Topsportafdeling NOC*NSF ondergaat transformatie: sleutelfiguren Bijl en Van Commenée vertrekken

De topsportafdeling van sportkoepel NOCNSF ondergaat een forse aderlating. Per 1 mei verdwijnen twee gerenommeerde olympische ploegleiders (chef de missions) uit het high performance team: Jeroen Bijl en Charles van Commenée. Bijl voelde zich overbodig; Van Commenée zegt ‘een ander thuis’ te zoeken.

Jeroen Bijl in het Holland Heineken House tijdens de afsluitende persconferentie tijdens de Olympische Winterspelen van Pyeongchang. ANP JERRY LAMPEN Beeld ANP
Jeroen Bijl in het Holland Heineken House tijdens de afsluitende persconferentie tijdens de Olympische Winterspelen van Pyeongchang. ANP JERRY LAMPENBeeld ANP

Bijl gaat over een maand aan de slag bij de hockeybond KNHB, waar hij als technisch directeur de opvolger wordt van Arno den Hartog. De ex-volleybalcoach krijgt de supervisie over de twee hockeybondscoaches: Alyson Annan (vrouwen) en Max Caldas (mannen).

Charles van Commenée, de chef de mission van de Zomerspelen 2008 in Peking, was de afgelopen vier jaar een invloedrijk prestatiemanager bij NOC*NSF, met sporten als atletiek, zwemmen, judo en schaatsen in z'n portefeuille. Hij ventileerde nog voor de succesvolle Spelen van Pyeongchang dat hij het volgens hem veranderde klimaat op Papendal beu was.

Enkele weken geleden diende hij zijn ontslag in. ‘Een ander thuis zoeken’ is volgens Van Commenée de reden om zijn heil elders te zoeken. Meer wil hij niet kwijt over zijn gevoelens over het achttien koppen tellende performance team dat sinds kort wordt aangevoerd door Hendriks en diens secondant Francesco Wessels, een ex-militair.

Van Commenée (59) en Bijl (51) zijn zielsverwanten die veel van de stemming in de topsportafdeling van NOC*NSF bepaalden. Van Commenée, op Papendal teruggekeerd in 2014, was de technisch directeur achter het Britse atletieksucces (vier goud) bij de Spelen van Londen (2012) en is sindsdien financieel onafhankelijk. ‘Ik moet niks’, is zijn opvatting over zijn persoonlijke toekomst.

Charles van Commenée in 2008. Beeld ANP
Charles van Commenée in 2008.Beeld ANP

Van Bijl, de chef de mission tijdens de succesvolle Winterspelen van Pyeongchang, was al sinds juli vorig jaar bekend dat hij zou afzwaaien uit olympische kringen. Hij werd tweede in de competitie om de hoogste post op Nationaal Sportcentrum Papendal; achter de huidige technisch directeur Maurits Hendriks.

Bijl was de voorbije dertien jaar de stille kracht die scherp toezicht hield op de financiële gang van zaken in de sportkoepel. NOC*NSF organiseert en financiert een fors deel van de Nederlandse olympische topsport. Bijl, een pragmaticus, was een van de architecten van het Nederlandse sportsucces.

Het prestatieteam zal deze zomer een forse vernieuwing doormaken. Op de positie van Bijl moet de nieuwe chef de mission voor de Zomerspelen van 2020 (Tokio) worden aangesteld. Die man of vrouw had in januari al bekend moeten zijn, maar nu heet het dat het ‘rond de zomer’ zo ver zal zijn. Als kandidaten worden de olympische kampioenen Pieter van den Hoogenband (zwemmen) en Mark Huizinga (judo) genoemd.

De plaats van Van Commenée wordt ingevuld door Jan van Veen, de schaatscoach van Duitsland die na een teleurstellend olympisch resultaat werd ontslagen. Technisch directeur Maurits Hendriks had hem al op zijn verlanglijst staan.

Het performanceteam is de laatste jaren stevig uitgedijd. Het telt intussen achttien specialisten, waarbij een Belgische psycholoog (Paul Wylleman) en de Duitser Wolff de buitenlandse inbreng vormen. In dat team zal voor de uittredende chef-arts, chirurg Cees-Rein van den Hoogenband, binnenkort een opvolger worden aangesteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden