Topfavoriet Tiviakov raakt snel achterop

Schaken NK mannen..

Van onze schaakmedewerker Gert Ligterink

Haaksbergen De kwaliteit van de deelnemerslijst mag ondermaats zijn en de publiciteit vooraf allesbehalve gunstig, toch heerst gematigde tevredenheid in de wandelgangen van het NK schaken. Na een nederlaag van de topfavoriet zal het toernooi zeker niet de bij voorbaat gelopen race worden, die vooraf was voorspeld.

Toegegeven, er ontbreken in Haaksbergen een paar namen, die eigenlijk niet kunnen worden gemist. Loek van Wely, zesmaal achtereen kampioen tussen 2000 en 2005, moest zich terugtrekken, toen bleek dat de laat vastgestelde data van het NK in zijn agenda al waren volgeboekt. Maar hij zou graag hebben meegedaan, omdat het ‘zo langzamerhand tijd wordt de natuurlijke hiërarchie te herstellen’.

Van Wely’s opvolgers, de drie jonge grootmeesters Smeets, Stellwagen en L’Ami, doen niet mee om principiële redenen. De financiële voorwaarden van het moeizaam tot stand gekomen toernooi zijn volgens hen te mager. Zoals Stellwagen het uitdrukte: 'Ik wil niet het signaal geven dat we bereid zijn voor dit soort bedragen te komen. Dan zal in de toekomst misschien niet eens geprobeerd worden het NK weer op een acceptabel niveau te krijgen.'

Anderen hebben zich niet door ‘dit soort bedragen’ laten weerhouden. De eerste prijs van zesduizend euro bleek hoog genoeg om Sergei Tiviakov, de hoogste Nederlandse ratinghouder, naar Haaksbergen te lokken. Allicht, zo werd door sommigen gezegd. In dit veld hoefde hij alleen maar op routine te spelen om de pot binnen te halen.

Zo eenvoudig zit het moderne schaken niet meer in elkaar. Tiviakov kwam niet door Ali Bitalzadeh heen en werd in de tweede ronde verpletterend verslagen door een debutant. De 20-jarige, onlangs tot grootmeester benoemde Robin Swinkels nam Tiviakov in een houdgreep, waaruit geen ontsnappen mogelijk was.

Jonge talenten als Swinkels, die het spel op zeer jonge leeftijd al zo in de vingers hebben, bieden hoop voor de toekomst. En de generatie na Swinkels is misschien nog beter. Zo zal Robin van Kampen (14), onlangs tweede bij het EK onder de zestien jaar, nog menige nationale titel veroveren.

Voorlopig wordt de eer van de allerjongsten verdedigd door ’s werelds jongste grootmeester. Anish Giri, de 14-jarige zoon van een Nepalese vader en een Russische moeder, woont sinds anderhalf jaar in Nederland en gaat als schaak-Nederlander door het leven.

Giri is een natuurtalent, wiens spel doet denken aan dat van de jonge Karpov. De fluwelen touch kenmerkt zijn spel, niet de duizelingwekkende aanvalsdrift van de jonge Kasparov.

Vooraf werd Giri genoemd als degene die in dit NK weleens de enige concurrent van Tiviakov zou kunnen zijn. Die voorspelling kan na de uitslagen van de eerste ronden worden vergeten. Tiviakov is achterop geraakt en Giri staat na twee remises in de middenmoot. Voorlopig kijken zij in de rug van de ouderen. Friso Nijboer won zijn eerste twee partijen en staat fier bovenaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden