zwaargehavend en ligt op zo'n 50 seconden van de grote groep, dus de gele trui zal morgen niet meer om de schouder van de Zwitser hangen.

De wedstrijd gaat door en de tussensprint wordt gewonnen door groenetruidrager André Greipel, met daarachter John Degenkolb (Giant-Alpecin) en Nacer Bouhanni van Cofidis.

Greg Van Avermaet, Alejandro Valverde, Thibaut Pinot en Romain Bardet zitten weer in de eerste groep

Ondertussen wordt het peloton op de kant gezet. Een dubbele waaier met Astana en Tinkov-Saxo probeert weg te rijden van de Sky-trein, waardoor het peloton breekt. Sky sluit weer aan, maar het peloton in twee groepen.

Aan de achterkant van de tweede groep hangt Cancellara er aan. De grote favorieten Contador, Froome, Nibali en Quintana zitten allemaal in de voorste groep. Ook Mollema wordt gemeld in de voorste groep.

Laatste nieuws over Tom Dumoulin: ook zijn schouder zou uit de kom zijn geschoten bij de grote valpartij. Hij is op weg naar het ziekenhuis.

LottoNL-Jumbo-rijders Laurens ten Dam en Wilco Kelderman lagen bij de grote valpartij. De schouder van Ten Dam raakte uit de kom, maar werd ter plaatse weer teruggezet.

De vierde uitvaller wordt gemeld door de Tour-organisatie: Dmitri Kozontsjoek in dienst van het Russische Katoesja is ook afgestapt.

Het zwaargehavende peloton is inmiddels weer vertrokken. Met Laurens ten Dam, waarvan de Tour-directie eerder meldde dat hij was uitgevallen. Op de top van de Côte de Bohissau is de koers vrijgegeven. De renners moesten vandaag even stilhouden omdat er niet genoeg ambulances beschikbaar waren.

'Tom Dumoulin kan staan en lopen', aldus Maarten Ducrot van de NOS. De Tour-organisatie meldt dat Dumoulin in een ambulance zit.

De Nederlander Tom Dumoulin is als eerste uitgevallen in de Tour de France na een harde valpartij. Ook Simon Gerrans (Oreca-GreenEdge) en William Bonnet, de renner van FDJ die als eerste viel, hebben inmiddels opgegeven.

Op zo'n 55 kilometer van de meet ging een deel van het peloton hard tegen de grond. Ook geletruidrager Fabian Cancellara vloog met hoge snelheid de berm in. Ook de wereldkampioen Kwiatkowski zat erbij.

De wedstrijd is inmiddels geneutraliseerd. Het peloton is gestopt omdat er anders niet genoeg ambulances beschikbaar waren.

Meer informatie volgt.

'Laten we mijn eigen mogelijkheden niet overdrijven', zei Alejandro Valverde in de Waalse krant La Meuse. De drievoudig Waalse Pijl-winnaar geldt als topfavoriet voor de etappe-overwinning.

'Als de condities goed zijn, dan ga ik zeker voor mijn eigen kansen. Maar op de Muur zal ik rijden als piloot voor Nairo (Movistar-kopman Quintana, red.), dat is in ieder geval mijn belangrijkste taak. Het kan ook samen: helpen en sprinten voor de overwinning. Dat zou ook kunnen in andere etappes die ik heb aangestipt. Nogmaals: ik ga alleen als mijn acties zijn kansen niet nadelig beïnvloeden.'

Alejandro Valverde (L) en Nairo Quintana tijdens een training Beeld anp
Alejandro Valverde (L) en Nairo Quintana tijdens een trainingBeeld anp

Astana maakt voorlopig geen deel uit van de MPCC, de beweging die zich inzet voor een geloofwaardige wielersport. Het bestuur van de MPCC heeft de wielerploeg uit Kazachstan tot nader order geschorst, omdat Astana afgelopen zaterdag Lars Boom heeft laten starten in de Tour. Bij de Brabantse wielrenner was kort voor de start van de Franse wielerronde een verlaagd cortisolgehalte aangetroffen.

'De lage cortisolwaarde die vrijdag bij de Nederlander werd aangetroffen, tonen vooral de lacunes in de dopingregels aan, juist op momenten dat de sport behoefte heeft aan een eensluidend oordeel', schrijft verslaggever Mark Misérus.

'Als lid van de zelfverklaarde geloofwaardigheidsbeweging van het wielrennen moest Astana wel in actie komen. Maar teambaas Aleksandr Vinokoerov piekerde er niet over om maar met acht man aan de ronde te beginnen. Zijn belangrijkste troef, Vincenzo Nibali, kan zijn ploegmaats goed gebruiken om de achterstand op Froome en Contador in te lopen. Dat het Astana zijn plaats in de MPCC kost, heeft Vinokoerov er graag voor over.'

Astana-ploegbaas Alexandr Vinokourov Beeld anp
Astana-ploegbaas Alexandr VinokourovBeeld anp

Serge Pauwels, de Belg in dienst van het Zuid-Afrikaanse MTN-Qhubeka, rijdt vandaag niet alleen voor de eer. De plaatselijke Peugeotgarage beloofde de eerste Belg in Heist-op-den-Berg een Peugeot 108 ter waarde van 9000 euro.

Serge Pauwels aan de start van de proloog Beeld anp
Serge Pauwels aan de start van de proloogBeeld anp

Onveranderd kopgroepje op 100 kilometer van Hoei rijdt op 3 minuten voorsprong. In het groepje Bryan Nauleau (Europcar), Serge Pauwels (MTN-Qhubeka), Jan Barta (Bora-Argon 18) en Martin Elmiger (IAM) mag nu al wegrijden naar zo'n 3,5 minuut voorsprong.

- Bijna 1 miljoen mensen bezochten Utrecht tussen donderdag en zondag, in Rotterdam stonden er 120.000 mensen langs de route.

- 4000 kuub afval werd er in Utrecht verwerkt tijdens de vier Tour-dagen.

- Bijna 2 miljoen mensen keken zondag naar de Tour de France op tv, zaterdag keken 1,5 miljoen mensen.

- Meer dan 20 kilometer file stond er zondagavond op de Zeeuwse wegen na de finish op Neeltje Jans.

- Een paar honderd medewerkers van de politie protesteerden zondag in Rotterdam tijdens de tweede rit voor een betere cao.

- 350.000 mensen kwamen zaterdag met de trein naar Utrecht voor de openingsrit.

- De grens van 30 graden werd zaterdagmiddag in Utrecht ruim overschreden.

- 215 mensen meldden zich zaterdag bij een van de posten van het Rode Kruis, de meeste klachten hadden met de hitte te maken.

- 15 miljoen liter water is er zaterdag in Utrecht extra verbruikt.

Eddy Merckx Beeld anp
Eddy MerckxBeeld anp

Sportverslaggever Iwan Tol is dit jaar voor het eerst in de Tour de France en kijkt zijn ogen uit.

Iwan, je bent in het dorp met de prachtige naam Meensel-Kiezegem. Is er wat te doen?
‘Is er wat te doen?! Het is het geboortedorp van Eddy Merckx en die is hier vandaag op bezoek. Hij is nog niet zo lang geleden 70 geworden en daarom wordt er hier een standbeeld van hem onthuld.’

Eddy Merckx in het echt. Hoe is dat?
‘Bizar! Echt bizar. Er waren net oude radiofragmenten te horen van overwinning van Merckx en de mensen moesten gewoon huilen. Mannen, vrouwen, jong en oud, staan met trillende handen en betraande ogen als ze een handtekening hebben gekregen.’

Een popster.
‘Meer dan een popster. Eerder een buitenaards wezen. Ik wist dat hij groot was, maar zo groot. Een legende. De vergelijking met Johan Cruijff dient zich op. Onze eigen levende legende.’

De koers is inmiddels in België. Het land dat misschien wel het meeste van koers houdt.
‘Ja, alsof er een voorjaarsklassieker hier door het land trekt. Cafés waar flink van het Belgische bier wordt genoten, muziek op de hoeken van de straten. Stiekem verlangen ze hier wel naar het klimaat van de Vlaamse koersen, lekker wat kou en regen. Want nu is het echt loeiend heet.’

Heb je nog wat renners gesproken?
‘Ja, ben even bij de bus van Giant-Alpecin geweest om te informeren naar Tom Dumoulin. Die jongen heeft zo veel meegemaakt de afgelopen weken. Hoe gaat zo iemand daar mee om? Zijn teamgenoot Roy Curvers drukte het wel goed uit: ‘Ja, Tom baalde heel erg, maar er is ook echt een last van zijn schouders gevallen’. En dat kan ik me ook wel voorstellen.’

Ze hebben een ‘plannetje’ om Dumoulin vandaag in het geel te krijgen.
‘Ik hoorde het. Heb geprobeerd om nog wat te ontfutselen van ploegleider Rudi Kemna, maar meer dan de conclusie van het plan wilde hij niet kwijt. Tja, die laat zich raden: geel voor Tom.’

Quote

Mannen, vrouwen, jong en oud, staan met trillende handen en betraande ogen als ze een handtekening hebben gekregen

Iwan Tol in het geboortedorp van Merckx

Het peloton heeft geen haast, even de beentjes los na de chaotische etappe van gisteren zo lijkt het. Het kopgroepje met Bryan Nauleau (Europcar), Serge Pauwels (MTN-Qhubeka), Jan Barta (Bora-Argon 18) en Martin Elmiger (IAM) mag nu al wegrijden naar zo'n 3,5 minuut voorsprong.

Halverwege de etappe ligt Meensel-Kiezegem. De kenners weten dan genoeg: het is de geboorteplaats van Eddy Merckx. 'De Kannibaal' werd onlangs 70 jaar. Vandaag gaat daar bij de doorkomst een beeld van hem worden onthuld.

Met zijn overwinning dit jaar in de Waalse Pijl is behoort Alejandro Valverde tot de favorieten voor de etappeoverwinning vandaag. Columnist Lidewey van Noord zag hoe hij gisteren vocht tegen de Hollandse wind: 'en mistig beeld vol druppels, maar Alejandro Valverde is dankzij zijn Spaanse kampioenstrui toch herkenbaar. Zijn oortje bungelt langs zijn nek. Misschien omdat hij de verwijten van zijn ploegleider zat is, misschien omdat hij toch niets anders hoort dan de wind die langs zijn oren raast.'

Alejandro Valverde wint de Waalse Pijl, ook bovenop de Muur van Hoei Beeld anp
Alejandro Valverde wint de Waalse Pijl, ook bovenop de Muur van HoeiBeeld anp

Joaquim Rodriguez, de 36-jarige klassementsman van Katoesja, kwam gisteren twee keer ten val en liep daarbij verwondingen op aan zijn elleboog, heup en knie. 'Ik maak me vooral zorgen over mijn knie'', zei Rodriguez voorafgaand aan de derde etappe naar de Muur van Hoei, de slotklim waarop hij in 2012 de Waalse Pijl won. Ondanks zijn leeftijd heeft hij nog altijd een venijnige sprint bergop, en wordt vaker genoemd in het rijtje met favorieten van vandaag.

'Het was gisteren een zware dag, zwaarder dan een bergetappe. Over het tijdverlies maak ik me niet zo'n zorgen, dat kan de anderen ook gebeuren. En er zijn nog etappes genoeg om dat goed te maken. Ik maak me vooral zorgen over mijn fysieke gesteldheid.'

Het is dus maar de vraag of 'El Purito' (De Sigaar) fit genoeg is om mee te strijden om de dagzege.

Joaquim Rodriguez in Utrecht Beeld anp
Joaquim Rodriguez in UtrechtBeeld anp

Net als gisteren mag het eerste groepje meteen wegrijden. Nog geen vijf kilometer koers en al een minuut voorsprong voor Bryan Nauleau (Europcar), Serge Pauwels (MTN-Qhubeka), Jan Barta (Bora-Argon 18) en Martin Elmiger (IAM).

Serge Pauwels, de Belg in dienst van de Zuid-Afrikaanse ploeg MTN-Qhubeka, houdt zich aan zijn belofte: 'De Tourstart in Antwerpen is voor mij héél speciaal. Ik ben opgegroeid in Edegem, maar geboren in Lier. Na amper vijf kilometer wedstrijd rijden we al door mijn geboortestad. Ook daarna blijven we op wegen rijden waarop ik jarenlang trainde. Tijdens de tijdrit kwamen mijn twee broers en mijn ouders al supporteren, in de Vlaamse rit is mijn hele familie paraat. Een echte hoogdag die mij zeker kippenvel zal opleveren. In 2010 reden we door Edegem en kon ik even vooruit rijden. Nu zit dat er niet in, maar ik wil er wel alles aan doen om in de 'vlucht van de dag' te zitten. Ook omdat het hele profiel van de rit me past.'

Het peloton is vertrokken vanuit Antwerpen naar de Muur van Hoei (159,5 km). Een extreem steile helling met de finishlijn bovenop. Muur van Hoei, klinkt bekend. Klopt, die naam kunt u kennen van de Waalse Pijl, die ook eindigt bovenop dat rotding. Vijf kilometer voor de Muur van Hoei (1,3 kilometer lang, gemiddeld stijgingspercentage 9,6 procent) ligt overigens ook nog een andere, minstens zo gemene helling: de Cote de Cherave. Daar zullen de favorieten en de klassementsrenners al hun positie moeten kiezen.

Dumoulin aast op het geel en begon vol zelfvetrouwen aan de etappe. 'We hebben een mooi plannetje gemaakt voor het geel', verklapte hij vooraf.

De 198 renners zijn vertrokken voor de officieuze start etappe. Net als gisteren in Utrecht, fietsen de renners eerst een ererondje van een half uur door de binnenstad van Antwerpen. Om 13:40 wordt de koers officieel 'vrijgegeven'.

Burgemeester De Wever van Antwerpen heeft zijn beste beetje voor gezet. Hij wil de Tourstart in 2020 naar de stad halen, zei hij op de Vlaamse radio. Voor de renners in Antwerpen is een gele loper uitgelegd.

'In 2020 is het exact 100 jaar geleden dat Anwerpen de Olympische Spelen organiseerde. Het zou een eer zijn om de Tour te mogen ontvangen', aldus De Wever. 'Antwerpen en de Antwerpenaars laten vandaag heel graag zien dat Antwerpen een meerwaarde kan zijn.'

Quote

Het zou een eer zijn om de Tour te mogen ontvangen

Bart De Wever, burgemeester Antwerpen

'Die Muur zelf, daar ben ik niet zo bang voor, dat is gewoon naar boven rammen. Of dat genoeg is voor geel, daar maak ik me op dat moment niet zo druk om. Maar wordt vooral in de aanloop een stressvol feestje', zo reageerde Tom Dumoulin vanochtend voor de microfoon van de NOS. 'We hebben een mooi plannetje gemaakt.'

'De eerste kilometers zal ik nog wel genieten. Maar daarna ben ik te veel met mijn doel bezig om nog echt te kunnen genieten. Vanaf 50 kilometer voor de streep, ik zeg maar wat, gaat het super nerveus worden. Alleen de eerste 20 kilometer gisteren waren niet nerveus.'

'Belangrijkste is dat ik zorg dat ik bij de eerste die Muur opdraai. Zorgen dat ik bij de eerste die Muur oprij. Martin en Cancellara zijn mijn grootste concurrenten, de nummer 4 (Sagan, red.) staat op meer dan 30 seconden. Die rijdt mij er niet af.

'Ik geef mezelf de meeste kans om als eerste boven te komen van deze drie. Maar of het genoeg gaat zijn van geel, weet ik niet. Want als ik als veertigste de Muur opdraai en Martin als tiende, dan lig ik al een paar seconden achter en dan wordt het een moeilijk verhaal.'

Quote

Die Muur zelf, daar ben ik niet zo bang voor, dat is gewoon naar boven rammen

Tom Dumoulin

Wielerverslaggever Iwan Tol reist mee in de wielerkaravaan en doet elke dag een voorspelling.

Vandaag Antwerpen - Hoei: 159,5 kilometer.
'Het had een typisch klusje voor de Belg Philippe Gilbert geweest, ware het niet dat hij geblesseerd is. De afgelopen Waalse Pijl werd gewonnen door Alejandro Valverde. Ook voor hem is deze aankomst gesneden koek, maar grote kans dat hij in dienst moet rijden van Nairo Quintana. Tom Dumoulin zint op wraak na zijn vierde plek bij de tijdrit in Utrecht en Robert Gesink noemde de Muur van Hoei in het verleden al 'eens een aankomst voor mij'. Toch tippen wij iemand anders: wereldkampioen Michal Kwiatkowski.'

Het peloton komt vandaag ook door Meensel-Kiezegem. De geboorteplaats van...? Ga u schamen. En het antwoord leest u hier.

Bekijk hieronder de laatste 1,5 kilometer van de afgelopen Waalse Pijl.

null Beeld -
Beeld -

De Tour de France is meer dan een peloton wielrenners. Want ook 'de mobiele huishoudbeurs', zoals verslaggeefster Gidi Heesakkers de reclamekaravaan noemt, is een wezenlijk onderdeel van het Tour-circus.

Ze stapte op de reclamewagen van hoofdsponsor Skoda en reed een rondje mee door Utrecht. 'De journalist die denkt op te kunnen schrijven dat de reclamekaravaan vooral een hit is bij kinderen, doet de grijpgrage handen van volwassen prullaria-inzamelaars tekort. Op een rustig stuk langs de route graait een man met ontbloot bovenlichaam negen petjes van de grond. Hij kijkt triomfantelijk rond. Dit pakt niemand meer van hem af.'

null Beeld Ivo van der Bent
Beeld Ivo van der Bent

Na de binnenkomst van André Greipel begon het lange wachten. Robert Gesink en Bauke Mollema arriveerden met anderhalve minuut achterstand. Toch kan Gesink nog behoorlijk tevreden zijn. De hiërarchie in de ploeg van Lotto-Jumbo ligt nu al in zijn voordeel vast.

Wilco Kelderman, Steven Kruijswijk en Laurens ten Dam gaven ruim vijf minuten toe. Dat gold ook voor Jos van Emden die zaterdag nog verraste met een vijfde plaats in de tijdrit.

'Super balen', zei Kelderman bij het passeren van de finish. Twee keer werd hij door pech getroffen. De eerste keer liep zijn ketting eraf. Toen was de schade gauw hersteld. Maar een ongeval in Spijkenisse werd Kelderman fataal. 'Er werd voor me plotseling geremd.' Voordat hij het goed en wel besefte, ging Wilco Kelderman over de kop.Laurens ten Dam zag het voor zijn neus gebeuren, kon nog wel op de been bleven, maar werd van achteren aangereden door ploeggenoot Tom Leezer. 'Toen was het grote paniek en fietsen wisselen, want het was volop koers op dat moment.'

Voor met name Kelderman, die in Utrecht nog droomde van de Top-10 is het een domper. 'Vijf minuten is wel erg veel. Het klassement kan ik eigenlijk wel vergeten.'

Lees het verslag van gisteren hier terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden