REPORTAGE

Tilburgers zuchten onder smet op hun club

Genoeg geruchten altijd over matchfixing. Maar dan blijkt het ineens om jouw club te gaan. De wedstrijd dag bij Willem II heeft plots een heel andere lading.

Marnix Kolder (Go Ahead, vooraan) weert WillemII-speler Mitchell Dijks af bij een inworp. Beeld Guus Dubbelman

Matchfixing in de eredivisie, dat was tot nu toe zoiets als het Monster van Loch Ness: iedereen wist zeker dat het er was, alleen werd het bewijs nooit meer dan een wazige foto. Nu is het monster eindelijk boven water en gaat gehuld in een shirt van Willem II.

Dat hebben ze zondag geweten in Tilburg. Een half uur voor de wedstrijd tussen Willem II en Go Ahead Eagles houden verschillende cameraploegen supporters van de thuisploeg staande. Zijn ze geschokt? Heeft een leven als supporter van Willem II nog wel zin? Er wordt gezucht en er worden schouders opgehaald.

De dag na de berichtgeving in de Volkskrant over twee gevallen van matchfixing in het seizoen 2009-2010 gaat het alleen maar daarover in en rond het Koning Willem II-stadion aan de Goirleseweg. Wanneer scheidsrechter Kuipers in de 75ste minuut Dries Wuytens de gele kaart toont, springt een supporter van de thuisploeg overeind. Met duim en wijsvinger maakt hij het veelzeggende gebaar. Omgekocht!

Twee uur eerder in supporterscafé D'n Beitel is de aanstaande wedstrijd ook al naar de achtergrond verdreven. Het café is vernoemd naar John Feskens, een van die oerkrachten uit de clubhistorie die Willem II naar de nationale top schopten. 'Stoere kerels' heten de spelers van Willem II in het clublied. Zijn dat nu opeens corrupte kerels geworden?

De fans in D'n Beitel willen er niet aan. Ze gaan echt niet een complete fruitmand uit het raam gooien omdat er ooit een rot appeltje tussen heeft gelegen. Van de huidige staf was niemand er destijds bij betrokken en dat geldt ook voor de complete selectie. Over tot de werkelijke orde van de dag graag, drie punten pakken in de strijd om lijfsbehoud.

En als er bij iemand rood-wit-blauw door de aderen vloeit, dan is het bij de 82-jarige Peter Année. Hij is ruim zeventig jaar aan de club verbonden, waarvan vijftig als stadionspeaker.

Peter Année zag de tricolores in het begin van de jaren vijftig twee keer landskampioen worden, hij beleefde het Europese hoogtepunt van de Champions League rond de eeuwwisseling. En nu zou hij zes jaar geleden ooggetuige zijn geweest van moedwillige nederlagen? Hij is er enorm van geschrokken, al was het maar omdat hij slechts goede herinneringen heeft aan de hoofdrolspeler. Peter Année leerde Ibrahim Kargbo kennen als een sociale jongen met het hart op de juiste plek. Heeft hij zich zo vergist?

Peter Année leerde Ibrahim Kargbo kennen als een sociale jongen met het hart op de juiste plek. Heeft hij zich zo vergist? Beeld ANP / Robert Vos

Onmogelijk

Eén ding wil de gewezen stadionspeaker gezegd hebben: zijn club valt niets te verwijten. Het is louter de schuld van de betreffende spelers geweest. Natuurlijk moet Willem II er alles aan doen om de onderste steen boven te krijgen en het blazoen op te poetsen. Maar niemand mag het Willem II kwalijk nemen als dat niet lukt. 'Het is een bijna onmogelijke opdracht.'

Algemeen directeur Berry van Gool laat het initiatief vooralsnog aan de KNVB, dat de kennis in huis heeft. Wordt in Zeist iets blootgelegd, dan komt Willem II als benadeelde partij in actie. 'Het is toch een smet op je club.'

In zijn werkkamer hangt een schilderij waarop spelers van Willem II een succes vieren. Een van hen, op de rug gezien, zou Ibrahim Kargbo kunnen zijn. Van Gool wil van het schilderij af. 'Maar dat heeft alleen met de kwaliteit te maken.'

Voorzover de wedstrijd tegen Go Ahead naar omkoping riekt, betreft dat vooral de reeks aan gemiste kansen. Willem II wint met 1-0 dankzij een rake kopbal van Braber. Het had, indachtig de dubieuze wedstrijd tegen Ajax, een overwinning met minimaal drie doelpunten verschil moeten zijn. Maar niemand in Tilburg die nog taalt om de gemiste kansen. Het monster is alweer getemd.

Willem II algemeen directeur Berry van Gool naar aanleiding van de matchfixing-affaire voor de camera van Fox TV. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden