Titel Maureen Koster dankzij schema's van oom Bert

Vaak traint Maureen Koster met haar oom Bert op zijn fiets aan haar zijde. Gisteren won ze de nationale titel op de 1.500 meter. Haar coach kan een Big Mac en een milkshake tegemoetzien.

Maureen Koster pakt in 4.26,02 de titel op de 1.500 meter op de NK atletiek in het Olmpisch stadion in Amsterdam.Beeld ANP

Een speelse test, meer was de 1.500 meter bij de NK atletiek gisteravond niet voor Maureen Koster. De titel kon haar niet ontgaan. Met het oog op de WK atletiek, later deze maand in Peking, wilde ze eens uitproberen hoe hard ze de laatste 400 meter kan sprinten.

De 23-jarige atlete uit Boskoop verraste zichzelf na een trage, tactische race met een slotronde van 62 seconden. 'Vandaar dat ik zo verzuurde', zei ze verbaasd. Haar rondetijd was 3 seconden trager dan de eindsprint waarmee de Ethiopische Genzebe Dibaba twee weken geleden het wereldrecord op de 1.500 meter verbeterde. Ook Sifan Hassan, de Europees kampioene die ontbrak bij de NK, zal ze vermoedelijk niet verslaan. Maar de WK-finale is met zo'n eindshot haalbaar, denkt ze.

Koster, die de titel opeiste in 4.26,02, blaakt van zelfvertrouwen. De rechtenstudente dook twee weken geleden in Monaco voor het eerst onder de 4 minuten: 3.59,79. Met die tijd staat ze zevende op de seizoensranglijst. Ze weet zich op de 1.500 en 5.000 meter verzekerd van deelname aan de Zomerspelen van Rio de Janeiro, volgend jaar.

Overschaduwd

De opmars van de middellange afstandsloopster is enigszins overschaduwd door het overrompelende succes van Sifan Hassan, de geboren Ethiopische die op de 1.500 meter Europees kampioene indoor en outdoor is. Bij de WK is de tot Nederlandse genaturaliseerde titelfavoriet, omdat wereldrecordhoudster Dibaba de voorkeur geeft aan de 5.000 meter.

De aandacht voor Hassan deert Koster niet. Zij beschouwt haar leeftijdgenoot als een bron van inspiratie. Ze heeft veel opgestoken van de ontspannen manier waarop Hassan zich voorbereid op wedstrijden. Tijdens gezamenlijke trainingskampen in het buitenland probeert ze te leren van haar werkwijze. 'Ik zie haar ook sprintwerk doen: 100 meter, 80 meter, soms korter. Dat is nodig voor de eindsprint. Dat probeer ik ook in te passen.'

Hassan wordt getraind door de ervaren Honoré Hoedt, jarenlang bondscoach middellange afstand. Koster werkt sinds haar vroege tienertijd met haar oom Bert, een boomkweker uit Boskoop die in zijn vrije tijd aan atletiek deed en geen trainersdiploma's heeft. In de begintijd werd het koppel met argusogen bekeken bij atletiekclub AV'47. Koster zou zichzelf kapot lopen, omdat ze te hard trainde.

De atlete moet hard lachen om die opvatting. 'Van vier keer per week trainen ga je niet stuk hoor', zegt ze over die tijd. Aan de kennis en het inzicht van haar oom mankeert niets; dat is volgens haar nu wel gebleken. Tegenwoordig traint ze 10 tot 12 keer per week, vaak met oom Bert op zijn fiets aan haar zijde. Dankzij zijn schema's draait ze mee in de subtop van de Diamond League. Haar persoonlijke record heeft ze de afgelopen maanden met bijna 5 seconden aangescherpt.

Stipendium

Die prestaties hebben Koster een stipendium van NOC*NSF opgeleverd. Maar oom Bert schrijft haar schema's nog altijd voor niets. Alleen als zijn werk het toelaat, gaat hij mee op buitenlandse trainingskampen. Na goede prestaties trakteert Koster hem bij wijze van dank soms op een ritje door de McDrive. 'Big Macs en een grote milkshake: dat heeft hij graag. Ik neem niets. Ik vind het niet lekker.'

De Atletiekunie laat ongewone samenwerking ongemoeid. Er worden geen pogingen gedaan om Koster onder te brengen bij een bondscoach, zoals vroeger met andere atleten is gebeurd. Ook is oom Bert tijdens de WK niet veroordeeld tot de camping, vroeger geregeld het lot van privécoaches. Hij maakt deel uit van de Nederlandse afvaardiging.

Koster ziet uit naar het WK in Peking. Haar favoriete afstand wordt niet langer gedomineerd door Russinnen die van doping worden verdacht, of betrapt zijn. Hoe veel harder ze kan lopen, durft ze niet te voorspellen. Maar aan haar inzet zal het niet liggen. Uit een familiedrama heeft ze de les getrokken dat ze haar talent niet mag verspillen.

Verdriet

Twee jaar geleden overleed het 10-jarige zoontje van haar coach aan kanker. Het verdriet ontnam haar aanvankelijk de lust tot lopen. Toen ze de drang tot sporten weer voelde, besloot ze dat ze haar oom niet mocht teleurstellen. Zo wist ze onvermoede krachten aan te boren en was ze er sterker uit gekomen.

Bij de EK indoor, afgelopen maart, droeg ze haar bronzen medaille op aan haar neefje Roan. Koster: 'Ik ben door die gebeurtenis veel fanatieker geworden. De wil om de top te halen is gewoon enorm.'

Paralympiër kampioen bij valide verspringers

De paralympische verspringer Ronald Hertog is met 7.47 meter Nederlands kampioen verspringen geworden bij de valide atleten. Hertog zet af met een kunstbeen. 'Deze titel stond al lang op mijn lijst', aldus de atleet na de primeur.

Hertog is daadwerkelijk Nederlandse kampioen, anders dan zijn Duitse lotgenoot Markus Rehm. Die sprong de afgelopen twee jaar bij de Duitse titelstrijd het verst, maar na protesten van valide atleten worden die titels niet erkend. Rehm mocht ook niet meedoen aan internationale toernooien, ondanks het behalen van de limiet.

Hoewel de Zuid-Afrikaanse sprinter Oscar Pistorius op 400 meter met twee kunstbenen deelnam aan Olympische Spelen, betekent dat niet automatisch dat andere paralympiërs dezelfde rechten hebben. Hertog springt niet ver genoeg om zich te plaatsen. Zijn persoonlijke record is 7.53, de WK-limiet 8.10. Er is nooit gedegen onderzoek gedaan naar mogelijk voordeel dat een kunstbeen oplevert. 'Ik zou daar graag aan meewerken.'

De 100 meter werd bij de NK gewonnen door Dafne Schippers in 11,02. Bij de mannen wist Churandy Martina de Jamaicaanse gastloper en oud-wereldkampioen Yohan Blake te verslaan in zijn beste seizoenstijd: 10,09 om 10,27.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden