Topalov bewaart beste spel voor WK

Het spel van Veselin Topalov bij het WK schaken in San Luis roept herinneringen op aan dat van Bobby Fischer en Gari Kasparov in hun beste tijd....

Wie gevoelig is voor symboliek, zou kunnen terugdenken aan het afscheidvan Kasparov, begin dit jaar in Linares. De man die twintig jaar lang dewereldtop zijn wil oplegde, verloor zijn allerlaatste toernooipartij vanTopalov. Zoals iemand op een internetforum opmerkte: 'Het lijkt alsofKasparov toen de fakkel heeft doorgegeven.'

Daar ziet het inderdaad naar uit. Sinds Kasparovs afscheid is Topalovgestegen naar een nieuw niveau. In mei won hij in briljante stijl een doorhem zelf georganiseerd elitetoernooi in Sofia vóór Anand en Kramnik. Tweemaanden later finishte Topalov in Dortmund een half punt achter winnaarNaiditsch, maar hield hij wel Kramnik en Leko achter zich.

Zijn allerbeste spel heeft Topalov bewaard voor het WK. Zelf wil hij nogniet spreken over de eindoverwinning, maar de toeschouwers zien hem alsongenaakbaar. Gesteund door voorbeeldige openingsvoorbereiding pakt Topalovde zaken steeds zo agressief mogelijk aan. Niet alleen met de wittestukken, met zwart heeft hij tot dusver al zijn partijen gewonnen.

Maandag haalde Topalov tegen Svidler uit met een stukoffer dat bekendis uit een partij van zijn secondant Tsjeparinov. Topalov had het offerverfijnd met een nieuwe wending die Svidler compleet verraste. De Rusgebruikte veel tijd, bereikte een min of meer gelijke stelling, maarbezweek onder de druk van de klok.

Topalovs concurrenten bleven steken op remise. Viswanathan Anand was deschok van nederlaag zaterdag tegen Kazimdzjanov nog niet te boven. Hijmiste tegen Peter Leko een paar opgelegde kansen op winst en belandde ineen eindspel met een kwaliteit meer dat niet te winnen bleek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.