Tot aan de klaagmuur van Oranje

Honderden websites zijn er die iets met het WK-voetbal te maken hebben. Van gloeilampen tot snoeprepen, van reisadviezen tot speelschema's....

MARCO VISSER

AL WEKENLANG dendert het Wereldkampioenschap Voetbal over Internet. Maar de honderden websites bieden over het algemeen telkens hetzelfde nieuws, dezelfde achtergronden, feiten en cijfers. De meeste sites lijken erg op elkaar. Wie zich onderscheidt doet dat door zo veel mogelijk actueel te zijn, of met originele spelletjes.

De meeste WK-sites zijn opgezet door ondernemingen. Computerbedrijven, verzekeraars, webdesign-bureau's, fabrikanten van sportkleding, elektronicafirma's. Hun sites zien er ongeveer hetzelfde uit, en ook in de naamgeving ontlopen ze elkaar nauwelijks. World Cup, World Cup 98, World Cup France, World Cup online, ze zijn er allemaal.

Een site die zich onderscheidt is de officiële WK-site, France 98 (www.france-98.com). Deze site van het organisatiecomite heeft een Engelse en Franse versie en is met zijn 700 pagina's de grootste. Hij informeert zoals bijna elke WK-site over laatste nieuws, selecties, geschiedenis van het evenement, speelschema, uitslagen en standen. In de online winkel kunnen bekers, T-shirts, sleutelhangers en andere memorabilia worden besteld. Handig ook is een programma dat de reistijd en afstand berekent tussen de elf plaatsen waar de wedstrijden worden gespeeld. Klikken op Marseille en Bordeaux leert dat de reistijd per trein zes uur en per vliegtuig één uur bedraagt. Voor beschikbare overnachtingsplaatsen verwijst France 98 naar de site van Mondiresa, een reserveringscentrale. Behalve voetbalwedstrijden probeert France 98 bezoekers van het WK te verleiden burchten, musea, kathedralen en ander Frans erfgoed te bezoeken.

De WK-bijlage van de wereldvoetbalbond (www.fifa.com/index.html) bevat naast het bekende ook feiten over de nieuwe richtlijnen voor scheidsrechters en over spelregels, van hoekschop tot buitenspel.

Van de Nederlandse dagbladen op Internet hebben alleen De Telegraaf (www.telegraaf.nl/krant/actueel/wk98/teksten/wk.index.html), de Volkskrant (www.volkskrant/sport/wk) en het regionale dagblad de Gelderlander (www.gelderlander.nl) aparte WK-bijlagen. Zij houden het voornamelijk bij het bekende rijtje: speelschema, nieuws, links, selecties, groepen en standen. De Telegraaf heeft daarbij ook het onderdeel 'WK op televisie'.

De beste online TV-gids voor het Wereldkampioenschap is het televisie-overzicht van WK online (www.oranje.nl), een van de mooiste en grootste Nederlandstalige WK-sites. Alle uitzendtijden die Studio Sport aan het WK Voetbal wijdt, zijn er te vinden. WK online is een samenwerkingsverband van Planet Internet, World Access en Amercom, een bedrijf dat sites ontwerpt en onderhoudt. Het ANP verzorgt het laatste sportnieuws over Oranje. Lezers kunnen een speler van de dag kiezen, bij een forum hun meningen spuien en hun voetbalkennis testen in de WK-pool. Deelnemers moeten e-mail-adres en naam invullen en krijgen een wachtwoord opgestuurd waarmee voor elke wedstrijd de uitslag voorspeld kan worden.

WK online heeft een opvallend speelschema. Meestal worden de wedstrijden per groep of datum gerubriceerd. Bij WK online kan op datum, team, groep en plaats het speelschema doorzocht worden.

Op de sites van de sponsors op het WK wordt natuurlijk het eigen product niet vergeten. Philips (www.worldcup98.philips.com) heeft aandacht voor WK-camera's en lichtmasten. Snickers (www.snickers.nl) geeft dozen snoep weg aan winnaars van het coachspel. Nationale Nederlanden (www.nn.nl/oranje), de sponsor van Oranje, vat het nieuws samen uit de dagbladen. Jan Mulder verzorgt een column en er is een onderdeel met weetjes als: hoeveel gsm-telefoons en camera's zijn er nodig op het WK?

Veel sites hebben een chat- of e-mail-gedeelte waar lezers kunnen klagen, prijzen of adviezen aan de bondscoach kunnen geven. De Interactieve Oranje Klaagmuur van voetbalkenner Michiel Berger (www.astro.uva.nl/michielb/oranje) richt zich zelfs geheel op deze behoefte aan een uitlaatklep.

Marco Visser

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden