Topsprinter Chambers alleen bruikbaar bij diepe ballen

Admirals41..

Van onze medewerker Peter Bruin

AMSTERDAM Bij de Amsterdam Admirals hadden ze Dwain Chambers er graag bij willen hebben. Ook al heeft hij geen ervaring met American football. Zijn enorme snelheid moet de voormalig Europees kampioen op de 100 meter sprint, goed en wel bekomen van een schorsing van twee jaar wegens doping, in staat stellen elke verdediging uit elkaar te trekken.

Voor Chambers (29) maakt het niet uit waar hij zijn kunsten kan vertonen. Nu is dat bij de Hamburg Sea Devils, Amsterdam was ook goed geweest. Zijn wankele financiële positie noopt hem alles aan te pakken wat voor zijn voeten komt. En wie weet, speelt hij zich in de kijker en volgt een lucratieve aanbieding uit Amerika.

‘We hebben serieus geprobeerd hem te krijgen’, zegt John Leijten, als assistent-coach bij de Admirals verantwoordelijk voor de linebackers. ‘Puur vanwege zijn snelheid natuurlijk.’ Tijdens de Nederlandse wintermaanden heeft hij Chambers aan het werk gezien in Amerikaanse trainingskampen. ‘Als receiver kan hij ook een bal vangen en als hij een klap krijgt, weet hij uit de tackle te draaien en op het field te komen. De dingen die ik zag waren veelbelovend.’

De National Football League in Amerika besliste echter anders. Waarom weet Leijten niet. ‘Ik kan alleen zeggen: jammer. Het was mooi geweest als we hem hadden gehad.’ Jaarlijks worden ruim tweehonderd Amerikaanse sporters naar Europa gestuurd. Dit seizoen vormen ze teams in Keulen, Frankfurt, Hamburg, Berlijn, Düsseldorf en als enige niet-Duitse stad in Amsterdam. De onderlinge confrontaties worden Europese competitie genoemd.

Chambers liep tegen de lamp bij een dopingcontrole op 1 augustus 2003 in Saarbrücken. Hij gaf toe achttien maanden lang de designerdrug THG te hebben gebruikt en werd voor twee jaar uitgesloten van wedstrijden. De internationale atletiekfederatie IAAF ontnam hem ook de in 2002 veroverde Europese titel en verordonneerde dat hij het als gedrogeerde atleet verworven prijzengeld diende terug te betalen. Een van de snelste Europese sprinters met een, niet officieel erkende, toptijd van 9.87 seconden was voortaan aangewezen op de inkomsten van zijn vriendin.

Tijdens zijn rentree vorig jaar bij de EK in Göteborg pakte Chambers met de Britse estafetteploeg goud op de 100 meter, maar op het individuele nummer eindigde hij als zevende in 20.24 seconden. Teleurgesteld stapte hij over naar American football. De spelregels haalde hij uit zijn playstation.

Vrijdagavond in de Amsterdam Arena wint Admirals van de Hamburg Sea Devils. Dankzij geniale ingevingen van quarterback Olsen en vier touchdowns van Smith wordt het 41-31. Voor Chambers een duel om gauw te vergeten. Net als tijdens de voorgaande twee wedstrijden hield hoofdcoach Martino hem aan de kant. Daar liep hij wat heen en weer en keek naar de strijdende partijen op het veld of op het videoscherm. Niemand bemoeide zich met hem.

Of het ermee heeft te maken weet Chambers niet, maar tijdens de warming-up kreeg hij de ovalen bal nauwelijks onder controle. Hij baalde ervan. ‘Ik heb geluk dat ik door ongelooflijk ervaren coaches word getraind. Het is een moeilijke sport. Ik moet nog veel leren.’

Leijten snapt het wel. ‘Hamburg heeft sterke recievers. Alleen de beste vier, vijf spelen. Als je dan, zoals Chambers, nummer 6 of 7 bent, is dat niet leuk voor die jongen. Misschien heeft hij moeite hun systeem op te pikken of is hij mentaal niet sterk genoeg de plays goed te leren. Als hij bij ons had gespeeld, zouden we hem specifiek willen gebruiken bij diepe ballen. Zet hij het op een spurten, dan kun je als tegenstander niet veel tegen hem uitrichten.’

Tijdens de training, als American footballspelers sprintjes trekken van 40 yards, zo’n 38 meter, is Chambers met 4.18 seconden veruit de snelste. ‘Ik zal klappen krijgen, maar mijn snelheid is mijn wapen’, weet hij.

Mocht Chambers doorgaan dan kan hij een goede speler worden, denkt Leijten. ‘Hij dient wel alert te zijn dat het mentale aspect hem niet langzamer maakt. Als hij constant moet nadenken, zal hij niet zo snel zijn als hij kan zijn.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden