Toppaard Totilas voor recordprijs naar Duitsland

En weer valt een Nederlands toppaard in buitenlandse handen. Liet het vertrek van Okidoki begin dit jaar een gapend gat achter in de nationale springploeg, met de verkoop van het dressuurpaard Totilas zijn de olympische titelaspiraties van over twee jaar als bij donderslag verdwenen.

Door Mark Misérus
Edward Gal berijdt Totilas © ANP Beeld reuters
Edward Gal berijdt Totilas © ANPBeeld reuters

Totilas is zo goed als zeker overgenomen door de Duitse paardenhandelaar Paul Schockemöhle. De hengst moet alleen de keuring nog doorstaan, waarna hij naar verluidt voor 15 miljoen euro van eigenaar wisselt. Niet eerder werd er voor een dressuurpaard zo'n bedrag neergeteld. Het record was 4,5 miljoen euro.

5.500 euro voor buisje sperma
Of Schockemöhle het paard alleen inzet voor de fokkerij of het (deels) doorverkoopt aan een ruiter, is niet bekend. Hij krijgt wel het beste dressuurpaard ter wereld in bezit, een hengst bovendien die als 10-jarige sportief toekomst heeft en zijn gewicht ook in de dekkerij ruim waard is. De prijs voor een buisje Totilassperma bedraagt nu al 5.500 euro, een bedrag dat nog verder zou zijn opgelopen als Edward Gal op de rug van het paard in Londen olympisch kampioen was geworden.

Na de drie wereldtitels die hij onlangs ophaalde in Kentucky, leek niets die missie nog te kunnen bedreigen. Twee keer won Gal er individueel en hij was ook het speerpunt van de eerste gouden teammedaille die Nederland veroverde.

Gal geëmotioneerd
Het liep anders. Vanuit Oslo, waar de ruiter zich met andere paarden voorbereidt op een concours, hoorde hij geëmotioneerd van het nieuws. Voor de tweede keer in zijn carrière moet hij vrijwel zeker de Spelen missen doordat hij zijn rijdier kwijtraakt.
Twee jaar voor het vorige toernooi werd zijn toenmalige toppaard Lingh van de hand gedaan. Hij kon het dier nog net een kus geven voor het op transport werd gesteld naar zijn Amerikaanse eigenaar. Zes jaar later blijkt een ruiter, of hij nu aan dressuur of springen doet, nog even kwetsbaar als het de handel betreft.

In 2004 zwichtte Theo van Sadelhoff, de eigenaar van Lingh, voor het buitenlandse geld. Donderdag moest Cees Visser de geruchten bevestigen dat Gal opnieuw zonder toppaard komt te zitten. Een bedrag noemde hij niet, maar het ging volgens de eigenaar om zo veel geld dat hij een economisch delict zou begaan als hij niet met de verkoop instemde.

Risico's
Bovendien speelden in zijn achterhoofd de risico's mee die behoud van het gitzwarte miljoenenpaard opleverden. De twee jaar tot de Zomerspelen gelden als lang. Totilas zou geblesseerd kunnen raken, wellicht een ziekte oplopen of zelfs kunnen overlijden. Het voorbeeld van Okidoki, die voor vier miljoen werd verkocht en niet veel later stierf na een operatie, staat iedereen nog helder voor de geest. 'Als Totilas zijn been breekt, is hij nog maar 1.500 euro waard', zegt paardenkenner Jacob Melissen.

Niettemin hadden velen de verkoop het liefst tegengehouden. Edward Gal begreep de economische motieven wel, maar ziet zijn olympische droom doorgeprikt. En de overige ruiters van de WK-ploeg zeiden al net zo in shock te zijn. Het team was, na de Europese en de wereldtitel, favoriet voor goud bij de Spelen.

Dat perspectief is resoluut verdwenen. 'Een groter verlies kun je als team en als sport niet lijden', zei amazone Imke Schellekens-Bartels.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden