Topturners stilzwijgend beschermd voor Spelen

In de olympische kwalificatie voor de Nederlandse turners en turnsters bestaat officieel geen beschermde positie voor erkende toppers als Epke Zonderland, Yuri van Gelder en Sanne Wevers. Het drietal was in het verleden goed voor olympisch goud (Zonderland), wereldtitels en WK- en EK-medailles.

John Volkers
Epke Zonderland heeft officieel geen beschermde status. Beeld anp
Epke Zonderland heeft officieel geen beschermde status.Beeld anp

Technisch directeur Hans Gootjes van de nationale gymnastiekunie, de KNGU, ontkent het bestaan van zo'n regeling. Resultaten uit het verleden worden overigens wel meegenomen in de kwalificatieprocedure die dit weekeinde in Rotterdam van start gaat en over twee weken in Heerenveen zal worden afgesloten.

Gootjes zegt dat met de 'twee specialisten met medailleperspectief' die onder normale condities in het mannenkwintet voor Rio worden opgenomen impliciet rekstokgrootheid Zonderland en ringenturner Van Gelder worden bedoeld. Het staat er evenwel met opzet niet expliciet. Gootjes: 'We noemen ze niet met naam en toenaam.'

De selectiecommissie, met naast Gootjes de Britse bondscoach Mitch Fenner, wil de handen vrij houden voor het geval de specialisten conditioneel niet fit blijken te zijn. Momenteel gelden beide turners overigens als wedstrijdfit. Zonderland blonk in april nog uit bij het olympisch kwalificatietoernooi in Rio, waar de nationale mannenploeg zijn positie voor de landenwedstrijd afdwong.

Het weglaten van namen duidt niet op een rigide selectiewijze, aldus Gootjes. Er wordt niet volgens de Excel-methode gekozen. Zelfs als Zonderland, de Olympisch kampioen van 2012 en de wereldkampioen van 2013 en 2014, in Rotterdam en in Heerenveen van de rekstok tuimelt, dan wordt zijn naam 'nog steeds meegewogen als kandidaat voor het team'. Gootjes: 'We richten ons niet uitsluitend op de prestaties in die twee wedstrijden.'

Voor Sanne Wevers, vorig jaar de vicewereldkampioene op balk in Glasgow, geldt hetzelfde, aldus de technisch directeur, maar ook voor haar geldt: officieel geen beschermde positie. Voor het vijftal vrouwen dat naar Rio afgevaardigd gaat worden bestaat een iets andere aanpak dan bij de mannen. Via limieten op de verschillende toestellen (vloer, sprong, brug en balk) wordt het team samengesteld.

Er wordt allereerst gerekend met één specialiste en met één meerkampster. Dat zijn normaliter Sanne en haar tweelingzus Lieke Wevers. Daarna wordt aangevuld met de allrounders, waarover bondscoach Gerben Wiersma royaal beschikt. Van de specialistes uit zijn team zijn Lisa Top en Noël van Klaveren, Europese toppers, door blessures afgevallen. In totaal turnen in Rotterdam negen vrouwen de eerste ronde van de nationale kwalificatie.

In het geheel van de olympische plaatsing is 'gezond verstand' een belangrijk facet. Gootjes: 'Het is het belangrijkste, niet op papier gezette selectiecriterium. Het is een factor die altijd meespeelt. Het zou raar zijn als je alle 27 mogelijkheden die je hebt om links en rechts te gaan in een pressurecooker gooit en dat er dan iets uitkomt. We gaan niet om de veertig jaar ervaring van Fenner heen. Of de tien jaren van Wiersma.'

Olympische kwalificatie

In het gewoel van de vele Nederlandse kampioenschappen van de nationale gymnastiekbond met liefst vijfduizend deelnemers vindt ook deel één van de olympische turnkwalificatie voor Rio plaats. De wedstrijd voor de samenstelling van twee turnploegen wordt zaterdag gehouden in sportpaleis Ahoy in Rotterdam. Deel twee staat gepland voor zaterdag 9 juli te Heerenveen. Een dag later maakt de KNGU de vrouwenploeg en de mannenploeg voor de Spelen bekend. In beide teams is plaats voor vijf gymnasten.

De tweedaagse nationale titelstrijd in Rotterdam bestaat uit de onderdelen turnen, trampolinespringen, ritmische gymnastiek, acrobatische gymnastiek, jazzdans, freerunning en streetdance. In het turnen wordt zaterdag om de Nederlandse titels in de meerkamp gestreden. Daarin staat de olympische kwalificatie voorop. Een dag later komen de toppers opnieuw aan de start, nu voor de toestelfinales.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden