Topclubs gaan met Euro Leaguein de fout

Een nieuwe voetbalcompetitie met Feyenoord, Ajax, PSV en clubs uit Portugal, België, Schotland en Scandinavië zal niet erg aantrekkelijk worden, meent P....

P. Post

VOLGENS PSV-voorzitter Van Raaij zijn Ajax, Feyenoord, PSV, Anderlecht, Benfica, Porto, Glasgow Rangers en Celtic het nagenoeg eens over de totstandkoming van een Euro League. Doel daarvan is aansluiting vinden met de voetbaltop van Europa. Dit zou bereikt worden door zestien topclubs uit Nederland, België, Schotland, Portugal en Scandinavië te verenigen in een competitie.

Hiervoor moeten de topclubs wel hun huidige nationale competitie verlaten en daarvoor in de plaats speelt men elke week topduels. Het doel is het niveau in de betrokken landen te verhogen en de topvoetballers kiezen uiteindelijk voor een carrière in het eigen land.

Op zich is het natuurlijk een nobel streven, maar helaas wordt hier weer de klassieke fout gemaakt: zwakken die zich verenigen, zijn nimmer sterker geworden. Ook maakt Van Raaij een grote inschattingsfout met betrekking tot de aantrekkelijkheid van zo'n Euro League.

Studio Sport trekt nu met voetbaluitzendingen gemiddeld tussen de 2,5 en 3 miljoen toeschouwers. Het is twijfelachtig dat die uitzendingen meer kijkers zullen trekken na de introductie van de Euro League. Sterker nog: bij de samenvattingen van niet-Nederlandse clubs zal menig toeschouwer afhaken. Vergelijk dit maar met de wedstrijden uit de poules in de Champions League waarin een Nederlandse club deelneemt.

De rechtstreekse uitzending van een wedstrijd met Nederlandse inbreng trekt drie miljoen kijkers. De samenvatting van de andere wedstrijd uit de poule trekt 800 duizend kijkers. Dit zal bij de Euro League niet anders zijn. Het marktaandeel van Studio Sport zal afnemen en dat is niet bepaald de bedoeling van Van Raaij c.s.

Uiteraard draait alles om het geld en een aantal ontwikkelingen laat zien dat Nederland op de goede weg is. De KPN is thans bereid zo'n 150 miljoen gulden te betalen voor de televisie- en internetrechten van de eredivisie en dat is nog weinig als we kijken naar de economische waarde van de clubs. Clubs die veel Europa Cups hebben gewonnen hebben een enorme uitstraling. Een wedstrijd als Ajax tegen Feyenoord, samen goed voor acht Europa Cups, trekt in het buitenland enorm veel aandacht, maar vanuit Nederland wordt er niets aan gedaan om deze interesse te vermarkten.

Ook verdienen de eredivisiespelers inmiddels gemiddeld een half miljoen gulden en daarbij is er nog geen rekening gehouden met allerlei fraaie constructies, zoals het imagorecht. Daarnaast is er zelfs sprake van een merkwaardige vorm van discriminatie: nu is het nog zo dat buitenlandse spelers in Nederland onder het laagste belastingtarief vallen, terwijl de topspelers allen in het toptarief zitten. Wellicht is harmonisatie in Europees verband hier op zijn plaats.

Maar het is niet alleen geld dat zaligmakend is. Ook op het mentale vlak valt er nog heel wat te verbeteren. Waarom speelt PSV in de competitie doorgaans zo bevlogen, terwijl het zich tegen Glasgow Rangers en Valencia als een mak schaap naar de slachtbank liet voeren?

Alleen in de wedstrijd tegen Bayern München was er sprake van de wil tot winnen. Helaas was dit te weinig om Europees te overleven. Ook Ajax, Vitesse en Willem II stelden in dit verband ernstig teleur. Dat het wel kan bewees Feyenoord, een club met toch mindere voetbalkwaliteiten dan PSV, maar die wel betere tegenstanders zoals Dortmund en Lazio, wist te weerstaan.

Overigens wekt de algehele somberte ten aanzien van het Nederlandse voetbal bevreemding. Bepalend voor het internationaal aanzien van een land op voetbalgebied is de UEFA-coëfficiëntenranglijst.

Deze lijst komt tot stand door de punten die een land in een Europacup-seizoen behaalt te delen door het aantal deelnemende clubs. Deze relatieve punten worden voor een periode van vijf jaar bij elkaar opgeteld. Voor het seizoen 2000/01 is de eindstand per juni 1999 bepalend. Toen stond Nederland vijfde, nog boven Engeland, maar achter de grote voetballanden Italië, Spanje, Duitsland en Frankrijk. Voor het seizoen 2001/02 is de stand aan het eind van dit voetbalseizoen bepalend.

Voor het seizoen 2001/02 is Engeland Nederland gepasseerd, maar Nederland is zeker van de zesde plaats. Dit betekent dat Nederland de komende twee jaar drie plaatsen in de Champions League en drie plaatsen voor het UEFA-Cuptoernooi zal bezitten. Ook voor het seizoen 2002/03 staat Nederland nog steeds zesde. Als het komende voetbalseizoen beter wordt gepresteerd dan Rusland en Turkije zal Nederland in het seizoen 2002/03 nog steeds zes Europese deelnemers hebben. Een zevende of achtste plaats geeft trouwens ook nog recht op zes Europese deelnemers, maar dan wel twee in de Champions League en vier in het UEFA-Cuptoernooi.

Het opzetten van een Euro League is vanuit Nederlands oogpunt helemaal niet interessant. De opzet van de Champions League komt al in de buurt van een internationale competitie, naast de nationale. Waarschijnlijk zal binnen afzienbare tijd ook de strijd om de UEFA-Cup een dergelijk formaat kennen. Zolang Nederland op het financiële en mentale vlak redelijk kan bijblijven, zullen wij nog lang minimaal de zesde plaats bezetten op de UEFA-lijst.

De beleidsbepalers, maar ook de vaderlandse voetbalpers, moeten eens ophouden te zwelgen in hun Calimero-complex. Zij moeten zich een waardig ambassadeur tonen van het Nederlandse voetbal, want mede dankzij de uitstekende infrastructuur van het Nederlandse voetbal breken vele talenten door en speelt een relatief klein voetballand al meer dan dertig jaar een toonaangevende rol in Europa. Dat zal in de toekomst zo blijven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden