Tijd voor meer vrouwen in het sportbestuur

Er ligt een uitdaging te wachten voor de Nederlandse vrouwen in de sport. Om precies te zijn: de Nederlandse vrouwen actief in het sportbestuur. Volgend jaar treden twee mannen terug uit het hoogste sportcollege, het bestuur van het nationaal olympisch comité NOC*NSF. Dat lijkt het moment om nog eens twee vrouwen toe te voegen aan dat negen personen tellende gremium.

John Volkers
Ellen Hoog krijgt bloemen van KNHB bestuurslid Marjolein Bolhuis. Anneke van Zanen zei vorige week dat ze goede vrouwelijke kandidaten ziet voor de opvolging van Rombouts en Ludeke. Ze noemde Marjolein Bolhuis (hockey) en Esther Vergeer (rolstoeltennis). Beeld anp
Ellen Hoog krijgt bloemen van KNHB bestuurslid Marjolein Bolhuis. Anneke van Zanen zei vorige week dat ze goede vrouwelijke kandidaten ziet voor de opvolging van Rombouts en Ludeke. Ze noemde Marjolein Bolhuis (hockey) en Esther Vergeer (rolstoeltennis).Beeld anp

Het vertrek van Ton Rombouts, burgemeester van Den Bosch, en van Wim Ludeke, voormalig voorzitter van de Nederlandse gehandicaptensport, werd vorige week aangekondigd. Hun vertrek zet de poort open voor een verdubbeling van het vrouwencontingent.

Dat clubje bestaat nu uit een tandem. Het zijn de capabele penningmeester Anneke van Zanen-Nieberg en Marcella Mesker, die de portefeuille topsport beheert. De twee zijn Haagse vrouwen met verstand van zaken. Van Zanen (oud-handbalinternational) is directeur bij het ministerie van Financiën. Mesker (voormalige tennisster) beschikt over een fanatieke instelling.

Vorig jaar zei Mesker in AD bij haar aanstelling: 'Ik ben in elk geval van plan er veel tijd in te stoppen. Als oud-topsporter ben ik gewend iets voor tweehonderd procent te doen, niks polderen. Er zou in Nederland een zesjescultuur heersen, maar dan toch zeker niet in de topsport.'

Kloof

Zulke vrouwen hebben ze er graag bij in NOC*NSF. Dat kampt toch al met een kloof met de achterban. Die klaagt dat de bestuursleden van de koepelorganisatie te weinig van achter de tafel komen naar het veld of de baan. Alsof daar tijd voor is bij een organisatie die grote financiële problemen heeft op te lossen.

Anneke van Zanen had vorige week nog wel tijd om te zeggen dat zij best goede vrouwelijke kandidaten ziet voor de opvolging van Rombouts en Ludeke. Ze noemde Marjolein Bolhuis (hockey) en Esther Vergeer (rolstoeltennis). Wij noemden Irene Eijs, oud-voorzitter van de atletencommissie, en Kirsten van der Kolk, een oud-roeikampioene.

In de zaal van Papendal zat de enige vrouwelijke voorzitter van een Nederlandse sportbond, Francisca Ravestein van de basketbalbond NBB. Zij, een D66-politica, was ooit lange tijd voorzitter van het Landelijk Netwerk van Vrouwen in de Sport. Dat platform organiseert bijeenkomsten om vrouwen te stimuleren plaats te nemen in sportbesturen. Ravestein, burgemeester van Pijnacker: 'Want gemengde besturen zorgen voor een betere besluitvorming'.

Esther Vergeer op het NOC*NSF Sportgala 2013. Beeld anp
Esther Vergeer op het NOC*NSF Sportgala 2013.Beeld anp

Vrouwenzaak

Succes in de sport is in Nederland een vrouwenzaak geworden, zo zal ook weer bij de Spelen van Rio blijken. Maar besturen blijft een zaak voor mannen. Dat de hoogste bewindspersoon in de sport een vrouw is, minister Edith Schippers, heeft verder weinig effect.

Toen Erica Terpstra acht jaar de zeer zichtbare voorzitter was van NOC*NSF, was er ook geen stormachtige aanwas van vrouwelijke bestuurders. Nederland wil graag gidsland zijn, maar op dit gebied, vrouwen op het pluche, loopt de nationale sport zeker niet voor. Noorwegen spant de kroon met 37,37 procent vrouwelijke bestuursleden in de sport. Nederland komt aan 1 op 6: 16,84 procent.

Venezuela heeft de meeste vrouwelijke directeuren: 36procent. Nederland komt in de meting uit 2014 van sydneyscoreboard.com aan 3,92 dankzij Joëlle Staps (volleybalbond) en Connie Eli (judobond). Vrouwelijke voorzitters zijn in Nederland zeldzaam: 4 procent. 'Die van de wandelsportbond is ook een vrouw', zegt Ravestein. Ze doelt op vicevoorzitter Barbera Schoemaker. Karin van Bijsterveld is bij de tennisbond opgevolgd door Rolf Thung.

Zo blijft de bestuurlijke wereld een zaak van mannen op leeftijd die nodig aan verjonging en een vrouwelijke injectie toe is. De hoop is gesteld op voorzitter André Bolhuis van NOC*NSF. Hij zei vorige week dat er wel heel weinig vrouwen in zijn zaal zaten. 'Daar zal ik hem aan herinneren', reageerde Ravestein.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden