Topklasser tegen wil en dank

Amsterdam Bedenkingen tegen de Topklasse zijn er nog steeds bij AFC. Niettemin wordt de Amsterdamse hoofdklasse-kampioen gedreven door de sportieve uitdaging om opnieuw voor het hoogste te gaan....

‘Keep smiling’ staat er op het bord dat de spelers op het hoofdveld van sportpark Goed Genoeg na de wedstrijd de weg naar de kleedkamers wijst. ‘Keep smiling’ zegt ook alles over AFC, de vereniging die het etiket ‘chique’ draagt, maar met bijna 1.900 leden de grootste club is in de nieuw gevormde Topklasse van het zondagvoetbal. De club geldt ook als een broedplaats van talent. ‘Maar voorop staat’, zegt voorzitter Machiel van der Woude, ‘dat we het met z’n allen zo leuk mogelijk proberen te maken.’

De lach van de club: de voorzitter wil het nog wel stelliger zeggen. ‘We moeten vooral een club blijven met veel tradities, feesten en partijen en met een jeugd, die, naast te willen presteren, ook veel lol heeft. Zo’n stichting met een paar teams, waarvan het eerste dan misschien keer op keer kampioen wordt, willen wij helemaal niet zijn. Met 107 teams in de competitie en een wachtlijst bij de jeugd van hier tot Tokio, bewijzen we wat de werkelijke kracht van AFC is.’

‘We zijn een oude vereniging, misschien niet zo vaak kampioen geweest, maar wel tweede – achter De Treffers – op de ranglijst aller tijden. Dan heb je het als club prestatief goed gedaan. En clubs die wel kampioen zijn geworden spelen nu in de 4de of 5de klasse, omdat ze met veel geld profs hebben gehaald en vervolgens failliet zijn gegaan.’

En wat betreft het verzet van AFC tegen de invoering van de Topklasse, zegt Van der Woude: ‘We hadden het in de hoofdklasse goed voor elkaar met z’n allen. Dat was redelijk regionaal. De kosten voor het eerste elftal waren, mits je het niet te gek maakte, te behappen. Je had met elkaar iets opgebouwd dat goed was. Het liefst hadden we alles gelaten zoals het was.’

Maar vooral de zaterdagclubs gingen voor de tweedeling, een zaterdag-naast een zondag-Topklasse als bruggenhoofd naar het betaald voetbal. Van der Woude: ‘Dat betekent dat je meer moet reizen en minder vertrouwde tegenstanders hebt. Waar ik bang voor ben, is dat de clubs in de Topklasse minder voor de jeugd gaan doen, want ze hebben veel aandacht en geld nodig om hun eerste elftal op niveau te houden. Dan krijg je wat je in het betaald voetbal ziet, clubs fuseren uit nood hun jeugdopleiding.

‘Piramidisering, commercialisering en professionalisering hebben zo hun grenzen. In het betaald voetbal, maar ook in het amateurvoetbal. Vooralsnog kost het alleen maar geld. We hebben het hier altijd heel gezellig gehad. Nu komt de KNVB met het ene voorschrift na het andere, ook de verplichte aanwezigheid van stewards dus.

‘De vraag is ook hoe we doorontwikkelen met het eerste elftal in de Topklasse. Dit is waarschijnlijk niet de laatste ontwikkeling. Het gaat zo slecht in het betaald voetbal, dat er nog wel meer clubs zullen omvallen en dat vraagt waarschijnlijk weer om een herschikking.’

De reizen voor de clubs in de Topklasse nemen toe. AFC heeft uitgerekend dat in kilometers Echt (EVV) en Oldenzaal (Quick’20) het verst weg zijn. Bovendien is de uitwedstrijd tegen Quick’20 op een midweekse dag gepland. Van der Woude: ‘Dat betekent dat we spelers moeten vragen vrij van hun werk te nemen. Dat is dus eigenlijk een betaald voetbalaanpak voor een amateurvereniging.’

Van AFC straalt de klasse van een gedegen organisatie en welbewust beleid met AFC-vriendelijke bedrijven, die al sinds jaar en dag voor een breed financieel draagvlak zorgen, af. De club heeft een groot vrijwilligerskorps en investeert in een brede staf van trainers.

AFC kent niet de typische grootstedelijke problemen, maar de socioloog Van der Woude gelooft niet dat dit uitsluitend komt door het chique karakter van de club. ‘We kennen geen ballotage, maar voeren wel kennismakingsgesprekken met de nieuwe leden. Om ze te vertellen wat wij willen en om te horen wat zij verlangen.

‘Discipline en onderling respect staan bij ons hoog in het vaandel. Discriminatie wordt bij ons absoluut niet gepikt. En tja, wat is chique? We hechten aan traditie, dat is waar. Maar onze club is een enorme mengeling van alles en nog wat. Dat maakt het ook zo leuk. En natuurlijk zijn hier ook mensen die je niet meteen tot de losers van deze wereld hoeft te rekenen, maar wat me vooral na 21 jaar besturen aanspreekt, is de geweldige ambitie die dwars door deze club heen loopt, in alle opzichten.’

Nog weinig animo bij Topklasseclubs om een stapje hogerop te gaan
Dit weekeinde begint de competitie van de nieuwe elite in zowel het zaterdag- als zondagvoetbal.

De KNVB heeft jarenlang strijd moeten leveren om de tussenlaag tussen betaald- en amateurvoetbal tot stand te brengen. Veel clubs maakten bezwaar tegen de landelijke spreiding en de daarmee gepaard gaande kosten. Andere clubs zagen de oplossing voor kwalitatief beter voetbal eerder in een regiogebonden topklasse van zaterdag- en zondagvoetbal.

In totaal 31 hoofdklasseclubs hebben zich geplaatst voor het hoogste niveau. Het uit de eerste divisie gedegradeerde FC Oss completeert de nieuwe top van de amateurpiramide.

De kampioenen van de twee Topklassen spelen om het algeheel kampioenschap van Nederland.

De winnaar krijgt het recht te promoveren naar de eerste divisie van het betaald voetbal. Als hij daarvoor geen belangstelling heeft, kan de nummer twee gebruikmaken van het recht van promotie.

Uit onderzoek blijkt dat de belangstelling van de huidige Topklassers om te promoveren naar het betaald voetbal niet groot is. In februari zal de KNVB in de beide Topklassen een peiling houden om te zien of er serieuze belangstelling is voor een overstap naar het betaald voetbal.

Uit elke Topklasse degraderen aan het eind van dit seizoen drie clubs, hun plaatsen worden ingenomen door de hoofdklassekampioenen en mogelijk de degradant uit de eerste divisie. Bovendien spelen de nummers 13 van de twee Topklassen met de negen periodekampioenen van de hoofdklasse om één ticket voor de Topklasse.

Programma 1ste speelronde:

Topklasse Zaterdag: Barendrecht - ARC, CSV Apeldoorn - Capelle, Excelsior’31 - Rijnsburgse Boys, Harkemase Boys - IJsselmeervogels, Katwijk - HHC Hardenberg, SC Genemuiden - Flevo Boys, Spakenburg - FC Lisse, Sparta Nijkerk - Hoek.

Topklasse Zondag: Achilles’29 - EVV, Argon - FC Lienden, Baronie - JVC Cuijk, Dijkse Boys - Hollandia, FC Hilversum - Gemert, FC Oss - De Treffers (vrijdag), Haaglandia - AFC, Quick’20 - VVSB.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden