Toonaangevende handbalsters Dalfsen worden toch nog gered

Met vijf landstitels op rij was Sercodak Dalfsen afgelopen jaren toonaangevend in het vrouwenhandbal. Toch maakte de club vorige week bekend door financiële problemen te moeten stoppen met tophandbal. De stichting Regio Zwolle United stak de helpende hand toe en dichtte het begrotingsgat, dat om en nabij 50 duizend euro bedroeg.

Chris Meijer
Handbalster Sanne van Olphen. Beeld anp
Handbalster Sanne van Olphen.Beeld anp

Regio Zwolle United komt voort uit de voetbalclub PEC, maar is een aparte stichting van de betaald voetbaltak die zich bezighoudt met maatschappelijke evenementen en het promoten van de regio. 'Topsportploegen zijn een uitstekend middel om de regio te promoten en te ontwikkelen', reageert Rob van Kessel, lid van de directie van Regio Zwolle United.

Toen Van Kessel hoorde dat Dalfsen zou stoppen met tophandbal, volgde er overleg in de stichting. 'Ze hadden al besloten te stoppen. Toen hebben we tegen elkaar gezegd: 'Laten we dit gebeuren?' Nee dus.

Geschrokken sponsors

'Maar dit geintje mag niet nog een keer gebeuren, de begroting moet ook zonder onze hulp sluitend gemaakt worden. De continuïteit is nu voor een aantal jaar gewaarborgd. Sponsors zijn toch wel geschrokken en hebben zich voor meerdere jaren vastgelegd', zegt Van Kessel. 'We willen de sport niet overnemen. Het gaat puur om de sociaal-maatschappelijke functie om de regio te promoten.'

De stichting heeft een aantal voorwaarden gesteld. Zo wordt gevraagd om een goede meerjarenbegroting, bestuurlijke stabiliteit, talentontwikkeling en stimulering van de breedtesport en meewerking aan promotie van de regio Zwolle. Van Kessel: 'We hebben het hoogst aantal eredivisieteams, dat ook nog eens in de top meedraait. Dat promoot de regio, kijk naar Heerenveen. Door de topsport lijkt dat een grote stad, maar het heeft maar 25.000 inwoners.'

Bedreigde vrouwenzaalsporten helpen

Dalfsen is niet de enige club die kan rekenen op steun van Regio Zwolle United. Op termijn zou het ook andere bedreigde vrouwenzaalsporten willen helpen, zoals vrouwenvolleybal.

'Het handbal in Dalfsen was een acuut probleem. We gaan in de toekomst kijken hoe we andere sporten kunnen helpen. Het was boeiend om te zien hoe dit ging, dat geeft energie', klinkt Van Kessel trots.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden