Topsportevenementen bestaan slechts bij de gratie van overheid

Topsportevenementen als de EK atletiek zijn niet te organiseren zonder overheidssteun. Dit valt af te leiden uit onderzoek van het Mulier Instituut naar het EK atletiek, dat in de zomer werd gehouden in Amsterdam. Het evenement was voor ruim de helft met publiek geld gefinancierd. De overheid streeft naar evenementen die zonder subsidie georganiseerd worden.

Verspringen bij de meerkamp op het EK Atletiek 2016 in het Olympisch Stadion in Amsterdam.Beeld anp

De begroting van het EK atletiek bedroeg 18,9 miljoen euro: daarvan kwam 51 procent van overheidsbijdragen. De gemeente Amsterdam subsidieerde het toernooi met ruim 8 miljoen euro. Het ministerie van VWS droeg bijna 2 miljoen euro bij.

'Het is onmogelijk om een eenmalig evenement van een omvang als de EK zonder overheidsgeld te organiseren', aldus Yvonne Tamminga, plaatsvervangend directeur van de organisatie.

In 2016 heeft de overheid sportevenementen voor 4,6 miljoen euro ondersteund, blijkt uit een rapport dat de Sportraad begin november uitbracht. Volgend jaar, met het EK voetbal voor vrouwen, de WK shorttrack en de EK hockey op de kalender, zal dat 7,2 miljoen euro zijn.

Sportraad

De Sportraad werd eind 2015 in het leven geroepen. Tot de leden behoren Michael van Praag, voorzitter van de KNVB, voormalig topzwemmer Pieter van den Hoogenband en Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam. De Sportraad moet ervoor zorgen dat evenementen meer opleveren en de overheid minder geld kosten.

'Ruim de helft van de grote sportevenementen sluit af met verlies', schreef minister Schippers van Sport eind 2015 in een brief aan de Kamer. 'Dit terwijl sportevenementen in potentie juist geld zouden moeten genereren voor de sport.' Volgens Schippers zijn sportevenementen voor een te groot deel afhankelijk van steun terwijl de opbrengsten vaak gaan naar private partijen als de horeca.

Op zoek naar nieuwe verdienmodellen gaat de Sportraad evenementen analyseren die geen subsidie van het ministerie ontvangen, zoals de TT in Assen en de Vierdaagse in Nijmegen: sportevenementen die volgens de raad tot Nederlands 'sporterfgoed behoren'. Ook moet de raad adviseren hoe de evenementen kunnen bijdragen aan groei van de economie.

Voorwaarden aan subsidie

De gemeente Amsterdam stelde voorwaarden aan de subsidie voor het EK atletiek. De nadruk moest liggen op de economische en maatschappelijke impact. Verschillende kleinere evenementen, parallel aan het toernooi, moesten zorgen voor een grotere betrokkenheid van een breed publiek en voor promotie van atletiek.

In totaal verkocht de organisatie 126 duizend kaarten. Het voor de gelegenheid opgeknapte Olympisch Stadion van Amsterdam was een aantal dagen uitverkocht. Het Mulier Instituut becijferde dat het EK de gemeente Amsterdam voor 7,8 miljoen euro aan extra bestedingen opleverde, grotendeels door bezoekers die geld uitgaven aan eten, drinken, overnachtingen en souvenirs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden