Toen Jong Oranje niet meer was dan berichtje op teletekst

Tot voor kort stond spelen in nationale jeugdploeg gelijk aan voetballen in de anonimiteit...

Van onze verslaggever Charles Bromet

Hij moet een eind graven in zijn geheugen, maar na een lange stilte begint het Marcel Peeper weer te dagen.

Ja, dat is waar ook. In 1988 maakte hij deel uit van de selectie van Jong Oranje die doordrong tot de halve finale van het EK voor spelers tot 21 jaar. Het was een kleine gebeurtenis, niets bijzonders.

Een team met latere A-internationals als Aron Winter, Rob Witschge en Ed de Goey werd in die halve eindstrijd verslagen door Griekenland. Het EK bestond toen nog uit thuis- en uitwedstrijden.

Peeper: ‘Er was weinig aandacht van de media en langs het veld herinner ik me vooral de aanwezigheid van wat scouts. Maar op straat werden we echt niet aangesproken. ‘Zó, halve finale gehaald, knap hoor.’ Dat was er toen niet bij.’

In dat jaar had het Nederlandse volk met het gewonnen EK in Duitsland wel wat anders aan het hoofd. Jong Oranje, dat destijds onder leiding stond van Nol de Ruiter, eindigde het toernooi als vierde. ‘Het was een berichtje op teletekst, meer niet’, herinnert Peeper zich.

Jong Oranje, dat was tot voor kort presteren in de anonimiteit. Als je als voetballer het ‘grote’ Oranje niet haalde, dan had je een goede kans dat je door het grote publiek onopgemerkt bleef.

Hoe anders is die situatie nu Jong Oranje zich voor het tweede opeenvolgende jaar heeft geplaatst voor de finale van het EK. Als het Nederlands team speelt, zit het stadion vol en kijkt een miljoenenpubliek vanaf de bank mee.

Erik Pieters en Maceo Rigters – vóór het toernooi een onbekende verdediger van FC Utrecht en een niet zo opvallende aanvaller van NAC – staan plotseling in het brandpunt van de belangstelling.

Dat is allemaal een beetje te veel van het goede meent Han Berger, in 2000 bondscoach van Jong Oranje, dat zich tijdens een kwalificatietoernooi in Slowakije niet wist te plaatsen voor de Olympische Spelen in Sydney.

Berger, thans technisch directeur van De Graafschap: ‘In Rigters waren wij afgelopen jaar nog geïnteresseerd. Nu speelt hij wat aardige wedstrijden en kan hij misschien wel naar een grote club. En dat terwijl je het allemaal nog maar moet afwachten met die jongen.’

Zeven jaar geleden had Jong Oranje aan een punt genoeg in het laatste groepsduel tegen Spanje. Maar de ploeg verloor, hoewel Spanje een helft met tien spelers verder moest. Berger keerde onbezorgd terug in Nederland na het teleurstellend verlopen toernooi.

Uit die groep hebben alleen Van Bommel, Vennegoor of Hesselink, Bouma en Kuijt een acceptabel aantal interlands gehaald in het ‘echte’ Oranje.

‘En dan was Kuijt alleen mee, omdat Bruggink een forse schorsing had opgelopen in de kwalificatie tegen België’, zegt Berger. ‘Er was destijds wel wat kritiek van de paar verslaggevers die mee waren, maar er was nauwelijks druk van buiten.’

John Nieuwenburg, destijds speler van Ajax: ‘We liepen Sydney mis, maar we werden er op straat niet op aangesproken. We speelden bovendien voor deels verlaten tribunes. Nu is alles live en duikt iedereen er bovenop.’

De enige reden dat Bryan Roy zich nog herinnert dat hij in 1992 ook even deel uitmaakte van Jong Oranje, dat zich in de kwartfinale van het EK opzij liet schuiven door Zweden, is dat hij destijds in onmin leefde met zijn toenmalige Ajax-coach Louis van Gaal.

‘Omdat ik toen bonje had, was dat eventjes een item. Maar ik moet je eerlijk zeggen dat ik me die wedstrijden tegen Zweden niet eens meer herinner. Ik had toen al wat A-interlands gespeeld en voor een groot aantal jongens was het nog helemaal niet zo vanzelfsprekend dat ze zouden doorstromen naar het Nederlands elftal.’

Toch bleek dat een prima lichting. Behalve Roy werden ook Marc Overmars, Gaston Taument, Arthur Numan en Frank en Ronald de Boer met grote regelmaat opgeroepen voor het Nederlands elftal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden