Toppers voor superbaas naar India

De Wereldspelen voor militairen zijn een topevenement voor de doorsnee Nederlandse soldaat. Dichter bij een olympische ervaring zal het merendeel van de 150 Nederlandse deelnemers nooit komen....

Van onze verslaggever Mark van Driel

Maar hoe is het voor de leden van de Topsportselectie van Defensie, die volgend jaar in Peking aan de echte Olympische Spelen hopen mee te doen?

Zeven van de zeventien selectieleden zijn eerder deze week naar Hyderabad gereisd om de eer van het leger hoog te houden: vier judoka’s, twee atleten en een schutter. De overige tien zijn geblesseerd, beoefenen een sport die bij de Wereldspelen niet op het programma staat (zoals turnen en schermen) of zijn in voorbereiding op een regulier WK.

Niet alle topsporters zijn even gelukkig met het evenement, dat de ideale aanloop naar Peking verstoort. De judoka’s hebben net een WK en enkele belangrijke World Cups achter de rug en zijn toe aan vakantie.

De atleten hebben net vakantie gehad en zien hun voorbereiding op het indoorseizoen onderbroken door een verre reis, de jetlags, en een wedstrijd die de trainingsopbouw doorkruist.

Toch doen ze mee. Officieel zijn ze daartoe niet verplicht, volgens luitenant-kolonel Chris Kipp. Maar de meeste sporters voelen zich moreel verplicht. Dankzij hun legercontract kunnen ze vrijwel het gehele jaar, tegen een behoorlijk salaris, hun sport beoefenen. Officieel hebben ze de helft van de tijd een bureaufunctie bij Defensie, in de praktijk gaat de sport voor.

‘Of het ideaal is?’, zegt judoka Mark Huizinga. ‘Ideaal is drie keer zo veel verdienen als nu en helemaal niet werken. Maar hoe ideaal wil je het hebben? Eens per jaar doen we mee aan een sporttoernooi zodat we de rest van het jaar de vrijheid hebben om ons te wijden aan de sport. Het is niet meer dan normaal dat we gaan.’

‘Dit komt niet zo goed uit’, meent hordeloper Gregory Sedoc. ‘Maar soms komen dingen gewoon niet zo goed uit. Afzeggen is geen optie geweest. Defensie is een superbaas.’

De trainers hebben zich neergelegd bij de realiteit, al wijzen ze explicieter op de nadelen dan hun atleten. ‘Dit komt natuurlijk helemaal niet uit. Hij moet rusten’, zegt Huizinga’s trainer Chris de Korte. ‘In India weet je maar nooit wat je oploopt. We wilden hem eruit halen, maar hij heeft zo veel plichtsbetrachting naar zijn werkgever dat dat niet ging.’

‘We proberen de voordelen er maar van te zien’, zegt Sedoc’s coach Marita van Zwol. ‘Hij gaat trainen in de warmte, hij heeft alle dagen de beschikking over een fysiotherapeut. Maar we gaan ervan uit dat het ongeveer een maand kost.’

Luitenant-kolonel Kipp heeft niet het idee dat Defensie de sporters dwingt tot verkeerde keuzen. Presteren bij WK’s en de Olympische Spelen staat voorop. In overleg is afzeggen voor militaire toernooien altijd mogelijk, zegt hij. De bokser Husnu Kocabas heeft zich bijvoorbeeld afgemeld voor de Wereldspelen. Hij is in voorbereiding op een WK.

‘Als het programma problemen oplevert, ben ik de laatste die dwars gaat liggen’, benadrukt Kipp. ‘Ik wil Defensie goed op de kaart zetten, maar ik wil ook dat ze bij WK’s en de Spelen goed presteren.’ Volgens Kipp hoeven de sporters niet te vrezen dat ze in India ziek zullen worden. De locatie is uitvoerig verkend, het eten is betrouwbaar.

Een blessure veinzen om onder de Wereldspelen uit te komen, is gemakkelijk. Maar daarvoor lijken de sporters weinig te voelen. De atleten Bram Som en Marjolein de Jong zijn daadwerkelijk niet in staat mee te doen, net als judoka Bryan van Dijk. ‘Gregory is veel te eerlijk om te doen alsof hij iets mankeert’, aldus zijn trainster Van Zwol.

Huizinga doet er, ondanks een blessure, juist alles aan om toch te kunnen deelnemen in India. De achtvoudig militair wereldkampioen heeft aan zijn laatste World Cup, in Rotterdam, een pijnlijke knie overgehouden. Hij is naar India vertrokken in de hoop dat hij nog zal herstellen.

‘Mijn trainer ziet mij natuurlijk het liefst thuis’, zegt de luchtmachtkapitein. ‘Dat is voor hem het gemakkelijkst. Naar India gaan is niet hetzelfde als optimaal rust pakken. Maar hij moet niet vergeten dat het veel slechter had gekund. De Wereldspelen hadden ook net voor de WK judo kunnen vallen.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden