Tom Dumoulin wint openingstijdrit Giro en pakt roze trui

Tom Dumoulin loste vrijdagmiddag zijn belofte in en won de openingstijdrit in de Giro d'Italia. Hij wist dat er veel op het spel stond.

Beeld anp

Wat gaat er door Tom Dumoulin heen, 12 minuten en 3 seconden voor zijn aankomst op de Loolaan in Apeldoorn, waar vrijdag 6 mei de eindstreep is getrokken van de eerste rit in de 99ste Ronde van Italië?

Hij staat op het startpodium in het hart van de wielerbaan. Zijn voorganger Mikel Landa staat op het punt te worden weggeschoten. Een scherm onttrekt Dumoulin nog een laatste moment aan het zicht van de toeschouwers in de hal die Omnisport heet. Een laatste moment voor zichzelf. Fiets aan de rechterhand. Ready for take-off.

Verwachtingen

Dan zwelt de stem van de speaker aan. Hij spreekt de toeschouwers aan als 'Apeldoorn'. De speaker vraagt Apeldoorn zich te laten horen. De speaker vraagt Apeldoorn te gaan staan. Vervolgens hamert de speaker zijn naam in de microfoon: TOM DU-MOU-LIN!

Het is 16.47 uur en de man die niet mag falen begint aan een opdracht die niet mag mislukken. Hij duwt zijn fiets met de eerste pedaalslagen op gang. Op naar het schelle licht waar de tijdrit van 9,8 kilometer echt begint. De Zutphenseweg, de Deventerweg, langs het kanaal. En dan op naar de Loolaan.

Hoe hard heeft Tom Dumoulin de afgelopen dagen niet geprobeerd de verwachtingen te temmen? Steeds draaide hij hetzelfde verhaal af. Dat in zo'n korte tijdrit niets zeker is en een overwinning wel het allerminst. Tegelijkertijd weet hij: met minder dan een overwinning wordt geen genoegen genomen.

(Tekst gaat door onder foto)

Beeld getty

'Rio is wel het hoofddoel'

'Ik ben een kanshebber en geen favoriet', zei Dumoulin voorafgaand aan de proloog. Nu heeft hij de openingstijdrit toch gewonnen. Waar liggen de ambities van de Nederlander?

Beeld anp

Zenuwslopend

Achteraf zegt Tom Dumoulin: 'Natuurlijk besef je heel goed wat er op het spel staat, wat de verwachtingen zijn. Toch is het me aardig gelukt de druk weg te nemen. Alleen in het laatste uur werd ik toch wel zenuwachtig.' Koning Willem-Alexander komt in dat laatste uur even buurten. 'Hij zei dat ik het in 9 minuten kon doen.' Tom Dumoulin antwoordt dat zo'n tijd er niet in zit.

'Zenuwslopend', noemt trainer Adriaan Helmantel het ritje door Apeldoorn en het is hem aan te zien bij terugkeer in het rennerskwartier. Samen met ploegleider Marc Reef rijdt hij achter kopman Dumoulin aan.

De Tour de France in Utrecht heeft hun een lesje geleerd. Er is betere apparatuur nodig om hun aanwijzingen tot hem te laten doordringen. Het publiek langs de weg schreeuwt zo hard dat het volume flink omhoog moet kunnen.

Fabian Cancellara

Aanvankelijk loopt alles gesmeerd. Aanwijzingen zijn niet echt nodig. Over het eerste stuk doet Dumoulin 5 minuten en 21 seconden. Ter vergelijking: Fabian Cancellara, vooraf beschouwd als zijn grootste concurrent, doet er 8 seconden langer over.

De man die niet mag falen houdt zich er niet mee bezig. 'Ik wil nooit tussentijden weten. Dat haalt me alleen maar uit mijn concentratie. Een tijdrijder moet op zichzelf durven vertrouwen. Je hebt er ook niets aan. Over zo'n afstand geef je de hele tijd het maximale. Beter kan niet.'

Toch is hij misschien iets te voortvarend van start gegaan. Gaandeweg wordt het tempo minder gezwind. Een Sloveen met wie niemand rekening heeft gehouden, doemt opeens op als een niet te kloppen tegenstander. Gaat het nu weer net mis, net zoals het in de laatste drie tijdritten misging?

Beeld anp

Pijn

'We hebben hem vooruit geschreeuwd', zegt Marc Reef. Hoe hij dat doet? 'Je roept van alles. Dat hij naar de toejuichingen van het publiek moet luisteren. Dat hij elke verkeersdrempel moet gebruiken om op gang te komen. Je moet hem weg van de pijn coachen.'

Vlak voor aankomst moeten ze de auto aan de kant zetten. Ze volgen de afloop op een kleine televisie. Helmantel: 'Je ziet de tijd, 11.03. Je ziet de twijfel. Je voelt zelf die twijfel. En dan verschijnt het cijfer 1 achter zijn naam. Dan is de ontlading onbeschrijflijk.' Reef: 'Dit pakken ze ons nooit meer af.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden