Tour krijgt loodzware slotweek

Om de eerste zesvoudige Tourwinnaar te worden worden van Lance Armstrong, naast zijn gebruikelijke intensieve voorbereiding, volgend jaar juli vooral geduld en tactisch inzicht gevraagd....

Van onze verslaggever Marcel van Lieshout

'Onmiddellijk na de Tour van dit jaar hebben we onszelf de vraag gesteld hoe we de ronde weer spannend kunnen krijgen', zei Tour-directeur Leblanc donderdag in Parijs bij de presentatie van de ronde van 2004.

Het antwoord op die vraag werd gisteren in het Palais des Congres ontvouwd: de Tour van volgend jaar is onconventioneel, met een extreem zware slotweek en de terugkeer van de klimtijdrit. Waar Armstrong in voorgaande jaren doorgaans grote winst boekte in tijdritten staat in 2004 de eerste serieuze individuele race tegen de klok pas op de laatste woensdag op het programma.

Die race, de beklimming van de Alpe d'Huez, wordt voorafgegaan en gevolgd door bergritten. In de hoop nog meer spanning te krijgen dan in de jubileumeditie van 2003 heeft de Tour-directie een nieuwtje geintroduceerd: in de ploegentijdrit (de eerste woensdag van de Tour) kunnen de kopmannen van de 'zwakkere' ploegen ten hoogste tweeënhalve minuut verliezen.

Die ingreep komt vooral ten goede aan klimmers als Mayo (Euskaltel) en Simoni (Saeco), klassementsrenners wier ploegen niet erg bedreven zijn in de tijdrit. De andere ingreep, veel obstakels samenbrengen in de laatste week, lijkt vooral te zijn ingegeven door de gedachte het vijfvoudig winnaar Armstrong moeilijker te maken: diens grootste concurrent, Ullrich, raakt meestal pas in het tweede deel van de ronde écht op drift.

De nummers één en twee van de Tour van dit jaar waren gisteren in Parijs present. Armstrong onderbrak zijn publiciteitstournee rond zijn nieuwe boek, Ullrich heeft na een vakantie in Kazachstan (bezoek aan zijn vriend en toekomstig ploeggenoot Aleksander Vinokoerov de nummer drie van dit jaar) nog zaken te regelen rond zijn begeleiding voor het komend jaar.

Waar Armstrong weinig woorden overhad voor het routeschema voor 2004 ('De klimtijdrit naar Alpe d'Huez wordt de sleutelrit') nam Ullrich alle tijd voor bespiegelingen. 'Het lijkt in mijn voordeel', zei de Duitser. 'Ik heb nog een jaar of drie, vier om de Tour nog eens te winnen, daarna ben ik te oud.'

Bij alle commentaren op het routeschema was het in het Palais des Congres voor velen zichtbaar dat de voorbereiding op de Tour van 2004 voor Ullrich nog niet onder gewenste omstandigheden kan beginnen. De Tourwinnaar van 1997 reed dit jaar voor de nieuwe Bianchi-formatie maar keert terug naar het oude nest: het Duitse Telekom.

Maar in Parijs verbleef Ullrich gisteren zelden in de buurt van Telekom-ploegleider Godefroot. Wel werd hij permanent bijgestaan door Pevenage, voormalig ploegleider bij Telekom en de man die met Ullrich naar Bianchi vertrok. Pevenage is de vertrouwensman van Ullrich én de man die ernstig overhoop ligt met Godefroot. De twee Belgische oud-renners meden elkaar gisteren opzichtig. Nog altijd is onduidelijk of Pevenage de komende tijd een rol kan krijgen in de begeleiding van Ullrich.

Een derde Belgische ploegleider, Dirk Demol van Armstrongs US Postal, zei donderdag dat bij die ploeg alles bij het oude blijft. 'Ullrich komt nu in een heel sterke ploeg, wij zijn blij dat we alle renners hebben behouden.'

De ronde van 2004 begint zaterdag 3 juli in Luik. In de derde etappe wordt deels over parcoursen van klassiekers (Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix) gereden. Op 14 juli wacht een verraderlijke rit door het Centraal Massief. Daarna volgen twee Pyreneëenritten (twee aankomsten bergop), het zwaartepunt ligt in de Alpen. 'Van de ploeg die het geel moet verdedigen wordt veel tactisch inzicht vereist', voorspelde Leblanc.

De man die dit jaar in de gele trui eindigde, Armstrong, houdt er volgend jaar een andere voorbereiding op na. Hij blijft langer in Texas en zal in april niet in Europa rijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden