NikeMark Parker

Topman Nike (die wist van overtredingen dopingreglementen) stapt op

Mark Parker treedt terug als ceo van sportmerk Nike. Het imago van Nike flink raakte beschadigd door de zaak rondom de geschorste atletiekcoach Alberto Salazar. Parker is de coach die dopingreglementen overtrad altijd blijven steunen.

Eline van Suchtelen
Mark Parker Beeld AP
Mark ParkerBeeld AP

Het moment waarop Parker zijn vertrek bekendmaakt, bijna twee weken nadat de door Nike gesponsorde trainingsgroep Nike Oregon Project werd gestopt, duidt op een verband met die zaak. Parker, die op de hoogte was van de dubieuze praktijken van Salazar, zegt zelf dat het er niks mee te maken heeft.

Het bedrijf was volgens hem al maanden bezig met zijn opvolging. Hij zou niet de eerste kop zijn die rolt: twee weken geleden stapte Neil Black, de sportief directeur van de Britse atletiekbond, op vanwege de zaak. Parker wordt opgevolgd door John Donahoe, de voormalige baas van eBay.

Salazar werd tijdens de WK atletiek in Qatar voor vier jaar geschorst. De geboren Cubaan stond aan het hoofd van het Nike Oregon Project, een trainingsgroep die werd gesponsord door Nike. De Nederlandse Sifan Hassan trainde daar ook. Hassan won in Doha op de WK tweemaal goud maar moest het de helft van het toernooi zonder Salazar doen omdat hij de dopingreglementen heeft overtreden.

De coach werd na jarenlang onderzoek veroordeeld op basis van drie overtredingen. Hij heeft een coach een verboden hoeveelheid van het middel L-carnitine gegeven, hij zei tegen atleten dat ze informatie over dat middel achter moesten houden tegenover antidopinginstanties en hij experimenteerde met testosteron op zijn zoons.

De man die het allemaal namens Nike betaalde, ceo Mark Parker, wist van die experimenten. Parker zegt dat hij dacht dat Salazar die testjes op zijn zoons uitvoerde om zijn atleten te beschermen. De coach wilde weten welke hoeveelheid testosterongel nodig was om een positieve test te genereren. Hij zegt dat hij bang was dat zijn atleten in de val werden gelokt door mensen die ze na de wedstrijd bijvoorbeeld met die gel zouden masseren.

Nike-baas Parker, die nog wel bij het bedrijf blijft als voorzitter van de raad van bestuur, heeft het vertrouwen in Salazar nooit opgezegd. Het sportmerk heeft de peperdure advocaten van Salazars’ verdediging betaald en heeft beloofd dat weer te doen als de coach zijn zaak gaat aanvechten bij het internationaal sporttribunaal CAS.

De atleten van Salazar zijn nu op zoek naar andere trainers. Nike, die veel imagoschade leed vanwege de zaak, wilde niet dat de atleten nog langer last zouden hebben van de negatieve aandacht rondom het project. Sifan Hassan is ook op zoek naar een nieuwe coach. Zij loopt zondag in Valencia de halve marathon, waar ze het wereldrecord aan wil vallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden