Toekomst Thialf in handen van nieuwe stichting

Volgens de voorzitter van de schaatsbond is Thialf van de ondergang gered, maar in Heerenveen zijn ze daarvan niet zeker....

Van onze verslaggeefster Tynke Landsmeer

De schuldeisers mogen dan al maanden aan de deur staan te rammelen, zij zijn volgens Slagter net zulke schaatsliefhebbers als hij zelf. Liever dan de deuren van het stadion dicht te houden en hun geld op te eisen, kozen zij er ook het afgelopen weekeinde bij het EK allround voor om op de tribunes plaats te nemen. Net als de man om wie het allemaal draait: eigenaar Joop van Bekkum.

Van Bekkum had zich in zijn kantoortje in het stadion achter de televisie verschanst en onthield zich angstvallig van commentaar. De wegen van Van Bekkum zijn ook voor interim-directeur Slagter ondoorgrondelijk. Al een maand geleden, op 5 december, spraken zij af dat Van Bekkum zijn aandelenpakket (honderd procent) zou overdragen aan een in het leven te roepen stichting waarvan Slagter de beoogde directeur is. Tot op heden is Van Bekkum zijn belofte echter niet nagekomen.

Volgens betrokkenen weigert Van Bekkum zijn handtekening onder de afspraken te zetten en zich uit het stadion terug te trekken. Tot die tijd houdt de bank een overbruggingskrediet van één miljoen euro vast en wachten de crediteuren op hun geld. Volgens Slagter begint de tijd echter te dringen.

'Ik heb de schuldeisers de afgelopen maand nog tevreden kunnen stellen met de belofte dat Van Bekkum zijn aandelen zou overdragen, maar die deadline loopt wat mij betreft na dit weekeinde af', aldus de interim-directeur van de Friese ijshal.

De voorzitter van de schaatsbond KNSB, Jacob Reitsma, zegt er van overtuigd te zijn dat dat vandaag gaat gebeuren. Hoewel hij geen schriftelijke garanties heeft, verklaarde hij dat er zondag na vele inspanningen van de diverse betrokkenen een constructie is gecreëerd waarbij de toekomst van Thialf voor jaren is gewaarborgd.

Mocht dat toch niet gebeuren dan lijkt een faillissement onafwendbaar, hoewel Slagter geen voorstander zegt te zijn van een dergelijke vluchtroute. 'Het is niet bepaald reclame om een faillissement achter je naam te hebben staan', zei hij gisteren. 'Ik hoop dat Van Bekkum snel verstandig wordt. Deze dagen is de druk op hem wel flink opgevoerd.'

De financiële problemen van het ijsstadion (dat al eens eerder - 1988 - failliet ging) begonnen in 1999. De hoogte van het totaal aan schulden is niet precies bekend, maar loopt volgens de Leeuwarder Courant in de miljoenen euro's. Van Bekkum blijft volhouden dat alles goed komt, maar niemand gelooft daar nog in.

Zeker niet nadat de dubieuze overdracht van het stadion aan Joop van Bekkum (eveneens in de Leeuwarder Courant) bekend werd gemaakt. Van Bekkum is de levensgezel van de directeur van het stadion, Marijke Migo, die sinds dit voorjaar overspannen thuis zit. Zij heeft bij de verkoop in 1999 een dubbelrol gespeeld.

Namens de aandeelhouders van Thialf voerde zij de onderhandelingen met een bedrijf (Wijnheuvel bv) dat - naar later bekend werd - op naam stond van haar partner. Thialf werd uiteindelijk voor een veel lager bedrag (minder dan zes miljoen gulden in plaats van de beraamde acht miljoen gulden) van de hand gedaan, onder meer omdat Migo op de valreep allerlei zaken aandroeg die de waarde van het complex drukten.

Interim-directeur Slagter wilde gisteren niet gedetailleerd op de zaak ingaan, maar bevestigde desgevraagd dat de Leeuwarder Courant 'zeer goed geïnformeerd' is. Meer wilde hij niet prijsgeven, omdat hij naar eigen zeggen met handen en voeten gebonden is zolang Van Bekkum nog steeds aandeelhouder is. 'Hij kan me hier zo wegsturen als hij wil', aldus Slagter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden